Weź pomarańczę i zrób genialne ciasto. Nawet teściowa będzie się nim zachwycać
Ciasto pomarańczowe bez sztucznych aromatów, za to z naturalnym smakiem prawdziwej pomarańczy, jest rozkoszą dla podniebienia. Pachnie tak, że masz ochotę rzucić wszystko dla tej jednej chwili rozsmakowywania się w wypieku. Do tego zachwyca puszystą i wilgotną teksturą. Goście będą zachwyceni, ale jeśli nie masz ochoty się dzielić, podaruj pomarańczową przyjemność tylko najbliższym.
Przygotowując masę na ciasto pomarańczowe, trzymaj się zalecanej w przepisie ilości soku. Tak jak w przypadku przepisu na placek cytrynowy, zbyt duża ilość soku owocowego może spowodować zakalec. Do dekoracji wykorzystaj plasterki pomarańczy, kandyzowaną skórkę, orzechy lub wiórki kokosowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrynowe brownie robię w każdy weekend. Moi bliscy ciągle o nie proszą
Pomysły na podanie ciasta pomarańczowego
Wystarczy nawet jeden pyszny dodatek, aby proste ciasto pomarańczowe wyglądało jak dzieło sztuki. Jednym z pomysłów jest ułożenie na wierzchu ciasta kilku plasterków pomarańczy. Jeśli położysz je pokrojone w cienkie plasterki na masę przed wstawieniem ciasta do piekarnika, wtopione w wypiek będą nie tylko wyglądać efektownie, ale dodadzą ciastu odrobinę ciekawej goryczki.
Jeśli wolisz jednak pozostać przy słodkich zestawieniach smakowych, polej ciasto lukrem pomarańczowym. Aby polewa była bardziej kremowa, dodaj do lukru roztopioną białą czekoladę. Innym pomysłem jest położenie na wierzchu galaretki pomarańczowej– taką domową zrobisz, mieszając rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę z sokiem pomarańczowym. Ciasto świetnie smakuje również w towarzystwie pomarańczowej pianki.
Przepis na ciasto pomarańczowe
Godzinę wcześniej wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Poczekaj, aż jajka i masło ogrzeją się do temperatury pokojowej.
Składniki:
- 200 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 1 pomarańcza,
- 250 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: 200 g cukru pudru na lukier pomarańczowy.
Wykonanie:
- Dokładnie umyj i wyparz pomarańczę. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
- Do osobnej miski przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem z cukrem pudrem na biały, puszysty krem.
- Stopniowo dodawaj jajka, cały czas ucierając masę. Dodaj skórkę pomarańczową – możesz zostawić część do lukru, jeśli planujesz polać ciasto słodką glazurą.
- Wmieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj 90 ml wyciśniętego soku z pomarańczy i również wymieszaj.
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest dopieczone w środku. Jeśli tak, wyjmij i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Z pozostałego soku pomarańczowego i cukru pudru możesz zrobić lukier do ciasta. Stopniowo dodawaj sok do cukru i mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodaj odłożoną skórkę pomarańczową, aby wzmocnić aromatyczność lukru.