Te kotlety robię zamiast zwykłych mielonych. Cała rodzina zjada je ze smakiem

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucaj ich! W kilka chwil możesz przygotować pyszne kotleciki ziemniaczano-jajeczne – złociste, miękkie w środku i doskonałe na szybki, sycący obiad bez mięsa.

Kotlety bez mięsa z powodzeniem zastąpią klasyczne mieloneKotlety bez mięsa z powodzeniem zastąpią klasyczne mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niektóre dania przypominają smaki dzieciństwa. Te kotleciki ziemniaczano-jajeczne to właśnie taki klasyk. Są tanie, sycące i nie potrzeba do nich wyszukanych produktów. Można je przygotować z ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu, i kilku podstawowych składników, które zawsze znajdują się w kuchni. Smakują wybornie zarówno solo, jak i z dodatkiem prostego sosu czy surówki. Kiedy nie masz pomysłu, co przygotować na obiad, to warto sięgnąć po ten przepis, bo jest szybki i niezawodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Przepis na kotlety ziemniaczano-jajeczne

Z podanych proporcji wychodzi ok. 10-12 kotlecików, co wystarcza na 3-4 porcje. Najlepiej je przygotować z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, ponieważ dzięki temu są mniej wilgotne i masa lepiej się trzyma. Jednak jeśli masa mimo wszystko wydaje się zbyt luźna, wystarczy dodać do niej trochę więcej mąki. Kotleciki najlepiej smażyć na średnim ogniu, aż będą rumiane i chrupiące. Świetnie smakują również na drugi dzień – wystarczy je podgrzać w piekarniku lub na suchej patelni. Szczególnie dobrze pasuje do nich sos czosnkowy albo koperkowy.

Składniki:

  • ok. 600 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego),
  • 5 jajek (3 ugotowane na twardo, 2 surowe),
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • bułka tarta do obtaczania,
  • 1 mała cebula,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć widelcem.
  2. Ugotowane jajka również rozgnieć na drobno (możesz zetrzeć je na tarce).
  3. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoto.
  4. Do miski wrzuć ziemniaki, rozgniecione jajka na twardo, podsmażoną cebulkę, surowe jajka, przyprawy i mąkę. Możesz dodać też posiekaną natkę pietruszki.
  5. Wymieszaj na jednolitą, zwartą masę. Jeśli jest zbyt luźna, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
  6. Z masy formuj małe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  7. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki z obu stron na złoty kolor. Odsącz je na papierowym ręczniku.
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟