To najlepsza zupa gulaszowa. Przepis przywiozłam od znajomej z Węgier
Ulubione danie z kuchni węgierskiej? Dla mnie to na pewno zupa gulaszowa. Cenię też leczo czy langosze, ale w moim rankingu zajmują one dalsze pozycje. Dlatego cieszę się, że znajoma z Budapesztu podzieliła się ze mną przepisem na tę klasyczną potrawę.
Co wyróżnia ten smakołyk z Węgier? Zupa gulaszowa jest niezwykle sycąca, świetnie rozgrzewa, a proporcje mięsa i warzyw są idealnie wyważone. Z powodzeniem może zastąpić drugie danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Toskańska zupa z tortellini - zastąpi dwudaniowy obiad
Jakiego mięsa użyć do zupy gulaszowej?
Zupę gulaszową według tradycyjnych węgierskich przepisów przygotowuje się na mięsie wołowym. Jednak podobnie jak my, także Węgrzy, starają się trochę "odchudzić" swoje receptury. Dlatego moja znajoma z Budapesztu twierdzi, że najlepsza zupa jest z mięsa mieszanego, czyli z wołowiny i wieprzowiny. Mięso należy pokroić na małe kawałki i podsmażyć. I tu kolejny mały dylemat. Jakiego tłuszczu użyć? Węgrzy preferują smalec, ale można użyć też masła lub oleju.
To warzywo jest niezbędne
Co ma wpływ na unikalny smak zupy gulaszowej? Powinno być w niej sporo mięsa, ale też warzyw. Główną rolę odgrywa tu papryka, jak w wielu węgierskich daniach. Nadaje się zarówno czerwona, żółta, jak i zielona. Do tego dochodzą cebula i ziemniaki. Moja znajoma dodaje też marchewkę. Natomiast odradza pieczarki, które też spotyka się w niektórych przepisach.
Konkretne doprawienie na koniec
Na charakter zupy gulaszowej duży wpływ ma także jej doprawienie. To właśnie przyprawy sprawiają, że jest dość pikantna i ma paprykowy posmak. Znajoma przekonała mnie, by nie żałować zarówno słodkiej, jak i ostrej papryki. Pasują do niej zioła, np. majeranek, rozmaryn, tymianek. Zupa powinna być gęsta i aromatyczna. Serwuje ją tak jak w Budapeszcie, czyli ze świeżym chlebem i posypaną natką pietruszki.
Zupa gulaszowa z przepisu mojej znajomej z Węgier
Składniki:
- 300 g wołowiny lub mięsa mieszanego,
- 3-4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- po 1 czerwonej i żółtej papryce,
- 4 szklanki bulionu,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- sól, pieprz do smaku,
- słodka i ostra papryka, pieprz ziołowy, listek laurowy, ziele angielskie do smaku,
- zioła majeranek, rozmaryn, tymianek do smaku,
- 2 łyżki masła,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowywania:
- Mięso pokrój w drobną kostkę, poszatkuj cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej masło i przesmaż cebulę z czosnkiem, dodaj mięso.
- Gdy wszystko się przesmaży, dopraw do smaku, a następnie zalej bulionem.
- Do zagotowanego bulionu, dolej passatę pomidorową. Gotuj na małym ogniu przez godzinę.
- Potem dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Gotuj jeszcze około pół godziny, warzywa powinny być miękkie.
- Zupę podawaj posypaną drobno posiekaną natką.