Wiele osób marzy o tak zaopatrzonej piwniczce. Ekspert radzi, co powinno się w niej znaleźć

- Kształtowanie domowej piwniczki z winami na czas zbliżającej się jesieni jest dla mnie procesem lekko sentymentalnym — mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina. Sentyment ten bezpośrednio odnosi się do letniego urlopu, który chciałbym, poprzez ulubione wina, pielęgnować w pamięci maksymalnie długo.

winowino
Źródło zdjęć: © Getty Images | aire images

Zapewne wielu z nas chciałoby, choć na chwilę powrócić do miłych wspomnień – przenieść się na słoneczną plażę czy wrócić pamięcią do pysznej kolacji w portowej tawernie…

Wino w mojej ocenie jest takim magicznym trunkiem, dzięki któremu możemy poczuć się jak na wakacjach. Tworząc piwniczkę na jesień, warto więc pamiętać o winach z miejsc, w których najczęściej odpoczywamy. Wina z Włoch, Hiszpanii, Grecji czy Chorwacji mogą zatem odegrać najważniejszą rolę przy kształtowaniu jesiennej kolekcji.

Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina Henkell Freixenet Polska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Jakie wino wybrać na jesień?

Wraz z nastaniem września, spada temperatura, coraz częściej spędzamy długie wieczory pod kocem, oglądając ulubiony serial lub czytając książkę. Zmieniają się wówczas także preferencje smakowe wielu z nas.

Zwracamy się – nie bez przyczyny – w kierunku win czerwonych.

Ja na ten czas robię sobie zapas dobrego Bordeaux i eleganckich win z Burgundii, ale możecie potraktować mój wybór jedynie jako niezobowiązującą sugestię. Różnorodność win czerwonych jest tak wielka, iż każdy może wybrać własne, ulubione smaki. Argentyński malbec, chilijskie carménère, kalifornijski zinfandel, hiszpańskie tempranillo czy włoskie primitivo to równie dobre wybory.

Domowa piwniczka z winem - jak ją uzupełnić?

Mamy nadzieję, że początek jesieni nie przyniesie nam gwałtownej zmiany pogody, a zatem deszcz i drastyczna obniżka temperatury nie zrujnują nam września i pierwszych tygodni października. Nadal będziemy mogli zrobić grilla w ogrodzie lub spotkać się z przyjaciółmi na pikniku w plenerze.

Trzymając się tych założeń, dobrze mieć przygotowanych kilka ulubionych win białych i musujących. Hiszpańska cava i włoskie prosecco to wina, które w zasadzie powinniśmy mieć w swojej piwniczce przez cały rok. Jednak to nie jedyne wina musujące, jakie rekomenduję spróbować tej jesieni. Francuskie klasyki w postaci szampana lub crémant to wina zdecydowanie warte uwagi i zakupu.

Dla mnie jesień to również czas otwierania win słodkich. Nic tak nie poprawia przecież humoru jak odpowiednia dawka cukru. Niemiecki riesling, węgierski tokaji lub włoskie moscato – musujące asti lub klasyczne, wina spokojne to trunki, w które warto mieć teraz pod ręką.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą