Lepsze od mielonych. Ślązacy dodają jeden nietypowy dodatek

Kiedy wszyscy zajadają się mielonymi, Ślązacy sięgają po karminadle. To jeden z tradycyjnych przysmaków lokalnej kuchni, który od lat cieszy podniebienia mieszkańców południowej części Polski.

Karminadle to śląska alternatywa dla mielonychKarminadle to śląska alternatywa dla mielonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Karminadle to danie, które zna każda śląska gospodyni. Mięsne kotlety na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne mielone. Powstają jednak z połączenia dwóch gatunków mięs lub z dodatkiem filetów śledziowych. Uwielbiają je dzieci, przepadają za nimi dorośli, a i na dokładki chętnych nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Śląski przepis na obiad

Karminadle, znane również jako karbinadle czy karminadle, to nieodłączny element śląskiej kuchni. Są tak silnie zakorzenione miejsce w tradycji kulinarnej regionu, że pojawiają się nawet poza kuchnią. W filmie Kazimierza Kutzy "Perła w koronie" możemy zaobserwować autentyczny obraz śląskiego życia, gdzie młody górnik Jaś po ciężkiej pracy w kopalni zasiada do stołu, by skosztować domowych karminadli, dania, które od wieków łączyło śląskie rodziny.

Przepis na karminadle
Przepis na karminadle © Getty Images, | Aleksandr Tkach

Karminadle z mięsa mielonego

Dawniej karminadle były przysmakiem zarezerwowanym na wyjątkowe okazje. Szczególnie często gościły na stołach po świniobiciu. Podczas tej uroczystości pozyskiwano mięso i tłuszcz, z których następnie przygotowywano różnorodne potrawy, a karminadle były jedną z nich. Smażone na świeżym smalcu, stanowiły centralny punkt wielu śląskich wesel.

W najprostszej formie przygotowuje się je z mielonej wieprzowiny oraz wołowiny, połączonych z namoczoną bułką, cebulą oraz przyprawami, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Popularnym dodatkiem do nich są solone filety śledziowe, które po odpowiednim przygotowaniu można dodać do mięsa, tworząc unikalne połączenie smakowe. Możesz również pominąć ten dodatek. Wymieszaj wtedy mięso wieprzowe z wołowym.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 2 filety śledziowe,
  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego majeranku,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • mąka do obtoczenia,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe dokładnie opłucz i wymocz w wodzie lub mleku przez około godzinę. Bułkę namocz w wodzie, odciśnij i zetrzyj na tarce.
  2. Przepuść przez maszynkę do mięsa łopatkę wieprzową, wymoczone śledzie, bułkę, cebulę i czosnek.
  3. Do zmielonego mięsa dodaj jajko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki.
  4. Każdy kotlecik obtocz w mące.
  5. Rozgrzej na patelni porcję smalcu. Smaż kotleciki na złoty kolor z obu stron.

Gotowe karminadle podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzą się tutaj klasyczne buraczki lub mizeria. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie