PrzepisObiadTomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić duszone żeberka. Coś wspaniałego!

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić duszone żeberka. Coś wspaniałego!

Kiedy na stole pojawiają się żeberka od Tomasza Strzelczyka, od razu czuć napływającą do ust ślinkę. Są idealnie mięciutkie, soczyste i tak smaczne, że po dokładki zawsze ustawia się kolejka chętnych.

Tomasz Strzeczyl pokazał, jak zrobić żeberka
Tomasz Strzeczyl pokazał, jak zrobić żeberka
Źródło zdjęć: © YouTube

Duszone żeberka z warzywami to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy wyciągnąć z kuchennej szafki solidny garnek, włożyć do niego odpowiednie składniki i uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Kruche, mięciutkie mięso rozkocha w sobie nawet najwybredniejszych gości. To danie idealne, gdy szykuje się rodzinne spotkanie lub impreza ze znajomymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Duszone żeberka Tomasza Strzelczyka

Wolne duszenie mięsa wraz z warzywami pozwala na wyciągnięcie z niego tego, co najlepsze. Żeberka są tak miękkie, że do ich jedzenia niepotrzebny jest nawet widelec. Mięso samo odchodzi od kości, a duszone warzywa wspaniale uzupełniają całe danie.

Soczyste duszone żeberka
Soczyste duszone żeberka© Adobe Stock

Tomasz Strzelczyk swoje duszone żeberka przygotował na kuchni opalanej drewnem. Jeśli jednak nie jesteś szczęśliwym posiadaczem takiego sprzętu, możesz zrobić je po prostu na zwykłej kuchence. Pamiętaj, by za przygotowanie zabrać się odpowiednio wcześniej - żeberka powinny dostać odpowiednią ilość czasu, by zmiękły w garnku.

Wybierz mięsne żeberka, by było co skubać. Możesz dodać także po ogon wieprzowy oraz mostek.

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 2 papryki,
  • 3- 4 cebule,
  • 1 cukinia,
  • 3 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkie papryki,
  • smalec,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka oraz mostek podziel na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej smalec i obsmaż żeberka z obu stron, dodając sól.
  3. Do żeliwnego garnka wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i wyłóż na nią zarumienione kawałki mięsa oraz ogon.
  4. Paprykę pokrój w paski i dodaj do garnka.
  5. Marchewki obierz, pokrój w plastry, cukinię w kostkę i również dorzuć wszystko do garnka.
  6. Ziemniaki podziel w łódeczki i ułóż na samym górze.
  7. Passatę połącz z 2 łyżeczkami soli, 1 łyżeczką pieprzu, słodką papryką, kminem rzymskim, kurkumę i pokrojony czosnek. Całość wymieszaj.
  8. Powstałym sosem zalej zawartość garnka. Do naczynia po passacie wlej trochę wody, by zebrać resztki sosu i dolej do garnka.
  9. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 2,5-3 godziny.

Po tym czasie duszone żeberka są już gotowe do jedzenia. Nałóż porcje na talerze tak, aby trafiły na niego wszystkie warstwy. Serwuj na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie