Ta zupa w PRL-u była na każdej imprezie. Teraz ludzie uciekają, gdy słyszą, co to 

Dzisiaj o daniu absolutnie wyjątkowym. I to pod wieloma względami. Flaki wołowe, bo na nich się teraz skupimy, to sycąca zupa, która królowała w dawnych latach na każdym stole, wpisując się na stałe do kulinarnego kanonu. Oto przepis, który sprawi, że polubi ją każdy, nawet największy przeciwnik!

Kontrowersyjna zupa z PRL-u. Lubisz?Kontrowersyjna zupa z PRL-u. Lubisz?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czasy słusznie minione kojarzą nam się z kulinarną ambiwalencją. Po jednej stronie wiecznie młody blok czekoladowy, karmelki i chrupiąca mortadela w panierce, po drugiej zaś rozdrobniony na paćkę i zmieszany z jajkiem szpinak, czernina i zupy owocowe z kluskami. I gdzieś tam, w szarej przestrzeni pomiędzy były one — flaczki wołowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

W tamtych latach przygotowanie flaków stanowiło nie lada wyzwanie. Podroby były nieoczyszczone i surowe, a więc mycie i wstępne gotowanie należało do gospodarza. Dzisiaj flaki są już poporcjowane, czyste i obgotowane. A mimo to niewiele osób z młodszego pokolenia sięga po nie tak chętnie, jak nasze mamy i babcie. Krojone krowie żołądki do nich nie przemawiają. Jakieś pomysły dlaczego?

My flaczki wołowe lubimy, ale zawsze usprawiedliwiamy się tym, że jemy tylko przyrządzane według sprawdzonego przepisu. Naszym zdaniem stanowi to 90 proc. sukcesu. I kiedy przygotujesz flaki według poniższej receptury, na pewno zrozumiesz dlaczego. Powodzenia — i daj nam znać, jak wyszło!

Kontrowersyjna zupa — flaki wołowe

Składniki:

  • 2 kg mrożonych flaków wołowych,
  • 1 kg wołowiny z kością,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • suszony imbir,
  • gałka muszkatołowa,
  • majeranek,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól, pieprz,
  • mąka i masło do zasmażki.

Sposób przygotowania:

Zupa, która powstaje z krowich żołądków, nie wszystkim smakuje. A tobie?
Zupa, która powstaje z krowich żołądków, nie wszystkim smakuje. A tobie? © canva.com
  1. Wołowinę i drób wstaw do dużego garnka i zalej ją zimną wodą. Zacznij gotować, a kiedy zbiorą się szumowiny, pozbądź się ich. Dorzuć ziele angielskie, listki laurowe i pokrojoną włoszczyznę.
  2. Gotuj do momentu, w którym mięso będzie już miękkie. Wtedy możesz doprawić zupę solą i pieprzem, a następnie trzymać na ogniu przez kolejne 10 minut.
  3. Rozmrożone flaki zalej zimną wodą i obgotuj oddzielnie (do momentu, aż będą już niemal miękkie, około 15-20 minut), z dodatkiem soli i listków laurowych. Odcedź.
  4. Z rosołu wyjmij warzywa i mięso. Te pierwsze przełóż do miski, a mięso pozbaw kości, pokrój w mniejsze kawałki i włóż z powrotem do rosołu. Dodaj też flaki. Dopraw imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i szczyptą ostrej papryki. Gotuj 30-40 minut.
  5. Na koniec zupa powinna zostać uzupełniona pokrojonymi (można zetrzeć na tarce) warzywami i zagęszczona zasmażką. Spróbuj, w razie czego dopraw jeszcze solą i pieprzem. Podawaj gorące. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej