Używasz telefonu podczas jedzenia? Natychmiast przestań, bo skutki będą opłakane

Przeglądanie mediów społecznościowych podczas posiłku źle wpływa na nasze zdrowie. Taka teza wydaje ci się przesadzona? Być może uznalibyśmy to samo, co ty, gdyby nie fakt, że twierdzenie to zostało już poparte przez liczne badania. Nawet nie wiemy, jak sobie tym szkodzimy!

Jedzenie i telefon nie powinny iść w parzeJedzenie i telefon nie powinny iść w parze
Źródło zdjęć: © Canva | yipengge

"Fonoholizm" to stosunkowo nowe pojęcie z dziedziny psychologii. Jego natury i znaczenia na pewno się domyślasz. Uzależnienie od smartfonów stało się prawdziwą plagą, a zaawansowane technicznie społeczeństwo samo kopie pod sobą dołek. Taki, z którego trudno będzie się wygrzebać bez pomocy specjalisty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Negatywnych skutków nadmiernego korzystania z telefonów i internetu jest wiele. Zachowując jednak kontekst odpowiedni dla naszej dziedziny — czyli kulinariów — postanowiliśmy przytoczyć kilka ważnych aspektów dotyczących używania smartfonów podczas spożywania posiłków. Okazuje się bowiem, że nawet tak pozornie błaha kwestia, jest warta zastanowienia. I zmiany nawyków.

Jedzenie i smartfony

Gapienie się w ekran smartfona podczas spożywania posiłków szkodzi nam na kilku różnych polach. Najbardziej oczywisty aspekt — czyli ten społeczny, towarzyski — to zaledwie zalążek problemów, które sami sobie sprawiamy. Jak pokazują badania, dalej zaczyna być tylko gorzej.

Jedzenie powinno być świadome, a smartfon to utrudnia
Jedzenie powinno być świadome, a smartfon to utrudnia © Canva | freedomz

Wpływ używania smartfonów na przebieg spożywania jedzenia okazuje się naprawdę duży. Chodzi tu przede wszystkim o rozkojarzenie i towarzyszące mu reperkusje. Jak wskazuje portal spidersweb.pl przeprowadzono już liczne badania, które wykazały, że skupiając się na newsach z mediów społecznościowych, tracimy kontrolę nad jedzeniem. Skutkiem tego jest niezauważenie sygnału nadanego przez organizm. Sygnału, który mówi: już mi wystarczy, jestem najedzony.

Efektem są poważne następstwa. Jak wskazuje wspomniane przez spidersweb.pl badanie, przyjmujemy wtedy nawet 15 proc. kalorii więcej, niż bez telefonu w ręku! A to nadal nie wszystko, bo gdy spożywamy jedzenie ze smartfonem w ręku, zapominamy również o prawidłowym przeżuwaniu. To z kolei prawdziwa katorga dla układu trawiennego, często kończąca się refluksem żołądkowo-przełykowym!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane