W jelitach działa jak szczotka i pomaga schudnąć. Przepis na chleb duński dostałam od sąsiadki
Duńczycy uwielbiają domowe pieczywo – świeże i pachnące, ładnie wyrośnięte oraz z dużą ilością ziaren. Do masy dodają nie tylko wodę, mąkę i drożdże. Mieszanka nabiału i ciemnego piwa sprawia, że bochenek ładnie wyrasta i długo pozostaje wilgotny.
Pieczywo żytnie z nasionami lnu i słonecznika jest nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Ciemne piwo wspomaga proces fermentacji oraz wzbogaca ciasto w karmelowe nuty. Kluczem do sukcesu jest brak pośpiechu. Wyrobioną masę należy odstawić do wyrośnięcia na 1-2 dni, zanim wstawisz chleb do piekarnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem
Jak duńskie pieczywo wpływa na organizm?
Kanapka z takiego chleba to solidna porcja zdrowia. Mąka żytnia, której jest więcej niż pszennej, sprawia, że pieczywo ma mniejszą zawartość glutenu oraz wykazuje niższy indeks glikemiczny. Jest bogata w błonnik, który dostarczają także nasiona lnu i słonecznika.
Maślanka jest źródłem kultur bakterii, które nie tylko wspierają prawidłową pracę jelit, ale dbają także o naturalną odporność organizmu. Podczas procesu fermentacji, kiedy masa na chleb wyrasta, dochodzi do procesów chemicznych, które w efekcie sprzyjają przyswajaniu witamin i minerałów zawartych w każdej kromce chleba.
Ciemne piwo nie tylko poprawia smak i strukturę ciasta, ale także jest źródłem przeciwutleniaczy i żelaza. Razem z maślanką dba o miękki i wilgotny miąższ, który pozostaje taki nawet po kilku dniach od wypieczenia chleba.
Połączenie tych wszystkich składników w duńskim bochenku może przyczynić się do poprawy trawienia i zdrowia jelit, stabilizacji poziomu cukru we krwi oraz wzmocnienia odporności.
Przepis na duński chleb z nasionami
Pieczywo przechowuj w chlebaku, papierowej torbie lub lnianym woreczku. Jeśli wiesz, że nie dasz rady zjeść całego bochenka w ciągu tygodnia, pokrój w kromki i wstaw do zamrażalnika w odpowiednim woreczku lub pojemniku.
Składniki:
- 2 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 szklanki ziaren żyta,
- 1,5 szklanki mąki żytniej,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 duże łyżki nasion lnu,
- 3 łyżki nasion słonecznika,
- 200 ml maślanki,
- 200 ml ciemnego piwa,
- 3 łyżeczki soli,
- opcjonalnie nasiona słonecznika lub inne do posypania.
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn drożdżowy: wymieszaj ciepłą wodę z suchymi drożdżami i 2 łyżkami cukru. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
- W blenderze zmiksuj na proszek 1 szklankę ziaren żyta. Wymieszaj z mąką żytnią i pszenną, a także z nasionami lnu i słonecznika.
- Dodaj rozczyn drożdżowy, maślankę, piwo i trzy łyżeczki soli. Wyrób ciasto przy pomocy miksera z hakami. Kiedy ciasto będzie już elastyczne, przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 24–48 godzin w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 22 × 12 cm. Posmaruj wierzch wodą i, jeśli chcesz, posyp wybranymi nasionami.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 100–120 minut.