Ta część kolby najczęściej ląduje w koszu. Niesłusznie

Przynajmniej 9 na 10 osób wyrzuca tę część kolby, nie wiedząc, że jest ona niezwykle zdrowa. Kukurydza niejeden skrywa sekret — dowiedz się, co kryje się w jej "wąsach", a już nigdy więcej nie wylądują w koszu na śmieci. 

Obrazek"Żeńska" kukurydza zawiera tzw. znamiona o niezwykłych właściwościach - Pyszności; foto: Canva

Niektóre części roślin, warzyw i owoców bywają całkiem pomijane na płaszczyźnie kulinarnej. Tymczasem natura wiedziała, co robi i nie ma tu mowy o przypadkach. W ten sposób okazuje się, że szypułki truskawek mogą posłużyć do zrobienia zdrowotnego naparu, a skórki pomarańczy — pysznej przyprawy pełnej witaminy C. A to tylko kropla w morzu przykładów. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku "wąsów" kukurydzy. 

Obrazek
Kukurydza ma swoje tajemnice - Pyszności; foto: Canva

Kukurydza i jej tajemnice

Kukurydza jest cenioną przez dietetyków rośliną, charakteryzującą się dużą zawartością prozdrowotnych mikro i makroelementów. Co ciekawe, wiele dobrego można powiedzieć również o jej "wąsach", które w większości przypadków lądują w koszu na śmieci. Warto zakończyć ten proceder. Ale wszystko po kolei.

Czym tak naprawdę są te wspomniane wąsy? Ta część kolby profesjonalnie nazywa się znamionami kukurydzy. Pojawiają się w czasie kwitnięcia i przybierają postać cienkich nitek wystających spomiędzy liści żeńskich kwiatostanów. Co ciekawe, o ich niezwykłych właściwościach wiedzieli już starożytni. Wąsy kukurydzy były wykorzystywane między innymi w dawnej medycynie chińskiej.

Znamiona kukurydzy — co z nich zrobić?

Wąsy kukurydzy stosuje się w ziołolecznictwie. Ponieważ są surowcem moczopędnym, używa się ich do pozbycia się infekcji pęcherza i dróg moczowych, a nawet zapalenia nerek. Chociaż ich najbardziej znanym i cenionym działaniem jest właśnie zapobieganie problemom w oddawaniu moczu, to na tym ich zalety się nie kończą. Znamiona działają też jako środek uspokajający, łagodzący bóle mięśni i regulujący ciśnienie krwi.

Obrazek
Kukurydza i jej "wąsy" - Pyszności; foto: Canva

Najczęstszym sposobem wykorzystania wąsów kukurydzy jest zrobienie z nich naparu. Wysuszone znamiona zalewa się gorącą wodą (za odpowiednie dawkowanie przyjmuje się 1 łyżeczka wąsów kukurydzy na 250 ml wrzątku) i odstawia na kilka minut pod przykryciem. Takiej herbaty nie należy słodzić, a nawet nie ma to specjalnego sensu. Znamiona same w sobie nadają naparowi słodkiego, kukurydzianego smaku, który na pewno polubisz!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej