PoradyWbijam w truskawki dwie wykałaczki, po czym zanurzam je w czekoladzie. Efekt końcowy zachwyci każdego

Wbijam w truskawki dwie wykałaczki, po czym zanurzam je w czekoladzie. Efekt końcowy zachwyci każdego

Te patent sprawi, że truskawki w czekoladzie wyjdą idealnie
Te patent sprawi, że truskawki w czekoladzie wyjdą idealnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

04.08.2024 13:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten prosty trik kulinarny powinien znać każdy. Nie dość, że jest niezawodny, to jeszcze przyda się na wiele okazji. Wykałaczki użyte w pokazany na filmie sposób sporo ułatwiają.

Chciałbyś przygotować słodką niespodziankę dla bliskiej osoby, ale nie masz pomysłu? A może myślisz o truskawkach w czekoladzie, ale zwykle ich przyrządzanie przez ciebie kończy się ogromnym bałaganem i mizernym efektem końcowym? 

Wcale nie musi tak być! Wystarczy, że postawisz na odpowiednią technikę, która nigdy cię nie zawiedzie. To naprawdę prosta i szybka sztuczka, którą jeszcze dziś możesz wykorzystać w swojej kuchni. Wszystkie potrzebne produkty na pewno masz pod ręką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki w czekoladzie — idealny pomysł na nietypowy prezent

Mogłoby wydawać się, że przygotowanie truskawek w polewie czekoladowej to nic trudnego. Tak jest niestety tylko w teorii, bo kiedy przechodzimy do praktyki, zaczynają pojawiać się niemałe komplikacje.

Po pierwsze czekolada jest dosłownie wszędzie — na talerzu, blacie kuchennym, misce, a nawet filiżance z kawą, którą piłeś w międzyczasie. A co za tym idzie, mamy dodatkową pracę do wykonania, bo przecież taki bałagan trzeba później posprzątać. Po drugie zanurzenie truskawek w roztopionej czekoladzie bez odpowiedniego zabezpieczenia bywa kłopotliwe. Czekolada może nie pokryć owocu w całości albo znajdzie się przez przypadek również na jej zielonej szypułce (a wtedy efekt końcowy nie robi już takiego wrażenia). To bardzo ważna kwestia — szczególnie jeśli chcemy zrobić komuś prezent. Truskawki po prostu muszą prezentować się perfekcyjne i dziś podpowiem ci, jak to osiągnąć.

Zaskocz bliskich wyjątkową niespodzianką w słodkim wydaniu
Zaskocz bliskich wyjątkową niespodzianką w słodkim wydaniu© Licencjodawca | Pyszności

Sprytny trik z wykałaczkami

Sama jestem fanką nie tylko kuchennych trików, ale i prezentów wykonanych własnoręcznie. Bardzo często przygotowuję je w jadalnym wydaniu. I nie inaczej jest w przypadku truskawek w czekoladzie, które dzięki szybkiej sztuczce wychodzą idealne za każdym razem. Jak to robię?

Kluczem do sukcesu w tym przypadku są dwie niepozorne wykałaczki. Wystarczy, że wbijesz je delikatnie w soczysty owoc i powoli zanurzysz truskawkę w roztopionej czekoladzie. Polecam przygotować ją w kąpieli wodnej i przelać do niezbyt wysokich szklanek, aby zachować większą kontrolę. Wracając zaś do samej konstrukcji z patyczków, zapewnia ona dokładne otulenie truskawki słodką polewą z każdej strony. Obejdzie się bez niepotrzebnych wpadek i bałaganu dookoła, a każda truskawka będzie perfekcyjna. Na koniec zostaje dekorowanie. I tu możesz postawić na wiele ciekawych rozwiązań. Świetnie w takiej roli sprawdzi się czekolada w innym kolorze, pokruszone pistacje lub kolorowe posypki.

Marzena Pęcak (ps. Frania), dziennikarka Wirtualnej Polski

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także