Wiele osób nie zwraca uwagi na smaczną i wartościową rybę. Przegrywa z łososiem

Dieta bogata w ryby to klucz do zdrowia, ale nie każda z nich jest sobie równa. Istnieje niedoceniany gatunek, który bije na głowę popularnych kuzynów. Mało tłuszczu, dużo białka i jeszcze więcej korzyści.

KarmazynKarmazyn
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wybierając ryby, często kierujemy się przyzwyczajeniami i popularnością danego gatunku. Łosoś, choć wartościowy, nie jest jedyną opcją dla osób dbających o zdrowie. Karmazyn, mniej znany w Polsce, to ryba o delikatnym smaku i imponującym profilu odżywczym. Bogaty w białko, kwasy omega-3, witaminy i minerały, stanowi doskonałą alternatywę dla bardziej popularnych ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Karmazyn to lekkie mięso, zero ości i bogactwo białka

Mięso karmazyna jest jasne, delikatne i praktycznie pozbawione ości, dzięki czemu świetnie sprawdza się w codziennej kuchni. W 100 gramach zawiera zaledwie 79 kalorii, a jednocześnie dostarcza aż 15 gramów pełnowartościowego białka. To idealny wybór dla osób na diecie redukcyjnej, sportowców i tych, którzy chcą jeść zdrowo bez rezygnacji ze smaku. Dodatkowo karmazyn to źródło witamin z grupy B, w tym B12, selenu i fosforu. Kwasy omega-3 zawarte w jego mięsie wspierają układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, działają przeciwzapalnie i poprawiają nastrój. W 100 g ryby znajduje się:

  • 35 proc. dziennego zapotrzebowania na fosfor - wsparcie zębów i kości,
  • 52 proc. dziennego zapotrzebowania na selen - przeciwutleniacz wspomagający pracę tarczycy,
  • 63 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 - wsparcie dla układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.

Podczas gdy wiele popularnych ryb może zawierać ślady metali ciężkich, karmazyn wypada pod tym względem bardzo korzystnie. To dziko żyjąca ryba, która nie kumuluje rtęci w takich ilościach jak tuńczyk czy miecznik. Jego spożycie jest więc bezpieczne także dla kobiet w ciąży czy małych dzieci.

Kolejną zaletą jest jego uniwersalność. Karmazyn ma neutralny, lekko słodkawy smak, który dobrze komponuje się z wieloma przyprawami. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by przygotować z niego coś smacznego.

Jak przyrządzić karmazyna?

Karmazyn świetnie sprawdza się w wersji:

  • pieczonej z cytryną i ziołami
  • grillowanej z masłem czosnkowym
  • smażonej w panierce z płatków kukurydzianych
  • gotowanej na parze z warzywami
  • zapiekanej z pomidorami i kaparami

To ryba, która lubi proste dodatki i nie wymaga kulinarnych cudów. Wystarczy sól, pieprz, trochę oliwy i czosnek, by wydobyć z niej maksimum smaku. Karmazyn zasługuje na więcej miejsca w polskich kuchniach. Jest lekka, zdrowa, bezpieczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. A przy tym nie kosztuje fortuny. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, najwyższy czas to zmienić.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇