Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić duszone żeberka. Coś wspaniałego!

Kiedy na stole pojawiają się żeberka od Tomasza Strzelczyka, od razu czuć napływającą do ust ślinkę. Są idealnie mięciutkie, soczyste i tak smaczne, że po dokładki zawsze ustawia się kolejka chętnych.

Tomasz Strzeczyl pokazał, jak zrobić żeberkaTomasz Strzeczyl pokazał, jak zrobić żeberka
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Duszone żeberka z warzywami to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy wyciągnąć z kuchennej szafki solidny garnek, włożyć do niego odpowiednie składniki i uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Kruche, mięciutkie mięso rozkocha w sobie nawet najwybredniejszych gości. To danie idealne, gdy szykuje się rodzinne spotkanie lub impreza ze znajomymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Duszone żeberka Tomasza Strzelczyka

Wolne duszenie mięsa wraz z warzywami pozwala na wyciągnięcie z niego tego, co najlepsze. Żeberka są tak miękkie, że do ich jedzenia niepotrzebny jest nawet widelec. Mięso samo odchodzi od kości, a duszone warzywa wspaniale uzupełniają całe danie.

Soczyste żeberka wieprzowe po koreańsku
Soczyste duszone żeberka © Adobe Stock

Tomasz Strzelczyk swoje duszone żeberka przygotował na kuchni opalanej drewnem. Jeśli jednak nie jesteś szczęśliwym posiadaczem takiego sprzętu, możesz zrobić je po prostu na zwykłej kuchence. Pamiętaj, by za przygotowanie zabrać się odpowiednio wcześniej - żeberka powinny dostać odpowiednią ilość czasu, by zmiękły w garnku.

Wybierz mięsne żeberka, by było co skubać. Możesz dodać także po ogon wieprzowy oraz mostek.

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 2 papryki,
  • 3- 4 cebule,
  • 1 cukinia,
  • 3 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkie papryki,
  • smalec,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka oraz mostek podziel na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej smalec i obsmaż żeberka z obu stron, dodając sól.
  3. Do żeliwnego garnka wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i wyłóż na nią zarumienione kawałki mięsa oraz ogon.
  4. Paprykę pokrój w paski i dodaj do garnka.
  5. Marchewki obierz, pokrój w plastry, cukinię w kostkę i również dorzuć wszystko do garnka.
  6. Ziemniaki podziel w łódeczki i ułóż na samym górze.
  7. Passatę połącz z 2 łyżeczkami soli, 1 łyżeczką pieprzu, słodką papryką, kminem rzymskim, kurkumę i pokrojony czosnek. Całość wymieszaj.
  8. Powstałym sosem zalej zawartość garnka. Do naczynia po passacie wlej trochę wody, by zebrać resztki sosu i dolej do garnka.
  9. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 2,5-3 godziny.

Po tym czasie duszone żeberka są już gotowe do jedzenia. Nałóż porcje na talerze tak, aby trafiły na niego wszystkie warstwy. Serwuj na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯