WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Takie kotleciki to hit w moim domu. Nawet dzieci jedzą po 3 sztuki

Masz w lodówce mięso mielone i zero pomysłu? Zrób kotlety, które nie smakują jak papier i nie mają gumowej konsystencji. Soczyste, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, czyli dokładnie takie, jakie robi twoja babcia.

Kotlety mieloneKotlety mielone
Źródło zdjęć: © Pixabay
Paulina Hermann

Kotlety to absolutna klasyka polskiej kuchni. Każdy je zna, ale nie każdy robi dobrze, bo o ile składniki są proste, to już uzyskanie idealnej tekstury i smaku to nie lada sztuka. Mięso nie może być suche, panierka nie może odpadać, a przyprawy muszą dopełnić całości. Dobrze zrobione kotlety potrafią uratować nawet najbardziej nudny i najgorszy obiad. A jeśli zrobisz ich za dużo, to na zimno też smakują obłędnie. Po prostu zrób mielone i wrzuć je na patelnię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący burger z kurczaka jak Zinger. Zrób go w domu w 30 minut

Kotlety mielone jak u babci

Kotlety to obowiązkowy punkt niedzielnego obiadu i coś, co zawsze ratuje, gdy nie masz żadnego pomysłu na posiłek. Prosty skład, łatwy sposób, a efekt taki, że sąsiad z bloku obok wyczuje, co gotujesz. Jeśli masz w lodówce mięso mielone i 15 minut, to jesteś o krok od klasycznego obiadu, który zawsze robi wrażenie, a nie wymaga żadnych udziwnień.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki (mięso nie może być za chude),
  • bułka kajzerka,
  • 100 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej lub smalec do smażenia.

Przepis na kotlety krok po kroku:

  1. Przełóż mięso mielone do dużej miski.
  2. Pokrój bułkę, zalej mlekiem i zostaw, aż porządnie nasiąknie. Odciśnij ją z nadmiaru mleka i dodaj ją do mięsa.
  3. Posiekaj cebulę i czosnek, dorzuć do reszty.
  4. Dodaj jajka, majeranek, paprykę, sól i pieprz.
  5. Wyrób wszystko ręką, aż masa będzie dobrze połączona i elastyczna. Uformuj kotlety o średniej wielkości (możesz też zrobić większe) i obtocz je dokładnie w bułce tartej.
  6. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu, aż będą złociste i chrupiące. Polecam robić to na mniejszym ogniu, bo będziesz mieć pewność, że nie spalą się na zewnątrz i nie będą surowe w środku.
  7. Odsącz je na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Z czym to jeść? Najlepsza będzie klasyka, czyli ziemniaki i buraczki, albo mizeria i chleb. Ale w bułce z ogórkiem kiszonym też robi robotę. Na zimno do pracy? To też świetny pomysł, możesz je zjeść samodzielnie lub zagryźć świeżą bułką.


Ten przepis na kotlety to powrót do korzeni. To jedzenie zawsze się obroni smakiem i sięgnie po nie nawet największy niejadek. Jak raz zrobisz je dobrze, już nigdy nie wrócisz do gotowców z marketu. A jak ktoś Ci powie, że kotlety są nudne, to daj mu tego jednego na spróbowanie. Zobaczysz, że bardzo szybko zmieni zdanie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę