To jeden z najlepszych napojów na upały. Orzeźwiający, tani i gotowy w 5 minut

Zastanawiasz się, czego się napić, by ugasić pragnienie? Wypróbuj mrożoną herbatę. To proste, a jakie skuteczne rozwiązanie. Można ją przygotowywać na różne sposoby, dodawać ulubione owoce, aromatyczne przyprawy i świeże zioła. Jest smaczna i znacznie zdrowsza od tych kupowanych w sklepach. Nie zawiera sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku.

Do mrożonej herbaty świetnie sprawdza się cytryna. Do mrożonej herbaty świetnie sprawdza się cytryna.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Ekaterina Kondratova
Dorota Gepert

Domowa mrożona herbata nie tylko doskonale orzeźwia. To również zdrowy napój, pełen witamin i minerałów. Zawiera m.in. antyoksydanty, które wzmacniają układ odpornościowy i wspierają proces detoksykacji organizmu. W dodatku ma długą historię.

Zaczęło się w Neapolu

Choć historia herbaty jest związana z Chinami, jej mrożoną wersję wymyślono prawdopodobnie w Europie, a teraz jest najbardziej popularna w Stanach Zjednoczonych. Wiele wskazuje na to, że herbatę na zimno zaczęto pić we Włoszech. Znana irlandzka pisarka i dziennikarka Marguerite Gardiner, już w 1823 roku notowała, że w Neapolu bardzo popularnym napojem jest właśnie mocno schłodzony napar herbaciany. Jednak do upowszechnienia tego napoju najbardziej przyczynili się Amerykanie. Cenią go sobie już od 200 lat, a jego popularność gwałtownie wzrosła po tym jak został zaprezentowany na Wystawie Światowej w St. Louis, w 1904 r.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Kariera w Stanach

Do dziś właśnie w Stanach Zjednoczonych pije się najwięcej herbaty mrożonej, ale można ją kupić praktycznie na całym świecie. Do wyboru mamy produkty o różnych smakach, najczęściej cytrusowym lub brzoskwiniowym. Niestety, w składach pojawiają się sztuczne konserwanty czy barwniki, a także duża porcja cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Dlatego przygotowanie własnej herbaty to znacznie lepsza opcja.

Każdy rodzaj

Zaczynamy od wyboru herbaty. na zimno możemy pić każdy jej rodzaj: czarną, zieloną czy owocową. Trzeba tylko odpowiednio je zaparzyć: czarną przez 3-5 minut w wodzie o temperaturze 95 st. Celsjusza, zieloną przez 2-3 minuty (w temp. 80-85 st. C), ziołową i owocową przez 5-7 minut (w temp. 95 st. C). Gdy chcesz posłodzić napar czy użyć miodu lub słodzika, zrób to kiedy jest gorący. Potem trzeba go odstawić do całkowitego wystygnięcia, można także umieścić herbatę w lodówce na kilka godzin, aby była naprawdę zimna.

Lód? Niekoniecznie

Gdy herbata będzie dobrze schłodzona, kostki lodu mogą okazać się zupełnie zbędne. Jednak aby napój był jeszcze bardziej orzeźwiający i aromatyczny, warto dodać do niego plasterki cytryny, limonki, pomarańczy lub grejpfruta, czy dorzucić kawałki truskawek, brzoskwiń. Idealne są także świeże zioła, a zwłaszcza mięta, melisa czy werbena.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa