W ostatni weekend zrobiłam to pyszne ciasto. Goście nie mogli się nachwalić

Są takie desery, które zaskakują już po pierwszym kęsie. Ten właśnie taki jest: chrupiący, kremowy, słodki, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia, nie potrzebujesz nawet miksera z tysiącem końcówek. Wystarczy kilka dobrze znanych składników i godzina chłodzenia w lodówce. A efekt? Totalnie cię zaskoczy.

Ciasto kinder country to przepyszny deserCiasto kinder country to przepyszny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Delikatna masa z mascarpone, roztopioną białą czekoladą i dodatkiem płatków śniadaniowych, zatopiona między dwoma warstwami krakersów. Na wierzchu polewa z mlecznej czekolady. To jeden z tych deserów, które znikają w mgnieniu oka. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz piec ani czekać godzinami na efekt, to ciasto kinder country sprawdzi się idealnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie

Ciasto Kinder Country to domowy hit bez pieczenia

Przepis na ciasto Kinder Country ma wszystko, co trzeba: nie wymaga pieczenia, bazuje na prostych składnikach, a smakuje, jakbyś poświęciła na nie pół dnia. Największy sekret to balans między słodyczą, a chrupkością i właśnie to sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku. I choć możesz użyć gotowych płatków typu Kangus, świetnie sprawdzi się też ekspandowany orkisz albo inne chrupki zbożowe, które dodadzą struktury i charakteru.

Z czego składa się ciasto Kinder Country?

Składniki:

  • 100 g krakersów,
  • 250 g mascarpone,
  • 350 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g białej czekolady,
  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 3 szklanki płatków śniadaniowych Kangus (lub ekspandowanego orkiszu).

Sposób przygotowania

  1. Mascarpone oraz 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubij mikserem przez około 2 minuty, aż uzyskasz puszysty, gęsty krem.
  2. Białą czekoladę połam na kosteczki i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
  3. Do rozpuszczonej czekolady dodawaj po 2–3 łyżki ubitego kremu, za każdym razem delikatnie mieszając – to ważne, żeby nie zważyć masy. Na końcu dodaj resztę kremu i dokładnie wymieszaj.
  4. Do kremu dodaj 2 szklanki płatków śniadaniowych i wymieszaj.
  5. Spód formy (średnica ok. 24–26 cm) wyłóż pierwszą warstwą krakersów. Wyłóż masę i przykryj drugą warstwą krakersów.
  6. Resztę śmietanki (100 ml) podgrzej w rondelku. Gdy będzie gorąca, dodaj do niej połamaną mleczną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
  7. Czekoladową polewę wylej na ciasto i posyp pozostałymi płatkami. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, choć już po godzinie smakuje wybornie.

Domowe ciasto Kinder Country to pomysł nie tylko dla fanów popularnych batoników, ale też dla tych, którzy chcą szybko i efektownie podać coś słodkiego bez piekarnika. To ciasto nie zawodzi ani pod względem smaku, ani wyglądu. Sprawdzi się jako deser dla gości, na urodziny czy po prostu do popołudniowej kawy. I jedno jest pewne: ten smak zapamiętasz na długo.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów