Wiele osób nie zwraca uwagi na smaczną i wartościową rybę. Przegrywa z łososiem

Dieta bogata w ryby to klucz do zdrowia, ale nie każda z nich jest sobie równa. Istnieje niedoceniany gatunek, który bije na głowę popularnych kuzynów. Mało tłuszczu, dużo białka i jeszcze więcej korzyści.

KarmazynKarmazyn
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wybierając ryby, często kierujemy się przyzwyczajeniami i popularnością danego gatunku. Łosoś, choć wartościowy, nie jest jedyną opcją dla osób dbających o zdrowie. Karmazyn, mniej znany w Polsce, to ryba o delikatnym smaku i imponującym profilu odżywczym. Bogaty w białko, kwasy omega-3, witaminy i minerały, stanowi doskonałą alternatywę dla bardziej popularnych ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalny ogródek lepszy niż bukiet. Na Dzień Matki to najsmaczniejszy prezent

Karmazyn to lekkie mięso, zero ości i bogactwo białka

Mięso karmazyna jest jasne, delikatne i praktycznie pozbawione ości, dzięki czemu świetnie sprawdza się w codziennej kuchni. W 100 gramach zawiera zaledwie 79 kalorii, a jednocześnie dostarcza aż 15 gramów pełnowartościowego białka. To idealny wybór dla osób na diecie redukcyjnej, sportowców i tych, którzy chcą jeść zdrowo bez rezygnacji ze smaku. Dodatkowo karmazyn to źródło witamin z grupy B, w tym B12, selenu i fosforu. Kwasy omega-3 zawarte w jego mięsie wspierają układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, działają przeciwzapalnie i poprawiają nastrój. W 100 g ryby znajduje się:

  • 35 proc. dziennego zapotrzebowania na fosfor - wsparcie zębów i kości,
  • 52 proc. dziennego zapotrzebowania na selen - przeciwutleniacz wspomagający pracę tarczycy,
  • 63 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 - wsparcie dla układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.

Podczas gdy wiele popularnych ryb może zawierać ślady metali ciężkich, karmazyn wypada pod tym względem bardzo korzystnie. To dziko żyjąca ryba, która nie kumuluje rtęci w takich ilościach jak tuńczyk czy miecznik. Jego spożycie jest więc bezpieczne także dla kobiet w ciąży czy małych dzieci.

Kolejną zaletą jest jego uniwersalność. Karmazyn ma neutralny, lekko słodkawy smak, który dobrze komponuje się z wieloma przyprawami. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by przygotować z niego coś smacznego.

Jak przyrządzić karmazyna?

Karmazyn świetnie sprawdza się w wersji:

  • pieczonej z cytryną i ziołami
  • grillowanej z masłem czosnkowym
  • smażonej w panierce z płatków kukurydzianych
  • gotowanej na parze z warzywami
  • zapiekanej z pomidorami i kaparami

To ryba, która lubi proste dodatki i nie wymaga kulinarnych cudów. Wystarczy sól, pieprz, trochę oliwy i czosnek, by wydobyć z niej maksimum smaku. Karmazyn zasługuje na więcej miejsca w polskich kuchniach. Jest lekka, zdrowa, bezpieczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. A przy tym nie kosztuje fortuny. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, najwyższy czas to zmienić.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło