Lepsze od mielonych. Ślązacy dodają jeden nietypowy dodatek

Kiedy wszyscy zajadają się mielonymi, Ślązacy sięgają po karminadle. To jeden z tradycyjnych przysmaków lokalnej kuchni, który od lat cieszy podniebienia mieszkańców południowej części Polski.

Karminadle to śląska alternatywa dla mielonychKarminadle to śląska alternatywa dla mielonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Karminadle to danie, które zna każda śląska gospodyni. Mięsne kotlety na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne mielone. Powstają jednak z połączenia dwóch gatunków mięs lub z dodatkiem filetów śledziowych. Uwielbiają je dzieci, przepadają za nimi dorośli, a i na dokładki chętnych nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Śląski przepis na obiad

Karminadle, znane również jako karbinadle czy karminadle, to nieodłączny element śląskiej kuchni. Są tak silnie zakorzenione miejsce w tradycji kulinarnej regionu, że pojawiają się nawet poza kuchnią. W filmie Kazimierza Kutzy "Perła w koronie" możemy zaobserwować autentyczny obraz śląskiego życia, gdzie młody górnik Jaś po ciężkiej pracy w kopalni zasiada do stołu, by skosztować domowych karminadli, dania, które od wieków łączyło śląskie rodziny.

Przepis na karminadle
Przepis na karminadle © Getty Images, | Aleksandr Tkach

Karminadle z mięsa mielonego

Dawniej karminadle były przysmakiem zarezerwowanym na wyjątkowe okazje. Szczególnie często gościły na stołach po świniobiciu. Podczas tej uroczystości pozyskiwano mięso i tłuszcz, z których następnie przygotowywano różnorodne potrawy, a karminadle były jedną z nich. Smażone na świeżym smalcu, stanowiły centralny punkt wielu śląskich wesel.

W najprostszej formie przygotowuje się je z mielonej wieprzowiny oraz wołowiny, połączonych z namoczoną bułką, cebulą oraz przyprawami, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Popularnym dodatkiem do nich są solone filety śledziowe, które po odpowiednim przygotowaniu można dodać do mięsa, tworząc unikalne połączenie smakowe. Możesz również pominąć ten dodatek. Wymieszaj wtedy mięso wieprzowe z wołowym.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 2 filety śledziowe,
  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego majeranku,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • mąka do obtoczenia,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe dokładnie opłucz i wymocz w wodzie lub mleku przez około godzinę. Bułkę namocz w wodzie, odciśnij i zetrzyj na tarce.
  2. Przepuść przez maszynkę do mięsa łopatkę wieprzową, wymoczone śledzie, bułkę, cebulę i czosnek.
  3. Do zmielonego mięsa dodaj jajko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki.
  4. Każdy kotlecik obtocz w mące.
  5. Rozgrzej na patelni porcję smalcu. Smaż kotleciki na złoty kolor z obu stron.

Gotowe karminadle podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzą się tutaj klasyczne buraczki lub mizeria. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza