Ten przepis na surówkę z marchewki mam od babci. Nigdzie nie jadłam smaczniejszej

Ta surówka z marchewki nie ma sobie równych. Przepis pochodzi jeszcze od mojej babci, a smak to czysta klasyka domowej kuchni. Prosty, konkretny i z charakterem, czyli dokładnie taki, jaki powinien być.

Surówka z marchewki z chrzanem to obowiązkowa pozycja na obiad.Surówka z marchewki z chrzanem to obowiązkowa pozycja na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeśli szukasz dodatku, który postawi kropkę nad "i" w każdym domowym obiedzie – właśnie go znalazłeś. Ta surówka z marchewki z chrzanem to klasyk, który u mnie w domu przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. Pierwszy raz taką sałatkę zjadłam jako dziecko u babci. Zawsze robiła ją do kotletów mielonych i ziemniaków. Mimo upływu lat ten smak wciąż wygrywa z każdą restauracyjną wersją. Dlaczego? Bo prostota, konkret i ostrość to połączenie nie do podrobienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

Domowa surówka z marchewki z chrzanem według mojej babci

Marchewka w wersji ostro-słodkiej ma w sobie coś uzależniającego. Chrzan podkręca smak, a delikatny olej tylko go dopełnia. To nie tylko dodatek do obiadu, to przede wszystkim domowy klasyk, który warto mieć w zanadrzu na każdą okazję.

Składniki:

  • 2-3 marchewki,
  • czubata łyżka tartego chrzanu,
  • łyżka oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki dokładnie obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki (a jeśli jesteś tak leniwy jak ja, to wrzuć ją do malaksera).
  2. Dodaj chrzan, olej i sól.
  3. Wymieszaj dokładnie całość. Gotowe.

Jeśli lubisz wyraźniejsze smaki, możesz zwiększyć ilość chrzanu. A jeśli chcesz, by surówka z marchewki z chrzanem miała idealny smak, zostaw ją na chwilę w lodówce, by smaki się przegryzły. Pasuje idealnie do klasycznego schabowego, pieczonego kurczaka czy po prostu do ziemniaków z masłem.

Dlaczego warto jeść surówkę z marchwi z chrzanem?

Marchewka sama w sobie jest skarbnicą beta-karotenu, który przekształca się w witaminę A, czyli witaminę kluczową dla dobrego wzroku, zdrowej skóry i silnego układu odpornościowego.

Do tego dochodzi chrzan, który w tej babcinej wersji gra rolę nie tylko przyprawy, ale i naturalnego antybiotyku. Zawiera substancje bakteriobójcze, które wspomagają organizm w walce z infekcjami. Działa rozgrzewająco, wspomaga trawienie, udrażnia drogi oddechowe i dodaje wyrazistości każdemu kęsowi.

W duecie te dwa składniki tworzą surówkę, która:

  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • przyspiesza trawienie tłustych potraw,
  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
  • poprawia przemianę materii, co może być pomocne przy odchudzaniu,
  • dostarcza sporo błonnika, który dba o zdrowe jelita i sytość po posiłku,
  • naturalnie wzmacnia organizm w okresie jesienno-zimowym i w czasie osłabienia.

Nie ma tu majonezu, cukru, konserwantów ani dziwnych dodatków. Warto wracać do takich smaków nie tylko z sentymentu, ale i z troski o zdrowie. Szczególnie że zrobienie tej surówki zajmuje dosłownie kilka minut, a jej wartości odżywcze zostają na długo.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje