W sklepach ginie w cieniu sałaty. Pomaga schudnąć i opóźnia starzenie

Chociaż wśród zielenin króluje przede wszystkim sałata, to podczas zakupów warto zwrócić uwagę również na inne liście. Niektórzy uważają, że to wymysł dietetyków, którzy chcą jedynie wprowadzać do diety obco brzmiące produkty, ale w rzeczywistości w niepozornym warzywie kryje się cała moc zdrowia.

Jarmuż - PysznościJarmuż - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | molenira
Ewa Malinowska

Jarmuż kojarzy się przede wszystkim ze zdrowymi chipsami. Warto jednak sięgać po niego znacznie częściej niż tylko w chwilowych zrywach ochoty na zdrowe odżywianie. Chociaż świadomość, że jarmuż jest zdrowy jest spora, to nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, dlaczego warto dorzucić go do jadłospisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

Jarmuż to skarbnica zdrowia

Choć jarmuż nie zachwyca urodą, przypominając bardziej karbowaną sałatę, skrywa w sobie bogactwo wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Cenią go przede wszystkim osoby na diecie - zawiera tylko 40 kcal w 100 g, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długo, co czyni go idealnym warzywem dla osób dbających o sylwetkę.

Jarmuż
Jarmuż © Pixabay

W jarmużu znajdziemy sporo błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego, reguluje perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości. Ze względu na zawarte w nim białko jarmuż to dobry składnik diety osób ograniczających spożycie mięsa i nabiału. Nie brakuje w nim również witamin i minerałów. Witamina K wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi, gojenie ran i zapobiega krwotokom, witamina C wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne i wspomaga produkcję kolagenu, a potas i magnez korzystnie wpływają na układ krążenia, regulując ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Jarmuż pomoże zachować młodość

W jarmużu znajdziemy sporą ilość antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki, chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym i opóźniają procesy starzenia. W liściach znaleźć można również sporo cynku, który nie tylko poprawia odporność, ale również wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.

Sałatka z jarmużu - Pyszności
Sałatka z jarmużu - Pyszności © Canva | Candice Bell

Odpowiednia dieta to klucz do zachowania młodości, ładnej cery i zdrowych włosów. Warto więc dobrze ją bilansować i wzbogacać o komponenty takie jak jarmuż. Wykorzystaj go w swojej kuchni i poczuj przypływ energii i witalności. Zdecydowanie wyjdzie to na zdrowie.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis