Ten napój nawadnia lepiej niż woda. Pomoże ci przetrwać upał

Kiedy wysokie temperatury dają się we znaki, istotne jest, aby zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. W takich momentach szukamy orzeźwienia w różnego rodzaju napojach. Jednak nie zawsze zwykła woda jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości minerałów, które tracimy podczas intensywnego pocenia się. Dlatego warto sięgnąć po izotoniki.

Napoje izotoniczne mogą okazać się pomocne podczas upałówNapoje izotoniczne mogą okazać się pomocne podczas upałów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Izotoniki nie tylko nawadniają, ale również dostarczają organizmowi cennych składników mineralnych. Co więcej, nie musimy od razu biec do sklepu po gotowe napoje - izotonik możemy przygotować samodzielnie, w zaciszu własnej kuchni, z łatwo dostępnych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

3 bit w wiosennym wydaniu. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Dlaczego warto pić napoje izotoniczne?

Podczas upałów ciało musi intensywnie pracować, aby utrzymać odpowiednią temperaturę i chronić się przed przegrzaniem. W tym celu zwiększa proces wydzielania potu, co niestety prowadzi do utraty dużej ilości wody i minerałów. Jeśli nie uzupełnimy ich odpowiednio, może dojść do odwodnienia, które jest niebezpiecznym stanem. W takich sytuacjach idealnym rozwiązaniem jest izotonik.

Izotonik, inaczej napój izotoniczny, to płyn o takiej samej osmolalności (osmolalność to stężenie substancji mineralnych i cukrów rozpuszczonych w wodzie) jak płyny znajdujące się w naszym organizmie. Dzięki temu izotonik jest w stanie dostarczyć organizmowi płyny, minerały i cukry w odpowiedniej proporcji. To z kolei pomaga w szybkiej rehydracji i odzyskaniu elektrolitów po intensywnym wysiłku fizycznym lub utracie potu podczas upałów.

Podczas upałów warto sięgać po izotoniki
Podczas upałów warto sięgać po izotoniki © Pixabay

Jak przygotować izotonik w domu?

Izotoniki są więc świetnym rozwiązaniem podczas upałów, ale warto pamiętać, aby nie pić ich zbyt dużo, ponieważ zawierają one zazwyczaj dużą ilość cukru. Jak przekazał w programie "Newsroom WP" dr Michał Sutkowski, prezes Warszawskich Lekarzy Rodzinnych, cukier zawarty w izotonikach nie jest dużym zagrożeniem, jeśli jesteśmy w stanie go szybko zmetabolizować, na przykład podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Pracownicy fizyczni, budowlańcy, rolnicy mogą sobie pozwolić na izotonik z odrobiną cukru podczas upałów.

Jednak jeśli nie chcemy spożywać zbyt dużo cukru, możemy przygotować prosty izotonik o dobrym składzie w mgnieniu oka w swoim domu. Jak podkreśla dr Sutkowski, wystarczy woda przegotowana, odrobina soku z cytryny i szczypta soli. Taki domowy izotonik będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy i korzystny dla naszego organizmu.

Wybrane dla Ciebie

To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję