Wiele osób nie zwraca uwagi na smaczną i wartościową rybę. Przegrywa z łososiem

Dieta bogata w ryby to klucz do zdrowia, ale nie każda z nich jest sobie równa. Istnieje niedoceniany gatunek, który bije na głowę popularnych kuzynów. Mało tłuszczu, dużo białka i jeszcze więcej korzyści.

KarmazynKarmazyn
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wybierając ryby, często kierujemy się przyzwyczajeniami i popularnością danego gatunku. Łosoś, choć wartościowy, nie jest jedyną opcją dla osób dbających o zdrowie. Karmazyn, mniej znany w Polsce, to ryba o delikatnym smaku i imponującym profilu odżywczym. Bogaty w białko, kwasy omega-3, witaminy i minerały, stanowi doskonałą alternatywę dla bardziej popularnych ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Karmazyn to lekkie mięso, zero ości i bogactwo białka

Mięso karmazyna jest jasne, delikatne i praktycznie pozbawione ości, dzięki czemu świetnie sprawdza się w codziennej kuchni. W 100 gramach zawiera zaledwie 79 kalorii, a jednocześnie dostarcza aż 15 gramów pełnowartościowego białka. To idealny wybór dla osób na diecie redukcyjnej, sportowców i tych, którzy chcą jeść zdrowo bez rezygnacji ze smaku. Dodatkowo karmazyn to źródło witamin z grupy B, w tym B12, selenu i fosforu. Kwasy omega-3 zawarte w jego mięsie wspierają układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, działają przeciwzapalnie i poprawiają nastrój. W 100 g ryby znajduje się:

  • 35 proc. dziennego zapotrzebowania na fosfor - wsparcie zębów i kości,
  • 52 proc. dziennego zapotrzebowania na selen - przeciwutleniacz wspomagający pracę tarczycy,
  • 63 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 - wsparcie dla układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.

Podczas gdy wiele popularnych ryb może zawierać ślady metali ciężkich, karmazyn wypada pod tym względem bardzo korzystnie. To dziko żyjąca ryba, która nie kumuluje rtęci w takich ilościach jak tuńczyk czy miecznik. Jego spożycie jest więc bezpieczne także dla kobiet w ciąży czy małych dzieci.

Kolejną zaletą jest jego uniwersalność. Karmazyn ma neutralny, lekko słodkawy smak, który dobrze komponuje się z wieloma przyprawami. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by przygotować z niego coś smacznego.

Jak przyrządzić karmazyna?

Karmazyn świetnie sprawdza się w wersji:

  • pieczonej z cytryną i ziołami
  • grillowanej z masłem czosnkowym
  • smażonej w panierce z płatków kukurydzianych
  • gotowanej na parze z warzywami
  • zapiekanej z pomidorami i kaparami

To ryba, która lubi proste dodatki i nie wymaga kulinarnych cudów. Wystarczy sól, pieprz, trochę oliwy i czosnek, by wydobyć z niej maksimum smaku. Karmazyn zasługuje na więcej miejsca w polskich kuchniach. Jest lekka, zdrowa, bezpieczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. A przy tym nie kosztuje fortuny. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, najwyższy czas to zmienić.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie