Wbijam w truskawki dwie wykałaczki, po czym zanurzam je w czekoladzie. Efekt końcowy zachwyci każdego

Ten prosty trik kulinarny powinien znać każdy. Nie dość, że jest niezawodny, to jeszcze przyda się na wiele okazji. Wykałaczki użyte w pokazany na filmie sposób sporo ułatwiają.

Te patent sprawi, że truskawki w czekoladzie wyjdą idealnieTe patent sprawi, że truskawki w czekoladzie wyjdą idealnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Chciałbyś przygotować słodką niespodziankę dla bliskiej osoby, ale nie masz pomysłu? A może myślisz o truskawkach w czekoladzie, ale zwykle ich przyrządzanie przez ciebie kończy się ogromnym bałaganem i mizernym efektem końcowym? 

Wcale nie musi tak być! Wystarczy, że postawisz na odpowiednią technikę, która nigdy cię nie zawiedzie. To naprawdę prosta i szybka sztuczka, którą jeszcze dziś możesz wykorzystać w swojej kuchni. Wszystkie potrzebne produkty na pewno masz pod ręką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z kremem Oreo, które zrobisz na patelni

Truskawki w czekoladzie — idealny pomysł na nietypowy prezent

Mogłoby wydawać się, że przygotowanie truskawek w polewie czekoladowej to nic trudnego. Tak jest niestety tylko w teorii, bo kiedy przechodzimy do praktyki, zaczynają pojawiać się niemałe komplikacje.

Po pierwsze czekolada jest dosłownie wszędzie — na talerzu, blacie kuchennym, misce, a nawet filiżance z kawą, którą piłeś w międzyczasie. A co za tym idzie, mamy dodatkową pracę do wykonania, bo przecież taki bałagan trzeba później posprzątać. Po drugie zanurzenie truskawek w roztopionej czekoladzie bez odpowiedniego zabezpieczenia bywa kłopotliwe. Czekolada może nie pokryć owocu w całości albo znajdzie się przez przypadek również na jej zielonej szypułce (a wtedy efekt końcowy nie robi już takiego wrażenia). To bardzo ważna kwestia — szczególnie jeśli chcemy zrobić komuś prezent. Truskawki po prostu muszą prezentować się perfekcyjne i dziś podpowiem ci, jak to osiągnąć.

Zaskocz bliskich wyjątkową niespodzianką w słodkim wydaniu
Zaskocz bliskich wyjątkową niespodzianką w słodkim wydaniu © Licencjodawca | Pyszności

Sprytny trik z wykałaczkami

Sama jestem fanką nie tylko kuchennych trików, ale i prezentów wykonanych własnoręcznie. Bardzo często przygotowuję je w jadalnym wydaniu. I nie inaczej jest w przypadku truskawek w czekoladzie, które dzięki szybkiej sztuczce wychodzą idealne za każdym razem. Jak to robię?

Kluczem do sukcesu w tym przypadku są dwie niepozorne wykałaczki. Wystarczy, że wbijesz je delikatnie w soczysty owoc i powoli zanurzysz truskawkę w roztopionej czekoladzie. Polecam przygotować ją w kąpieli wodnej i przelać do niezbyt wysokich szklanek, aby zachować większą kontrolę. Wracając zaś do samej konstrukcji z patyczków, zapewnia ona dokładne otulenie truskawki słodką polewą z każdej strony. Obejdzie się bez niepotrzebnych wpadek i bałaganu dookoła, a każda truskawka będzie perfekcyjna. Na koniec zostaje dekorowanie. I tu możesz postawić na wiele ciekawych rozwiązań. Świetnie w takiej roli sprawdzi się czekolada w innym kolorze, pokruszone pistacje lub kolorowe posypki.

Marzena Pęcak (ps. Frania), dziennikarka Wirtualnej Polski

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej