Trzymaj się tych zasad, a przejedzenie nie będzie ci straszne. Żołądek będzie wdzięczny
Święta mają to do siebie, że dużą część czasu, większą niż na co dzień, spędzamy przy stole. A tam kuszą przysmaki, takie jak kiełbasy, jajka, żurek, mięsne pieczenie i inne rarytasy. Nietrudno wtedy o przejedzenie. Przed świętowaniem warto wziąć sobie do serca kilka rad.
26.03.2024 | aktual.: 26.03.2024 15:02
Oczywiście najlepszym sposobem na przejedzenie jest po prostu zapobieganie i stosowanie umiaru. Kilka prostych podpowiedzi ułatwi to zadanie i sprawi, że po świętach nie będziesz musiał dorabiać dodatkowego oczka w pasku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na warzywa
Wielkanoc to czas, gdy na talerzach pojawiają się nowalijki, a pierwsze warzywa nieśmiało zerkają ze straganów. Warto zatem uzupełnić swój talerz o warzywne akcenty. Zdecydowana większość warzyw jest lekkostrawna, dzięki czemu świetnie uzupełnią talerz. Będzie kolorowo, objętościowo i przy okazji również sycąco.
Sięgając po jajko czy białą kiełbasę, dołóż porcję lekkiej sałatki lub świeże, pokrojone warzywa. Dzięki temu talerz będzie lepiej zbilansowany.
Wybierz mniejszy talerz
Zostając przy samym talerzu, warto zadbać również o sam rozmiar naczynia. Warto pamiętać, że jest to śniadanie wielkanocne, więc i talerze obiadowe może lepiej zostawić w szafce. Mniejszy talerz to mniej miejsca, więc w porywie wielkanocnego szaleństwa nie rzucisz się od razu na przysmaki, zapełniając dużą powierzchnię.
Dokładki są zawsze mile widziane, ale pamiętaj, że jedzenie na siłę nikomu jeszcze nie wyszło na dobre.
Postaw na aktywność
Święta sprzyjają rodzinnym posiedzeniom przy stole. Warto jednak oderwać się od talerza i wyjść przynajmniej na mały spacer. Już kilka minut wysiłku pomoże obniżyć poziom glukozy. Poprawi to trawienie i obniży poczucie senności.
Święta to nie tylko czas pysznego jedzenia, ale również rodzinnych spotkań. Spędź je tak, jak lubisz najbardziej, dbając przy tym o swój układ pokarmowy oraz zdrowie.