We Francji wiedzą, jak mądrze przechowywać masło. Idealnie miękkie i nie zjełczeje

Chcesz, aby masło zawsze było miękkie, aromatyczne i świeże, bez ryzyka jełczenia? Francuzi odkryli prosty sekret – masło w maselniczce wodnej. Ten przydatny gadżet możesz również kupić w Polsce i to w bardzo dobrej cenie.

Francuzi przechowują masło w wodzieFrancuzi przechowują masło w wodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gilles Paire
Karol Wiak

To niewielkie, eleganckie naczynie pozwala przechowywać masło w idealnej konsystencji, chroniąc je przed powietrzem i nieprzyjemnymi zapachami. Sprawdź, jak w prosty sposób możesz wprowadzić ten praktyczny trik do swojej kuchni i cieszyć się masłem zawsze gotowym do smarowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Jak prawidłowo przechowywać masło?

Masło to jeden z tych produktów, które powinny być zawsze pod ręką w kuchni – zarówno do kanapek, jak i do pieczenia czy smażenia. Jednak prawidłowe przechowywanie masła ma ogromne znaczenie, jeśli chcemy, aby jak najdłużej zachowało swój świeży smak i aromat. Najczęstszy błąd, który popełniamy, to pozostawianie masła w papierku w lodówce. Otwarta kostka szybko chłonie zapachy innych produktów, co sprawia, że traci swój naturalny aromat i może zjełczeć.

Najbezpieczniejszym miejscem dla masła jest szczelnie zamknięta maselniczka. Dzięki temu masło nie tylko nie przechodzi zapachami, ale również dłużej utrzymuje odpowiednią konsystencję. Wiele osób zastanawia się też, czy trzymać masło w lodówce, czy poza nią. Prawda jest taka, że w temperaturze pokojowej szybko staje się zbyt miękkie i narażone jest na rozwój bakterii. Z kolei w lodówce bywa zbyt twarde, przez co trudno je rozsmarować na pieczywie.

Dlatego coraz większą popularność zyskuje masło w maselniczce wodnej – rozwiązanie, które pozwala utrzymać je w idealnej temperaturze i konsystencji, a przy tym zabezpiecza przed psuciem. To właśnie ta francuska metoda przechowywania zyskuje miano najlepszej, bo łączy w sobie bezpieczeństwo i wygodę.

Masło w maselniczce wodnej – dobry sposób na przechowywanie masła

Francuzi od lat korzystają z prostego, a jednocześnie genialnego rozwiązania, które pozwala cieszyć się świeżym i zawsze miękkim masłem. Tym sekretem jest masło w maselniczce wodnej. To niewielkie naczynie składa się z dwóch części: górnej, w której umieszcza się masło, oraz dolnej, którą wypełnia się zimną wodą. Kiedy masło zostaje szczelnie zanurzone w wodzie, powstaje naturalna bariera chroniąca je przed dostępem powietrza i drobnoustrojów.

Dzięki temu masło nie jełczeje, nie chłonie zapachów z otoczenia i zachowuje idealną konsystencję – zawsze miękką, gotową do rozsmarowania na świeżej kromce chleba. To rozwiązanie łączy w sobie praktyczność i tradycję, a przy tym wygląda elegancko w każdej kuchni.

Co daje przechowywanie masła w wodzie?
Co daje przechowywanie masła w wodzie? © Adobe Stock | BRENDA POPOVITZ; Brenda Popovitz

Co ciekawe, maselniczka wodna wcale nie jest drogim gadżetem. W popularnych serwisach internetowych można kupić ją już od około 45 zł, a dobrze wykonana posłuży nam przez lata. Wystarczy jedynie pamiętać o codziennej wymianie wody, aby masło było idealnie zabezpieczone i świeże.

Właśnie dlatego masło w maselniczce wodnej staje się coraz popularniejsze także poza Francją – to praktyczny sposób, by codziennie cieszyć się jego pełnym smakiem i aromatem.

Wybrane dla Ciebie

Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak