WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

To najzdrowsza ryba, jaką zjesz nad Bałtykiem. Wielu nawet nie wie, że żyje w naszym morzu

Wiele osób przechodzi koło niej obojętnie, omijając ją wzrokiem podczas wybierania ryby na obiad ze smażalni. To jednak błąd, który warto szybko naprawić. Nie tylko jest jedną z najzdrowszych ryb, ale również najświeższą.

Turbot - PysznościTurbot - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petr Kahanek
Ewa Malinowska

Wizyta nad polskim morzem nie może obejść się bez wizyty w lokalnej smażalni - wszak ryba z frytkami i surówką to smak wakacji. Lokale kuszą długą listą i sporym wyborem filetów i tuszek oraz sloganem "świeże ryby prosto z kutra". Z tą świeżością bywa różnie, bo wiele ryb z oferty w ogóle nie pochodzi z Bałtyku lub jego połowy są często ograniczone, jak w przypadku dorsza. Podczas wyjazdu nad morze warto zejść nieco z utartych schematów i postawić na gatunek, który wiele osób uważa za egzotyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Najlepsza ryba nad morzem

Turbot, bo to właśnie o tym mowa, to bałtycka ryba, która zdecydowanie zasługuje na uwagę. Jej nazwa padła nawet w kultowym filmie "Listy do M.", gdzie jeden z bohaterów chwali przygotowane przez żonę danie słowami "Wybitny turbot, Małgorzato". I jest w tym sporo prawdy, bo to ryba naprawdę wybitna.

Bastad, SwedenBastad, Sweden A whole fresh turbot on a pan with wax paper  in the kitchen waiting for the oven.Alexander Farnsworthwhite, isolated, black, healthy, aquatic, flat, mediterranean, catch
Świeży turbot © Licencjodawca | Alexander Farnsworth

Turbot to jedna z najszlachetniejszych ryb na świecie, uważana za prawdziwy rarytas wśród morskich przysmaków. Mięso turbota jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na pracę układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ryba ta jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy A i D, a także minerałów takich jak fosfor, magnez, potas i żelazo. Dzięki temu regularne spożywanie turbota może wspomagać zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.

A co w tym najważniejsze - turbot jest rybą, którą łowi się w Bałtyku, więc bez większego problemu można trafić na świeże okazy i hasło "prosto z kutra" nie jest tylko sloganem reklamowym, ale także prawdą. Ryba ta nie jest poławiana masowo, przez co możemy być pewni, że nie trafiają do nas przetworzone produkty, ale naturalne ryby z naszych wód.

Jak smakuje turbot?

Mięso turbota jest białe, delikatne i soczyste. Posiada lekko słodkawy smak, który doskonale komponuje się z cytryną, czosnkiem i ziołami. Jest bardzo miękkie i wilgotne, nawet po obróbce cieplnej, więc ryzyko zjedzenia suchej i niesmacznej ryby spada niemal do zera. Na dodatek ma mało ości, a usunięcie kręgosłupa to prosta sprawa, więc jedzenie turbota to czysta przyjemność.

Sucre Sale Bistro initial batch May 2012Filleting a poached turbot
Jedzenie turbota to czysta przyjemność

Turbota można smażyć w całości, grillować, piec lub przygotowywać na parze. Świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami czy też frytkami. Podczas urlopu nad Bałtykiem zdecydowanie warto zwrócić na niego uwagę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo