Większość z nas myśli, że są niezdrowe. Dietetyk twierdzi, że to nieprawda

Niektóre produkty już od dziesiątek lat są obarczone ciężkimi zarzutami w kontekście zdrowotnym. Ich reputacja nie należy do najlepszych, chociaż często na to nie zasługują. Znany dietetyk postanowił stanąć naprzeciw stereotypowemu podejściu do tych rzekomo niezdrowych artykułów spożywczych. Przekonuje wszystkich, że pomimo złej opinii, warto włączyć je do swojej diety. 

ObrazekDietetyk chce odczepić łatkę szkodliwości kilku produktom - Pyszności; foto: Canva, YouTube

Produktów, które na zasadzie skojarzenia łączymy z czymś niezdrowym, jest w sklepach sporo. Niektóre z nich zupełnie zasłużyły sobie na miano przeciwieństwa superfoods. Inne — powinny szybko zostać wykreślone z tej listy. Dr Bartek Kulczyński, dietetyk, którego porady robią totalną furorę na YouTube, postanowił opowiedzieć o kilku produktach, które — mimo powszechnej opinii — wcale nie są niezdrowe.

Dietetyk przywraca dobre imię tym produktom

Obrazek
Dietetyk uważa, że ser żółty nie zasłużył na miano niezdrowego - Pyszności; foto: Canva

Pierwszym artykułem, po który sięgnął dr Bartek Kulczyński, jest ser żółty. Skojarzenie — oczywiste. Składnik równie popularnych, co niesławnych "cheesów", pełen nasyconych kwasów tłuszczowych, zdrowotny szkodnik w każdej kanapce. Co na to dietetyk? Według Kulczyńskiego ser żółty nie zasłużył na kiepską opinię. Swoje zdanie opiera na podstawie nowych badań naukowych, według których dotychczasowe zalecenia unikania nasyconych kwasów tłuszczowych są przesadzone. 

Kolejnym produktem z niesłusznie przypiętą łatką szkodliwości jest kawa. Kulczyński podkreśla, że przypisywanie kofeinie powodowania nadciśnienia jest niezgodne z prawdą. Prawda wygląda bowiem w zupełnie inny sposób: według najnowszych badań picie 2-3 filiżanek kawy zmniejsza ryzyko nadciśnienia aż o 18 proc.

Dietetyk jest zdania, że również żółtka jaj nie zasłużyły na swoją kiepską opinię. To obszerna kwestia obejmująca ogół niepoprawnego podejścia społeczeństwa do cholesterolu. Kulczyński przypomniał swoim widzom, że dostarczanie cholesterolu wraz z dietą, oczywiście w umiarkowanych ilościach, nie przyczynia się do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Podobną ilość przeciwników ma masło. W jego przypadku ponownie rozchodzi się o cholesterol. Dr Kulczyński postanowił podać więc pewien prosty przykład. Do posmarowania 4 kromek chleba zużywamy zwykle około 20 gramów masła, co przekłada się na 50 mg cholesterolu, czyli czterokrotnie mniej niż zawiera... jedno jajko. Według przytoczonych przez dietetyka badań z 2016 roku sprawa wygląda jednoznacznie: spożywanie masła nie stwarza ryzyka wystąpienia cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem