Unikaj przed snem. Zamieniają się w bombę z opóźnionym zapłonem

"Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi". Wszyscy znamy to powiedzenie. Kolacja powinien to być posiłek lekkostrawny i niezbyt duży. Warto postawić na produkty, które nam nie utrudnią zasypiania, a wręcz w nim pomogą. Dietetycy mają swoje typy.

kanapkiCzy kanapki to dobry wybór na kolacje?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jednym z czynników, które mogą wpłynąć na jakość snu, jest kolacja. A dokładniej to, co na nią zjesz. Dietetycy często podkreślają, że niewłaściwa dieta wieczorna może nie tylko pogarszać jakość snu, ale również prowadzić do większych problemów zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra

Jaka powinna być kolacja

Zanim przygotujesz kolację, zastanów się jakie produkty wykorzystasz. Eksperci sugerują przede wszystkim unikanie ciężkostrawnych potraw, tłustych mięs czy pikantnych produktów. Według nich takie dania mogą spowodować, że noc nie będzie spokojna. Polecają lekkostrawne dania, które nie obciążają organizmu i pomagają szybciej zasnąć.

Te potrawy utrudniają sen

Spożywanie nieodpowiednich potraw wieczorem może wiązać się z bezsennością. Eksperci wskazują również na konieczność unikania napojów zawierających kofeinę, które pobudzają, a wieczorem potrzebujemy wyciszenia. Także cukry proste, zawarte w wielu deserach, mogą prowadzić do spadku jakości snu. Wieczorem lepiej sięgnąć po owoce czy orzechy.

Zapewnia spokojną noc

Co zjeść wieczorem, by poprawić jakość snu? Dietetycy radzą przede wszystkim wzbogać dietę o produkty bogate w tryptofan. To aminokwas niezbędny do produkcji melatoniny, hormonu regulującego rytm dobowy. Organizm sam nie produkuje tryptofanu, dlatego tak ważne jest dostarczanie go z pożywieniem. Produkty bogate w ten aminokwas to przede wszystkim nabiał, chude mięso, ryby, jajka oraz rośliny strączkowe.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane