Te kotlety robię zamiast zwykłych mielonych. Cała rodzina zjada je ze smakiem
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucaj ich! W kilka chwil możesz przygotować pyszne kotleciki ziemniaczano-jajeczne – złociste, miękkie w środku i doskonałe na szybki, sycący obiad bez mięsa.
Niektóre dania przypominają smaki dzieciństwa. Te kotleciki ziemniaczano-jajeczne to właśnie taki klasyk. Są tanie, sycące i nie potrzeba do nich wyszukanych produktów. Można je przygotować z ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu, i kilku podstawowych składników, które zawsze znajdują się w kuchni. Smakują wybornie zarówno solo, jak i z dodatkiem prostego sosu czy surówki. Kiedy nie masz pomysłu, co przygotować na obiad, to warto sięgnąć po ten przepis, bo jest szybki i niezawodny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad
Przepis na kotlety ziemniaczano-jajeczne
Z podanych proporcji wychodzi ok. 10-12 kotlecików, co wystarcza na 3-4 porcje. Najlepiej je przygotować z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, ponieważ dzięki temu są mniej wilgotne i masa lepiej się trzyma. Jednak jeśli masa mimo wszystko wydaje się zbyt luźna, wystarczy dodać do niej trochę więcej mąki. Kotleciki najlepiej smażyć na średnim ogniu, aż będą rumiane i chrupiące. Świetnie smakują również na drugi dzień – wystarczy je podgrzać w piekarniku lub na suchej patelni. Szczególnie dobrze pasuje do nich sos czosnkowy albo koperkowy.
Składniki:
- ok. 600 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego),
- 5 jajek (3 ugotowane na twardo, 2 surowe),
- 3-4 łyżki mąki pszennej,
- bułka tarta do obtaczania,
- 1 mała cebula,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie: natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć widelcem.
- Ugotowane jajka również rozgnieć na drobno (możesz zetrzeć je na tarce).
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoto.
- Do miski wrzuć ziemniaki, rozgniecione jajka na twardo, podsmażoną cebulkę, surowe jajka, przyprawy i mąkę. Możesz dodać też posiekaną natkę pietruszki.
- Wymieszaj na jednolitą, zwartą masę. Jeśli jest zbyt luźna, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
- Z masy formuj małe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki z obu stron na złoty kolor. Odsącz je na papierowym ręczniku.