W PRL-u gotowano ją co chwilę. Jest prosta, szybka i tania, a działa zbawiennie na jelita

Ta zupa w polskich domach gości od pokoleń, a w czasach PRL-u pojawiała się zdecydowanie częściej niż teraz. To nie tylko smaczny przepis na obiad, ale również zdrowe urozmaicenie diety i naturalne wsparcie dla układu pokarmowego.

Ta zupa to skarbnica zdrowiaTa zupa to skarbnica zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W polskiej kuchni zup nie brakuje. Chętnie wracamy do nich szczególnie wtedy, gdy temperatura za oknem spada. Wśród klasyków gości między innymi zupa ogórkowa, przygotowana na bazie kiszonek. Dla wielu osób to pyszne wspomnienie obiadów w rodzinnym domu. To jednak nie tylko smaczna, ale także zdrowa zupa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Zdrowa zupa ogórkowa

Siła tkwi w prostocie, a zupa ogórkowa jest na to najlepszym dowodem. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to witaminowa bomba, więc i zupa na bazie polskich ogórków kiszonych zachwyca smakiem.

Zupa ogórkowa- Pyszności
Zupa ogórkowa- Pyszności © Adobe Stock

Ogórki kiszone, będące głównym składnikiem zupy, są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak potas i magnez. Kwas mlekowy, powstający podczas kiszenia ogórków, działa jak probiotyk, wspierając rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.

Na dodatek zupa ogórkowa dzięki dodatkowi innych warzyw dostarcza błonnik, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Przepis na ogórkową

Jeśli nie czujesz się mistrzem w gotowaniu zup, to ogórkowa na stałe powinna zagościć w twoim repertuarze. Jej przygotowanie jest proste jak bułka z masłem, a smak sprawi, że przeniesiesz się wspomnieniami to pysznych chwil dzieciństwa.

Ciepła zupa ogórkowa przynosi ukojenie dla podrażnionych jelit
Ciepła zupa ogórkowa przynosi ukojenie dla podrażnionych jelit © Adobe Stock

Zupę ogórkową możesz przygotować na rosole, który został z niedzielnego obiadu. Świetnie sprawdzi się także lekki bulion warzywny.

Składniki:

  • 6-7 ogórków kiszonych,
  • sok z ogórków kiszonych,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
  2. Dodaj startą marchewkę i smaż przez kilka minut.
  3. Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem.
  4. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut od zagotowania.
  5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do zupy. Gotuj do miękkości.
  6. Dorzuć starte ogórki i gotuj przez 15 minut.
  7. Do miseczki odlej chochelkę wywaru, wymieszaj ją ze śmietaną i wlej z powrotem do garnka.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonych ogórków.
  9. Dorzuć posiekany koperek.

Zupę ogórkową serwuj na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej