W Polsce niemal nieznany, a szkoda. Wymiata toksyny z organizmu jak szczoteczka
Świat egzotycznych owoców zdecydowanie nie ogranicza się tylko do mandarynek, mango i marakui. Chociaż zdobycie caviar lime w Polsce nie jest tak łatwe, to warto dorzucić je do koszyka, gdy tylko dostrzeżesz je na sklepowej półce.
17.12.2024 08:38
Caviar lime, znany również jako cytrusowy kawior, to owoc pochodzący z Australii, który w ostatnich latach zyskał popularność na całym świecie. Jego miąższ, przypominający kawior, zachwyca orzeźwiającym, cytrusowym smakiem oraz aromatem. Poza zjawiskowym wyglądem i smakiem ten owoc zachwyca także właściwościami odżywczymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrusowy kawior
Citrus australasica to roślina o kolczastej strukturze, niekiedy przybierająca postać małego drzewa, występująca naturalnie w subtropikalnych i tropikalnych regionach zachodniej Australii. Jej cylindryczne owoce, kształtem przypominające ogórki, mogą przyjmować różne kolory, najczęściej zielony lub fioletowy. Już od dawna cieszyły się uznaniem rdzennych mieszkańców Australii, którzy wykorzystywali je zarówno w celach kulinarnych, jak i leczniczych.
Europejscy osadnicy nie darzyli tej rośliny takim samym zainteresowaniem i masowo ją wycinali. Dopiero na początku XXI wieku caviar lime zaczął zdobywać popularność w menu restauracji europejskich i amerykańskich. Rozszerzono również jego uprawę na inne regiony świata. Miąższ tych owoców, złożony z kulistych, soczystych kulek przypominających kawior, stanowi cenną i estetyczną ozdobę różnorodnych potraw, zarówno słodkich, jak i słonych. W smaku caviar lime przypomina limonkę.
Caviar lime to skarbnica zdrowia
To jednak nie tylko smaczna i piękna dekoracja. Jak na owoc cytrusowy przystało, caviar lime bogaty jest w witaminę C, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Pomaga w przyswajaniu żelaza, wzmacnia naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie. To również bogate źródło flawonoidów, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
Caviar lime to również źródło błonnika oraz pektyn. Dzięki temu wspomaga pracę układu pokarmowego, wymiatając jak miotełka złogi w jelitach. Pektyny zawarte w caviar lime poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Owoc ten zawiera również inne ważne minerały, takie jak fosfor, wapń i magnez, które są niezbędne dla mocnych kości i zębów oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma również mało kalorii - 100 g dostarcza zaledwie 30 kcal.
W Polsce cytrusowy kawior zyskuje na popularności, zwłaszcza w sklepach internetowych specjalizujących się w importowanych produktach.