W PRL‑u gotowano ją co chwilę. Jest prosta, szybka i tania, a działa zbawiennie na jelita
Ta zupa w polskich domach gości od pokoleń, a w czasach PRL-u pojawiała się zdecydowanie częściej niż teraz. To nie tylko smaczny przepis na obiad, ale również zdrowe urozmaicenie diety i naturalne wsparcie dla układu pokarmowego.
W polskiej kuchni zup nie brakuje. Chętnie wracamy do nich szczególnie wtedy, gdy temperatura za oknem spada. Wśród klasyków gości między innymi zupa ogórkowa, przygotowana na bazie kiszonek. Dla wielu osób to pyszne wspomnienie obiadów w rodzinnym domu. To jednak nie tylko smaczna, ale także zdrowa zupa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad
Zdrowa zupa ogórkowa
Siła tkwi w prostocie, a zupa ogórkowa jest na to najlepszym dowodem. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to witaminowa bomba, więc i zupa na bazie polskich ogórków kiszonych zachwyca smakiem.
Ogórki kiszone, będące głównym składnikiem zupy, są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak potas i magnez. Kwas mlekowy, powstający podczas kiszenia ogórków, działa jak probiotyk, wspierając rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.
Na dodatek zupa ogórkowa dzięki dodatkowi innych warzyw dostarcza błonnik, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.
Przepis na ogórkową
Jeśli nie czujesz się mistrzem w gotowaniu zup, to ogórkowa na stałe powinna zagościć w twoim repertuarze. Jej przygotowanie jest proste jak bułka z masłem, a smak sprawi, że przeniesiesz się wspomnieniami to pysznych chwil dzieciństwa.
Zupę ogórkową możesz przygotować na rosole, który został z niedzielnego obiadu. Świetnie sprawdzi się także lekki bulion warzywny.
Składniki:
- 6-7 ogórków kiszonych,
- sok z ogórków kiszonych,
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
- Dodaj startą marchewkę i smaż przez kilka minut.
- Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem.
- Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut od zagotowania.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do zupy. Gotuj do miękkości.
- Dorzuć starte ogórki i gotuj przez 15 minut.
- Do miseczki odlej chochelkę wywaru, wymieszaj ją ze śmietaną i wlej z powrotem do garnka.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonych ogórków.
- Dorzuć posiekany koperek.
Zupę ogórkową serwuj na gorąco. Smacznego!