Ta zupa w PRL‑u była na każdej imprezie. Teraz ludzie uciekają, gdy słyszą, co to
Dzisiaj o daniu absolutnie wyjątkowym. I to pod wieloma względami. Flaki wołowe, bo na nich się teraz skupimy, to sycąca zupa, która królowała w dawnych latach na każdym stole, wpisując się na stałe do kulinarnego kanonu. Oto przepis, który sprawi, że polubi ją każdy, nawet największy przeciwnik!
25.10.2023 15:06
Czasy słusznie minione kojarzą nam się z kulinarną ambiwalencją. Po jednej stronie wiecznie młody blok czekoladowy, karmelki i chrupiąca mortadela w panierce, po drugiej zaś rozdrobniony na paćkę i zmieszany z jajkiem szpinak, czernina i zupy owocowe z kluskami. I gdzieś tam, w szarej przestrzeni pomiędzy były one — flaczki wołowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W tamtych latach przygotowanie flaków stanowiło nie lada wyzwanie. Podroby były nieoczyszczone i surowe, a więc mycie i wstępne gotowanie należało do gospodarza. Dzisiaj flaki są już poporcjowane, czyste i obgotowane. A mimo to niewiele osób z młodszego pokolenia sięga po nie tak chętnie, jak nasze mamy i babcie. Krojone krowie żołądki do nich nie przemawiają. Jakieś pomysły dlaczego?
My flaczki wołowe lubimy, ale zawsze usprawiedliwiamy się tym, że jemy tylko przyrządzane według sprawdzonego przepisu. Naszym zdaniem stanowi to 90 proc. sukcesu. I kiedy przygotujesz flaki według poniższej receptury, na pewno zrozumiesz dlaczego. Powodzenia — i daj nam znać, jak wyszło!
Kontrowersyjna zupa — flaki wołowe
Składniki:
- 2 kg mrożonych flaków wołowych,
- 1 kg wołowiny z kością,
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- suszony imbir,
- gałka muszkatołowa,
- majeranek,
- szczypta ostrej papryki,
- sól, pieprz,
- mąka i masło do zasmażki.
Sposób przygotowania:
- Wołowinę i drób wstaw do dużego garnka i zalej ją zimną wodą. Zacznij gotować, a kiedy zbiorą się szumowiny, pozbądź się ich. Dorzuć ziele angielskie, listki laurowe i pokrojoną włoszczyznę.
- Gotuj do momentu, w którym mięso będzie już miękkie. Wtedy możesz doprawić zupę solą i pieprzem, a następnie trzymać na ogniu przez kolejne 10 minut.
- Rozmrożone flaki zalej zimną wodą i obgotuj oddzielnie (do momentu, aż będą już niemal miękkie, około 15-20 minut), z dodatkiem soli i listków laurowych. Odcedź.
- Z rosołu wyjmij warzywa i mięso. Te pierwsze przełóż do miski, a mięso pozbaw kości, pokrój w mniejsze kawałki i włóż z powrotem do rosołu. Dodaj też flaki. Dopraw imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i szczyptą ostrej papryki. Gotuj 30-40 minut.
- Na koniec zupa powinna zostać uzupełniona pokrojonymi (można zetrzeć na tarce) warzywami i zagęszczona zasmażką. Spróbuj, w razie czego dopraw jeszcze solą i pieprzem. Podawaj gorące. Smacznego!