NewsyTo jedzą więźniowie w polskich zakładach karnych. Mogą wybierać z 7 rodzajów posiłków

To jedzą więźniowie w polskich zakładach karnych. Mogą wybierać z 7 rodzajów posiłków

Posiłki, jakie jedzą więźniowie, fot. OISW Kraków
Posiłki, jakie jedzą więźniowie, fot. OISW Kraków
12.06.2023 17:43, aktualizacja: 12.06.2023 20:00

Co tak naprawdę jedzą więźniowie podczas odsiadki? Czy do ich diety przykłada się jakąkolwiek uwagę? A może posiłki serwowane w zakładach karnych wyglądają dokładnie tak, jak niekiedy pokazują to hollywoodzkie filmy? Służba więzienna postanowiła zdradzić kilka szczegółów z codziennego jadłospisu osadzonych. 

Kwestia utrzymywania więźniów od wielu lat wzbudza zażarte dyskusje społeczne, w których nie brakuje silnych emocji. Temat ten szczególnie często pojawia się podczas dysput na temat osób odsiadujących wyroki za najgorsze zbrodnie. W końcu więzienia nie utrzymują się same, i każda podana tam zupa, kotlet czy choćby szklanka wody fundowana jest z kieszeni podatników.

Służba więzienna doskonale zdaje sobie sprawę z tego, ile kontrowersji wiąże się z wyżywieniem skazanych. Wychodząc naprzeciw ogromnej ilości zadawanych im regularnie pytań, postanowili zdradzić kilka faktów o więziennych posiłkach. Jak wygląda więzienna kuchnia? Kto w niej gotuje? I w końcu: jakimi daniami raczą się więźniowie? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na wszystkie te pytania.

Kucharze i ich miejsce pracy w więzieniu

Jak się okazuje, filmowe sceny, w których to więźniowie wykonują znaczną część prac niezbędnych do funkcjonowania zakładu karnego, nie zostały całkiem wyssane z palca. To właśnie więźniowie przygotowują posiłki. Są oni zaangażowani w każdy etap przyrządzania jedzenia: od obrania warzyw, aż do podziału porcji. Co ciekawe, niektórzy z nich — tacy, którym "sprzyja" wyuczony zawód lub umiejętności — robią to... odpłatnie. Nad wszystkim czuwa szef kuchni, który jest pracownikiem służby więziennej.

Kuchnie są natomiast całkiem nieźle zorganizowanym zakładem żywienia zbiorowego. Nie brakuje w nich nowoczesnego (i nietaniego) sprzętu gastronomicznego, m.in. pieców konwekcyjno-parowych. Więzienne kuchnie spełniają też wszystkie wymogi sanitarne. W końcu bez tego ani rusz, prawda? A już na pewno nie w państwowych placówkach!

Posiłki, jakie jedzą więźniowie, fot. OISW Kraków
Posiłki, jakie jedzą więźniowie, fot. OISW Kraków

Dieta więźniów

Jadłospis osadzonych przygotowywany jest we współpracy funkcjonariusza działu kwatermistrzowskiego i pracownika służby zdrowia. Ustalone trzy posiłki dzienne muszą mieć określoną wartość odżywczą: nie mniej niż 2800 kcal dla więźniów poniżej 18. roku życia i 2600 kcal dla pozostałych (tzw. żywienie podstawowe). W miarę możliwości są też brane pod uwagę wymogi kulturowe, religijne i zdrowotne (lekkostrawne, cukrzycowe, indywidualne). Skazani muzułmanie nie dostaną więc na obiad wieprzowiny, a wegetarianie — żadnego mięsa.

Służba więzienna przedstawiła również przykładowy dzienny jadłospis z diety podstawowej więźniów. Wygląda on następująco:

  • Śniadanie — herbata, chleb, margaryna, kiełbasa golonkowa.
  • Obiadzupa koperkowa z ryżem, gulasz wołowy, ziemniaki, surówka z ogórków, kompot.
  • Kolacja — herbata, chleb, margaryna, mielonka prasowana.
Posiłki, jakie jedzą więźniowie, fot. OISW Kraków
Posiłki, jakie jedzą więźniowie, fot. OISW Kraków
Posiłki, jakie jedzą więźniowie, fot. OISW Kraków
Posiłki, jakie jedzą więźniowie, fot. OISW Kraków
Posiłki, jakie jedzą więźniowie, fot. OISW Kraków
Posiłki, jakie jedzą więźniowie, fot. OISW Kraków
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także