PrzepisBabeczki czekoladowe z truskawkową konfiturą
Babeczki czekoladowe z truskawkową konfiturą
Babeczki czekoladowe to prosty i sprawdzony przepis na pyszny deser, który przygotujesz w mgnieniu oka. A kiedy połączysz je z truskawkową konfiturą, stworzysz wręcz idealną kombinację ?
Frania
13.03.2020 | aktual.: 17.07.2020 15:24
Osobiście bardzo często korzystam z tego przepisu, czy to podczas wizyty przyjaciółki, jak i spotkania w szerszym gronie z rodziną. Składniki na babeczki są łatwo dostępne. Co więcej, cała procedura jest bajecznie prosta! Czego chcieć więcej?
Potrzebne składniki na babeczki czekoladowe:
- 180 - 200 ml wody gazowanej
- 300 g mąki tortowej
- konfitura truskawkowa
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. drobnego cukru
- 120-150 ml oleju
- 3/4 szkl. dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
- 2-3 jajka (duże)
- 5 łyżek kakao
Jak przygotować babeczki czekoladowe krok po kroku:
- Cały proces rozpocznij od połączenia mokrych składników, a mianowicie: jajek, oleju i gazowanej wody.
- Następnie zacznij dodawać stopniowo suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Odłóż mikser i dodaj do powstałej mieszanki dropsy czekoladowe. Do wymieszania produktów użyj łopatkę. Uzyskana konsystencja powinna być dość gęsta.
- Czas na przełożenie masy do muffinek. Wypełnij każdą foremkę (1/3 część) czekoladową mieszanką. Następnie dodaj po łyżeczce konfitury i dodaj kolejną porcję wcześniej przygotowanej mieszanki.
- Babeczki piecz w piekarniku przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W kuchni Pyszności dodatkowo udekorowałam babeczki przy pomocy kremu maślanego i truskawek.
- Z wyżej wymienionych proporcji powinnaś otrzymać ok. 12 babeczek.
I to wszystko! Jak sama widzisz babeczki czekoladowe to sprawdzony i prosty patent na udany deser. Dlatego też od razu wprowadź go do swojego menu. Na pewno nie pożałujesz ❤️
Zobacz także