WAŻNE
TERAZ

Nagroda Nobla z ekonomii przyznana

Tłusty czwartek w czasach PRL-u. Świętowanie wyglądało zupełnie inaczej niż obecnie

Tłusty czwartek to dzień, który od lat kojarzy się z pysznymi pączkami. Dziś kolejki przed cukierniami nikogo nie dziwią, ale jak wyglądało świętowanie tego dnia w czasach PRL-u?

Tłusty czwartek w czasach PRL-u. Świętowanie wyglądało zupełnie inaczej niż obecnieTłusty czwartek w czasach PRL-u. Świętowanie wyglądało zupełnie inaczej niż obecnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Marcin Michałowski

Dziś tłusty czwartek to czas, gdy wszyscy łasuchowie wychodzą na ulice, by celebrować ten wyjątkowy dzień pełen słodkości. Ale jak wyglądało świętowanie tego dnia kilkadziesiąt lat temu, w czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej? Czy obchody różniły się od tych, które znamy dzisiaj?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Domowe wypieki królowały na stołach

W czasach PRL-u dostęp do wielu produktów był ograniczony, dlatego pączki najczęściej pieczono w domach. Gospodynie wykorzystywały sprawdzone receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pączki nadziewano marmoladą różaną lub powidłami śliwkowymi, a następnie smażono na smalcu. Oprócz pączków popularne były również faworki, chrupiące ciastka smażone na głębokim tłuszczu.

Tłusty czwartek w czasach PRL_u.
Tłusty czwartek w czasach PRL_u. © Narodowe Archiwum Cyfrowe | Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kolejki za słodkościami

Choć sklepy nie uginały się od nadmiaru towarów, w tłusty czwartek przed cukierniami ustawiały się długie kolejki. Cierpliwie czekano na pączki z lukrem, posypką orzechową lub kolorową kandyzowaną skórką pomarańczową. Te smakołyki były prawdziwym rarytasem i szybko znikały z talerzy.

Tradycja i smak dzieciństwa

Tłusty czwartek w czasach PRL-u to nie tylko pączki i faworki. To przede wszystkim czas spędzony z rodziną i bliskimi. Wspólne pieczenie i jedzenie słodkości było okazją do radowania się i celebrowania tego wyjątkowego dnia.

Tłusty czwartek, to święto, które ma swoje korzenie głęboko zakorzenione w polskiej tradycji. Choć obchody mogą się różnić w zależności od epoki, jedno pozostaje niezmienne - radość z delektowania się słodkimi przysmakami. Dzisiejsze tłuste czwartki, choć inne niż te sprzed lat, wciąż niosą ze sobą ducha wspólnego ucztowania i cieszenia się smakiem tradycyjnych polskich wypieków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany