To jeden z najlepszych napojów na upały. Orzeźwiający, tani i gotowy w 5 minut
Zastanawiasz się, czego się napić, by ugasić pragnienie? Wypróbuj mrożoną herbatę. To proste, a jakie skuteczne rozwiązanie. Można ją przygotowywać na różne sposoby, dodawać ulubione owoce, aromatyczne przyprawy i świeże zioła. Jest smaczna i znacznie zdrowsza od tych kupowanych w sklepach. Nie zawiera sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku.
Domowa mrożona herbata nie tylko doskonale orzeźwia. To również zdrowy napój, pełen witamin i minerałów. Zawiera m.in. antyoksydanty, które wzmacniają układ odpornościowy i wspierają proces detoksykacji organizmu. W dodatku ma długą historię.
Zaczęło się w Neapolu
Choć historia herbaty jest związana z Chinami, jej mrożoną wersję wymyślono prawdopodobnie w Europie, a teraz jest najbardziej popularna w Stanach Zjednoczonych. Wiele wskazuje na to, że herbatę na zimno zaczęto pić we Włoszech. Znana irlandzka pisarka i dziennikarka Marguerite Gardiner, już w 1823 roku notowała, że w Neapolu bardzo popularnym napojem jest właśnie mocno schłodzony napar herbaciany. Jednak do upowszechnienia tego napoju najbardziej przyczynili się Amerykanie. Cenią go sobie już od 200 lat, a jego popularność gwałtownie wzrosła po tym jak został zaprezentowany na Wystawie Światowej w St. Louis, w 1904 r.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe
Kariera w Stanach
Do dziś właśnie w Stanach Zjednoczonych pije się najwięcej herbaty mrożonej, ale można ją kupić praktycznie na całym świecie. Do wyboru mamy produkty o różnych smakach, najczęściej cytrusowym lub brzoskwiniowym. Niestety, w składach pojawiają się sztuczne konserwanty czy barwniki, a także duża porcja cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Dlatego przygotowanie własnej herbaty to znacznie lepsza opcja.
Każdy rodzaj
Zaczynamy od wyboru herbaty. na zimno możemy pić każdy jej rodzaj: czarną, zieloną czy owocową. Trzeba tylko odpowiednio je zaparzyć: czarną przez 3-5 minut w wodzie o temperaturze 95 st. Celsjusza, zieloną przez 2-3 minuty (w temp. 80-85 st. C), ziołową i owocową przez 5-7 minut (w temp. 95 st. C). Gdy chcesz posłodzić napar czy użyć miodu lub słodzika, zrób to kiedy jest gorący. Potem trzeba go odstawić do całkowitego wystygnięcia, można także umieścić herbatę w lodówce na kilka godzin, aby była naprawdę zimna.
Lód? Niekoniecznie
Gdy herbata będzie dobrze schłodzona, kostki lodu mogą okazać się zupełnie zbędne. Jednak aby napój był jeszcze bardziej orzeźwiający i aromatyczny, warto dodać do niego plasterki cytryny, limonki, pomarańczy lub grejpfruta, czy dorzucić kawałki truskawek, brzoskwiń. Idealne są także świeże zioła, a zwłaszcza mięta, melisa czy werbena.