W sklepach ginie w cieniu sałaty. Pomaga schudnąć i opóźnia starzenie

Chociaż wśród zielenin króluje przede wszystkim sałata, to podczas zakupów warto zwrócić uwagę również na inne liście. Niektórzy uważają, że to wymysł dietetyków, którzy chcą jedynie wprowadzać do diety obco brzmiące produkty, ale w rzeczywistości w niepozornym warzywie kryje się cała moc zdrowia.

Jarmuż - PysznościJarmuż - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | molenira
Ewa Malinowska

Jarmuż kojarzy się przede wszystkim ze zdrowymi chipsami. Warto jednak sięgać po niego znacznie częściej niż tylko w chwilowych zrywach ochoty na zdrowe odżywianie. Chociaż świadomość, że jarmuż jest zdrowy jest spora, to nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, dlaczego warto dorzucić go do jadłospisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

Jarmuż to skarbnica zdrowia

Choć jarmuż nie zachwyca urodą, przypominając bardziej karbowaną sałatę, skrywa w sobie bogactwo wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Cenią go przede wszystkim osoby na diecie - zawiera tylko 40 kcal w 100 g, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długo, co czyni go idealnym warzywem dla osób dbających o sylwetkę.

Jarmuż
Jarmuż © Pixabay

W jarmużu znajdziemy sporo błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego, reguluje perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości. Ze względu na zawarte w nim białko jarmuż to dobry składnik diety osób ograniczających spożycie mięsa i nabiału. Nie brakuje w nim również witamin i minerałów. Witamina K wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi, gojenie ran i zapobiega krwotokom, witamina C wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne i wspomaga produkcję kolagenu, a potas i magnez korzystnie wpływają na układ krążenia, regulując ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Jarmuż pomoże zachować młodość

W jarmużu znajdziemy sporą ilość antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki, chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym i opóźniają procesy starzenia. W liściach znaleźć można również sporo cynku, który nie tylko poprawia odporność, ale również wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.

Sałatka z jarmużu - Pyszności
Sałatka z jarmużu - Pyszności © Canva | Candice Bell

Odpowiednia dieta to klucz do zachowania młodości, ładnej cery i zdrowych włosów. Warto więc dobrze ją bilansować i wzbogacać o komponenty takie jak jarmuż. Wykorzystaj go w swojej kuchni i poczuj przypływ energii i witalności. Zdecydowanie wyjdzie to na zdrowie.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje