Tylko widelec i jeden ruch. Ten trik robi furorę wśród domowych kucharzy

Nienawidzę oczyszczać mięsa. Te wszystkie błonki, tłuszcze i inne cząstki sprawiają, że mam ochotę wyrzucić wszystko do śmieci. Najgorszy jest chyba kurczak, chociaż z karkówką też trzeba się sporo namęczyć. Na szczęście odkryłam sposób, który uratował mi życie. I mięso przy okazji też.

Trik z widelcemTrik z widelcem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Lubię gotować i piec, ale przygotowywanie mięsa nie jest moim ulubionym zajęciem. Najbardziej denerwuje mnie oczyszczanie i wycinanie wszystkiego, co mnie obrzydza. Często bywało tak, że marnowałam spore kawałki mięsa, bo w każdym była błona, kość lub inne "farfocle". Na szczęście trafiłam na blogerkę kulinarną Annę Zyśk (prowadzi profil jedz.pysznie na Instagramie i TikToku), która pokazała prosty trik z widelcem. Od tego momentu surowy kurczak nie jest już moim wrogiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Prosty trik z widelcem. Od teraz oczyszczanie mięsa jest łatwiejsze

Zanim pokroisz mięso i je zamarynujesz, musisz je odpowiednio przygotować. Jeśli nie wytniesz niepotrzebnych rzeczy, gotowy produkt może być niezjadliwy. Ciągnące się włókna, tłuszczowe błony to nie jest coś, co chciałbyś jeść. Kurczak (ale też i wieprzowina) po usmażeniu lub upieczeniu stają się twarde i mało smaczne. Doskonale wiem, że oczyszczanie takiego mięsa to droga przez mękę i syzyfowa praca, ale istnieje świetny sposób na to, by przyspieszyć ten proces. Wystarczy, że na chwilę odłożysz ten nieszczęsny nóż i zastosujesz banalny trik z widelcem.

Wszystko pokazała blogerka kulinarna Anna Zyśk na swoim TikToku. Autorka często publikuje też różne przepisy. Co trzeba zrobić, by kurczak już cię nie denerwował? Nic nadzwyczajnego, tylko pokierować się poniższymi wskazówkami:

  1. Przygotuj narzędzia (widelec i ręcznik papierowy).
  2. Przyłóż widelec w miejsce, w którym znajduje się niechciane włókno.
  3. W tym samym czasie weź zwinięty ręcznik papierowy i przytrzymaj włókno z drugiej strony.
  4. Widelec cały czas trzymaj w tym samym miejscu, a drugą ręką wyciągnij strzępki. I gotowe!

Jak widzisz, oczyszczanie kurczaka nie trwa już godzinę, tylko dosłownie kilka minut. Jeśli mam być szczera, to żałuję, że tak późno odkryłam ten przepis. U mnie w domu polędwiczki z kurczaka są najczęściej przygotowywanym mięsem i taki prosty trik z widelcem ratuje nam życie. Ten sposób sprawdzi się również przy wieprzowinie. Karkówka i schab są bardzo problematycznymi mięsami i ich oczyszczanie często spędza sen z powiek. Wycinanie wszystkiego trwa aż za długo, a jak w każdym kawałku coś znajduję, to jest wręcz kulinarny dramat.


Jakie jeszcze znacie triki kulinarne? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej