Tylko widelec i jeden ruch. Ten trik robi furorę wśród domowych kucharzy
Nienawidzę oczyszczać mięsa. Te wszystkie błonki, tłuszcze i inne cząstki sprawiają, że mam ochotę wyrzucić wszystko do śmieci. Najgorszy jest chyba kurczak, chociaż z karkówką też trzeba się sporo namęczyć. Na szczęście odkryłam sposób, który uratował mi życie. I mięso przy okazji też.
Lubię gotować i piec, ale przygotowywanie mięsa nie jest moim ulubionym zajęciem. Najbardziej denerwuje mnie oczyszczanie i wycinanie wszystkiego, co mnie obrzydza. Często bywało tak, że marnowałam spore kawałki mięsa, bo w każdym była błona, kość lub inne "farfocle". Na szczęście trafiłam na blogerkę kulinarną Annę Zyśk (prowadzi profil jedz.pysznie na Instagramie i TikToku), która pokazała prosty trik z widelcem. Od tego momentu surowy kurczak nie jest już moim wrogiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Prosty trik z widelcem. Od teraz oczyszczanie mięsa jest łatwiejsze
Zanim pokroisz mięso i je zamarynujesz, musisz je odpowiednio przygotować. Jeśli nie wytniesz niepotrzebnych rzeczy, gotowy produkt może być niezjadliwy. Ciągnące się włókna, tłuszczowe błony to nie jest coś, co chciałbyś jeść. Kurczak (ale też i wieprzowina) po usmażeniu lub upieczeniu stają się twarde i mało smaczne. Doskonale wiem, że oczyszczanie takiego mięsa to droga przez mękę i syzyfowa praca, ale istnieje świetny sposób na to, by przyspieszyć ten proces. Wystarczy, że na chwilę odłożysz ten nieszczęsny nóż i zastosujesz banalny trik z widelcem.
Wszystko pokazała blogerka kulinarna Anna Zyśk na swoim TikToku. Autorka często publikuje też różne przepisy. Co trzeba zrobić, by kurczak już cię nie denerwował? Nic nadzwyczajnego, tylko pokierować się poniższymi wskazówkami:
- Przygotuj narzędzia (widelec i ręcznik papierowy).
- Przyłóż widelec w miejsce, w którym znajduje się niechciane włókno.
- W tym samym czasie weź zwinięty ręcznik papierowy i przytrzymaj włókno z drugiej strony.
- Widelec cały czas trzymaj w tym samym miejscu, a drugą ręką wyciągnij strzępki. I gotowe!
Jak widzisz, oczyszczanie kurczaka nie trwa już godzinę, tylko dosłownie kilka minut. Jeśli mam być szczera, to żałuję, że tak późno odkryłam ten przepis. U mnie w domu polędwiczki z kurczaka są najczęściej przygotowywanym mięsem i taki prosty trik z widelcem ratuje nam życie. Ten sposób sprawdzi się również przy wieprzowinie. Karkówka i schab są bardzo problematycznymi mięsami i ich oczyszczanie często spędza sen z powiek. Wycinanie wszystkiego trwa aż za długo, a jak w każdym kawałku coś znajduję, to jest wręcz kulinarny dramat.
Jakie jeszcze znacie triki kulinarne? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach.