Takie mielone są o niebo lepsze niż tradycyjne. Możesz je podać nawet na świąteczny obiad

Zamiast stać przy patelni, wkładam je do piekarnika. Wychodzą soczyste, delikatne i aromatyczne. Zapiekane kotlety mielone to prosty sposób, by klasyczne danie nabrało nowego życia i smaku, którego nie powstydziłbyś się na rodzinnym obiedzie.

Kotlety mielone z serowym farszemKotlety mielone z serowym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kotlety mielone to klasyka polskiego stołu, ale w tej wersji zyskują coś, czego zwykle im brakuje, czyli kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę bez smażenia. Dodatek sera sprawia, że mięso pozostaje miękkie, soczyste i ma wyjątkowy aromat, a pieczenie to czystsza kuchnia i mniej kalorii. To idealne danie, kiedy chcesz przygotować coś pysznego, ale nie masz czasu pilnować patelni.

Zrób na obiad kotlety bez grama mięsa. Zasmakują od pierwszego kęsa

Jak zrobić kotlety mielone z serem?

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego),
  • cebula,
  • jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 150 g żółtego sera (np. gouda lub cheddar),
  • 2 łyżki śmietanki 12 proc.,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
  2. W osobnej misce przygotuj nadzienie: ser zetrzyj na tarce, dodaj śmietankę, majonez i musztardę. Wymieszaj.
  3. Z mięsa uformuj kulki, spłaszcz je i zrób w środku wgłębienie. Nałóż farsz serowy i zaklej brzegi.
  4. Kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w 180°C.

Dlaczego warto zapiekać kotlety mielone z serem żółtym?

Pieczenie pozwala ograniczyć ilość tłuszczu nawet o połowę, a przy tym mięso nie traci soczystości. Wnętrze wypełnione serem tworzy kremowy kontrast do lekko zrumienionej powierzchni, dzięki czemu każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. To także świetny sposób na przygotowanie większej ilości naraz, wręcz idealne rozwiązanie na rodzinne spotkania, szczególnie w chłodniejsze dni. Kolejnym plusem jest fakt, że takie kotlety nie są tak ciężkie, jak ich smażona wersja, dostarczą ci także znacznie mniej kalorii.

Z czym podawać zapiekane mielone z serem?

Najlepiej smakują z klasycznym purée ziemniaczanym, które podkreśla delikatność sera, lub z kaszą bulgur dla lżejszej wersji. Do tego sprawdzą się sałatka z ogórków kiszonych, mizeria lub pieczone warzywa, na przykład marchewka, bataty, papryka. Możesz też zaserwować frytki. Dla ciekawego kontrastu możesz dodać jogurtowy dip z czosnkiem i koperkiem, który przełamie smak mięsa.

Ser nie tylko dodaje smaku, bo w czasie pieczenia rozpuszcza się i łączy z mięsem, dzięki czemu kotlety stają się bardziej soczyste i nie wysychają. Tłuszcze mleczne pomagają też wydobyć aromaty przypraw, a białko z sera poprawia całe makro dania. To dlatego zapiekane kotlety mielone z serem są jednocześnie pożywne, lekkie i wyjątkowo kremowe w środku.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo