Babeczki czekoladowe z truskawkową konfiturą

Babeczki czekoladowe to prosty i sprawdzony przepis na pyszny deser, który przygotujesz w mgnieniu oka. A kiedy połączysz je z truskawkową konfiturą, stworzysz wręcz idealną kombinację ?

Obrazek
Frania

Osobiście bardzo często korzystam z tego przepisu, czy to podczas wizyty przyjaciółki, jak i spotkania w szerszym gronie z rodziną. Składniki na babeczki są łatwo dostępne. Co więcej, cała procedura jest bajecznie prosta! Czego chcieć więcej?

Potrzebne składniki na babeczki czekoladowe:

  • 180 - 200 ml wody gazowanej
  • 300 g mąki tortowej
  • konfitura truskawkowa
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. drobnego cukru
  • 120-150 ml oleju
  • 3/4 szkl. dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • 2-3 jajka (duże)
  • 5 łyżek kakao
składniki na babeczki

Jak przygotować babeczki czekoladowe krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od połączenia mokrych składników, a mianowicie: jajek, oleju i gazowanej wody.
  2. Następnie zacznij dodawać stopniowo suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  3. Odłóż mikser i dodaj do powstałej mieszanki dropsy czekoladowe. Do wymieszania produktów użyj łopatkę. Uzyskana konsystencja powinna być dość gęsta.
  4. Czas na przełożenie masy do muffinek. Wypełnij każdą foremkę (1/3 część) czekoladową mieszanką. Następnie dodaj po łyżeczce konfitury i dodaj kolejną porcję wcześniej przygotowanej mieszanki.
  5. Babeczki piecz w piekarniku przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  6. W kuchni Pyszności dodatkowo udekorowałam babeczki przy pomocy kremu maślanego i truskawek.
  7. Z wyżej wymienionych proporcji powinnaś otrzymać ok. 12 babeczek.

I to wszystko! Jak sama widzisz babeczki czekoladowe to sprawdzony i prosty patent na udany deser. Dlatego też od razu wprowadź go do swojego menu. Na pewno nie pożałujesz ❤️

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni