Babeczki czekoladowe z truskawkową konfiturą

Babeczki czekoladowe to prosty i sprawdzony przepis na pyszny deser, który przygotujesz w mgnieniu oka. A kiedy połączysz je z truskawkową konfiturą, stworzysz wręcz idealną kombinację ?

Obrazek
Frania

Osobiście bardzo często korzystam z tego przepisu, czy to podczas wizyty przyjaciółki, jak i spotkania w szerszym gronie z rodziną. Składniki na babeczki są łatwo dostępne. Co więcej, cała procedura jest bajecznie prosta! Czego chcieć więcej?

Potrzebne składniki na babeczki czekoladowe:

  • 180 - 200 ml wody gazowanej
  • 300 g mąki tortowej
  • konfitura truskawkowa
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. drobnego cukru
  • 120-150 ml oleju
  • 3/4 szkl. dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • 2-3 jajka (duże)
  • 5 łyżek kakao
składniki na babeczki

Jak przygotować babeczki czekoladowe krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od połączenia mokrych składników, a mianowicie: jajek, oleju i gazowanej wody.
  2. Następnie zacznij dodawać stopniowo suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  3. Odłóż mikser i dodaj do powstałej mieszanki dropsy czekoladowe. Do wymieszania produktów użyj łopatkę. Uzyskana konsystencja powinna być dość gęsta.
  4. Czas na przełożenie masy do muffinek. Wypełnij każdą foremkę (1/3 część) czekoladową mieszanką. Następnie dodaj po łyżeczce konfitury i dodaj kolejną porcję wcześniej przygotowanej mieszanki.
  5. Babeczki piecz w piekarniku przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  6. W kuchni Pyszności dodatkowo udekorowałam babeczki przy pomocy kremu maślanego i truskawek.
  7. Z wyżej wymienionych proporcji powinnaś otrzymać ok. 12 babeczek.

I to wszystko! Jak sama widzisz babeczki czekoladowe to sprawdzony i prosty patent na udany deser. Dlatego też od razu wprowadź go do swojego menu. Na pewno nie pożałujesz ❤️

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki