PoradyTo najzdrowsza ryba, jaką zjesz nad Bałtykiem. Wielu nawet nie wie, że żyje w naszym morzu

To najzdrowsza ryba, jaką zjesz nad Bałtykiem. Wielu nawet nie wie, że żyje w naszym morzu

Turbot - Pyszności
Turbot - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petr Kahanek

28.07.2024 09:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób przechodzi koło niej obojętnie, omijając ją wzrokiem podczas wybierania ryby na obiad ze smażalni. To jednak błąd, który warto szybko naprawić. Nie tylko jest jedną z najzdrowszych ryb, ale również najświeższą.

Wizyta nad polskim morzem nie może obejść się bez wizyty w lokalnej smażalni - wszak ryba z frytkami i surówką to smak wakacji. Lokale kuszą długą listą i sporym wyborem filetów i tuszek oraz sloganem "świeże ryby prosto z kutra". Z tą świeżością bywa różnie, bo wiele ryb z oferty w ogóle nie pochodzi z Bałtyku lub jego połowy są często ograniczone, jak w przypadku dorsza. Podczas wyjazdu nad morze warto zejść nieco z utartych schematów i postawić na gatunek, który wiele osób uważa za egzotyczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza ryba nad morzem

Turbot, bo to właśnie o tym mowa, to bałtycka ryba, która zdecydowanie zasługuje na uwagę. Jej nazwa padła nawet w kultowym filmie "Listy do M.", gdzie jeden z bohaterów chwali przygotowane przez żonę danie słowami "Wybitny turbot, Małgorzato". I jest w tym sporo prawdy, bo to ryba naprawdę wybitna.

Świeży turbot
Świeży turbot© Licencjodawca | Alexander Farnsworth

Turbot to jedna z najszlachetniejszych ryb na świecie, uważana za prawdziwy rarytas wśród morskich przysmaków. Mięso turbota jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na pracę układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ryba ta jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy A i D, a także minerałów takich jak fosfor, magnez, potas i żelazo. Dzięki temu regularne spożywanie turbota może wspomagać zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.

A co w tym najważniejsze - turbot jest rybą, którą łowi się w Bałtyku, więc bez większego problemu można trafić na świeże okazy i hasło "prosto z kutra" nie jest tylko sloganem reklamowym, ale także prawdą. Ryba ta nie jest poławiana masowo, przez co możemy być pewni, że nie trafiają do nas przetworzone produkty, ale naturalne ryby z naszych wód.

Jak smakuje turbot?

Mięso turbota jest białe, delikatne i soczyste. Posiada lekko słodkawy smak, który doskonale komponuje się z cytryną, czosnkiem i ziołami. Jest bardzo miękkie i wilgotne, nawet po obróbce cieplnej, więc ryzyko zjedzenia suchej i niesmacznej ryby spada niemal do zera. Na dodatek ma mało ości, a usunięcie kręgosłupa to prosta sprawa, więc jedzenie turbota to czysta przyjemność.


Jedzenie turbota to czysta przyjemność
Jedzenie turbota to czysta przyjemność

Turbota można smażyć w całości, grillować, piec lub przygotowywać na parze. Świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami czy też frytkami. Podczas urlopu nad Bałtykiem zdecydowanie warto zwrócić na niego uwagę.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także