Lepsze od jajek na miękko. Wystarczy wbić żółtko do miski z olejem

Ten sposób przygotowywania jajek przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy rozsmakowują się w płynnym żółtku. Dla wielu jest to niezastąpiony składnik każdego śniadania. Tosty francuskie? Tylko jako Croque Madame. Szakszuka? Jak najbardziej, ale żółtko musi rozpływać się po warzywach. Chociaż nazwa sugeruje wyszukaną metodę obróbki, samo konfitowanie jest banalnie proste.

Jajka konfitowane są pysznym dodatkiem do sałatki nicejskiej Jajka konfitowane są pysznym dodatkiem do sałatki nicejskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie jajek w kuchni, ale jeden z nich szczególnie przyciąga uwagę ze względu na wyjątkowy smak. Mowa o chrupiącym z zewnątrz i kremowym w środku żółtku, które doskonale pasuje do tatara czy sałatki nicejskiej. Technika konfitowania ma bogatą historię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Konfitowanie potraw – co to takiego?

Konfitowanie to jedna z najstarszych metod przechowywania żywności. Jej korzenie sięgają południowo-zachodniej Francji. Nazwa pochodzi od słowa "confit", oznaczającego konserwację. Technika ta była wykorzystywana głównie do przedłużania trwałości mięsa, takiego jak gęś czy kaczka. Proces polegał na marynowaniu w soli i ziołach, a następnie długim gotowaniu w niskiej temperaturze w tłuszczu, który dodawał potrawom kruchości i soczystości. Dzięki temu mięso mogło być przechowywane przez długie miesiące w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dawniej popularna wśród ubogich wieśniaków, dziś metoda konfitowania jest używana przez najlepszych kucharzy na świecie jako sposób na tworzenie wyszukanych i luksusowych potraw. Chociaż tradycyjnie konfitowane jest mięso, w domowych warunkach w ten sposób można również przyrządzić żółtka.

Wartości odżywcze jajek confit

Żółtka konfitowane mają nie tylko doskonały smak, ale również zawierają cenne wartości odżywcze. Są źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak fosfor, wapń, magnez, witaminy A, D, E, K, i z grupy B. Te składniki wspierają organizm w regulacji przemiany materii, wzmacnianiu układu odpornościowego i poprawie pamięci.

Jak zrobić jajka konfitowane?

Aby przygotować żółtka do konfitowania, trzeba spełnić jeden warunek. Jajka muszą być świeże. Jak to sprawdzić? Wystarczy zanurzyć je w wodzie. Jeśli jajko opadnie na dno, to znaczy, że jest świeże. Jeśli pływa w wodzie lub unosi się na powierzchni, lepiej go nie używać.

Proces wymaga także odpowiedniego tłuszczu. W konfitowaniu doskonale sprawdzi się olej rzepakowy, znany z dobrego stosunków kwasów tłuszczowych i wysokiej temperatury dymienia. Alternatywą jest smalec gęsi, również bogaty w kwasy tłuszczowe nienasycone, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

Wykonanie:

  1. Oddziel żółtko od białka. Białko możesz zamrozić do późniejszego użytku.
  2. Do żaroodpornej kokilki wlej łyżkę oleju, a następnie umieść na nim żółtko.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 65-70 stopni Celsjusza na 45-50 minut.

Do czego wykorzystać jajka confit?

Żółtko confit świetnie sprawdza się jako dodatek do prostych dań, takich jak kanapki czy tosty. Zachwyca chrupkością powierzchni i kremowym środkiem. Może być również elementem bardziej skomplikowanych potraw, takich jak tatar czy spaghetti carbonara. Dobrze komponuje się z pomidorkami koktajlowymi czy bazylią, a także dodaje wykwintności sałatkom, na przykład nicejskiej.

Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo