Wcale nie ogórkowa czy pomidorówka. Kiedy na stole ląduje zupa z przepisu Strzelczyka, każdy chwyta za łyżkę
Myślę, że nie tylko autor popularnego kanału na YouTubie w sezonie na młode ziemniaki dodaje je do wszystkiego. Trudno się oprzeć warzywom, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. W zupie kalafiorowej wypadają nadzwyczaj dobrze, a w zestawieniu z pulpecikami drobiowymi to już totalna bajka.
Można powiedzieć, że pomysł Tomasza Strzelczyka na zupę kalafiorową to nic odkrywczego. Ale na tym właśnie polega sekret jego kuchni. Strzelczyk czerpie inspiracje z tradycji wyniesionych z domu, przywołuje smaki, które pamiętamy z dzieciństwa. To tylko kilka prostych składników, jednak sposób gotowania jak u babci sprawia, że potrawy z jego kuchni poruszają polskie podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Sposób na lepienie pulpecików
Tomasz Strzelczyk do pulpecików dodaje bułkę tartą i jajko – te dodatki nie są niezbędne do przygotowania zgrabnych kuleczek. Wystarczy wymieszać mięso drobiowe z odrobiną nieco bardziej tłustego mięsa, na przykład z karkówki wieprzowej. Do masy sprawdzą się podstawowe przyprawy, takie jak majeranek, sól i pieprz. Możesz dodać odrobinę startej cebuli czy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Lepienie pulpecików będzie przyjemnością, gdy przed przystąpieniem do pracy, zwilżysz dłonie pod bieżącą zimną wodą. Ten prosty trik sprawi, że mięso nie będzie lepić się do rąk. Oczywiście, dłonie należy ponownie opłukać, gdy tylko poczujesz, że masa zaczyna się kleić.
Przepis na kalafiorową od Tomasza Strzelczyka
W środku znajdziesz młode ziemniaczki i mięsne pulpeciki, więc jestem przekonana, że porcją takiej kalafiorowej najesz się do syta.
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 1 mały por,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek korzenia selera,
- 3l wody,
- pół kilograma młodych ziemniaków,
- pół kalafiora,
- przyprawy do zupy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziele angielskie, kilka ziarenek czarnego pieprzu, odrobina startej gałki muszkatołowej,
- 150 ml śmietanki,
- sól, pieprz do smaku,
- pęczek koperku.
Pulpeciki:
- 300 g mięsa mielonego drobiowego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka majeranku,
- pół łyżeczki soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Wykonanie:
- W garnku z grubym dnem roztop masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę.
- Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dokładnie umyj i posiekaj por. Dodaj por do cebuli, a gdy się podsmaży, wrzuć także starte warzywa. Po chwili zalej je wodą.
- Dodaj liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i odrobinę startej na tarce gałki muszkatołowej. Dopraw łyżeczką soli.
- Do miski przełóż mięso mielone drobiowe, wbij jajko, trochę bułki tartej, majeranek, sól i świeżo zmielony pieprz. Wyrób mięso ręką i odstaw na chwilę, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji.
- Młode ziemniaki umyj i pokrój na ćwiartki. Kalafior podziel na różyczki.
- Z masy mięsnej ulep pulpeciki. Gdy wywar w garnku zacznie wrzeć, wrzuć pulpeciki.
- Po chwili dodaj pokrojone młode ziemniaki, a gdy będą miękkie, dorzuć także różyczki kalafiora.
- Zupę zabiel śmietaną. Na koniec wymieszaj z posiekanym koperkiem.