Najsmaczniejsza i najzdrowsza ryba. Można ją kupić w Polsce, choć nie jest to łatwe

Dorsz, łosoś, śledź czy może pstrąg? Która ryba najczęściej trafia na twój stół? To prawda, że są zdrowe i pożywne, ale jest jeden gatunek, który zdecydowanie bije je na głowę. To karmazyn pacyficzny, który w naszym kraju jest rzadko dostępny.

Karmazyn pacyficzny to najzdrowsza rybaKarmazyn pacyficzny to najzdrowsza ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Karmazyn pacyficzny (ryba różana lub czerwony okoń) został uznany za najzdrowszą rybę. Zajął pierwsze miejsce w rankingu opublikowanym przez Brytyjskie BBC. Ten gatunek ryby nie jest popularny w Polsce. Niewiele osób o nim słyszało, a większość dopiero pierwszy raz przeczytała jego nazwę. Mało tego, żeby go kupić, trzeba nieźle się natrudzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Karmazyn pacyficzny to król zdrowych ryb

Karmazyn pacyficzny to absolutna elita wśród ryb - nie tylko z nazwy, ale i z faktów żywieniowych. Zamieszkuje północne rejony Oceanu Spokojnego, preferując chłodne, głębokie i dobrze natlenione wody (50–800 m głębokości). Co sprawia, że ta ryba robi takie zamieszanie w świecie dietetyków?

  • bogactwo omega-3 – wspomaga serce, mózg i stawy, działa przeciwzapalnie,
  • witaminy D i B12 – poprawiają odporność i koncentrację, zapobiegają zmęczeniu,
  • składniki mineralne – jod, selen, fosfor i cynk, które wspierają pracę układu nerwowego i hormonalnego.

Regularne jedzenie tej ryby to nie tylko smakowy raj, ale realna inwestycja w zdrowie. Nic dziwnego, że BBC przyznało jej aż 89/100 punktów w międzynarodowym rankingu najzdrowszych ryb świata. W Polsce jest nadal mało znana, choć coraz częściej trafia do sklepów - przeważnie w formie zamrożonych filetów. Mięso jest delikatne, sprężyste, bez intensywnego zapachu, doskonałe do smażenia, pieczenia i grillowania.

Karmazyn pacyficzny to elita, ale mamy też inne zdrowe ryby

Czerwony okoń jest królem wśród ryb i nie ma ku temu żadnych wątpliwości. W Bałtyku pływa jednak mnóstwo gatunków, na które warto zwrócić uwagę. Do tych najzdrowszych należą:

  • śledź bałtycki - zwykły, niedoceniany superbohater z beczki. Zawiera dużo kwasów omega-3, witamin A, D, E oraz jodu. Tani, dostępny i bardzo zdrowy, twój mózg ci za niego podziękuje,
  • szprotka - mała ryba, wielka moc, coraz częstszy wybór dietetyków - niepozorna, a napakowana składnikami odżywczymi. Zawiera selen, witaminę D, białko i zdrowe tłuszcze,
  • dorsz bałtycki - chude mięso, niewielka ilość ości, wysoka zawartość białka, jodu, witaminy D. Dobry wybór dla dzieci i sportowców,
  • flądra - jej mięso jest chude i lekkostrawne, zawiera dużo selenu, jodu i witamin z grupy B. Idealna do smażenia lub pieczenia.


Na liście zdrowych ryb znajduje się też pstrąg hodowlany, którego nie da się złowić w Morzu Bałtyckim. Dlaczego? To ryba słodkowodna, preferująca górskie potoki, rzeki i jeziora. Jeśli znalazła się w Bałtyku, to jest to czysty przypadek. Uważaj na "łososia bałtyckiego". Faktycznie pływa po morzu, ale jest pod ochroną. W sklepie kupisz tylko hodowlanego łososia atlantyckiego.

Pieczony karmazyn z masłem czosnkowo-ziołowym i cytryną

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z karmazyna pacyficznego,
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego lub wiejskiego),
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte),
  • cytryna (1/2 w plasterkach, 1/2) na sok),
  • świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Filety opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Potem natrzyj solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut.
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek i zioła. Podsmaż dosłownie 1–2 minuty.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż filety. Na każdy połóż plasterki cytryny, polej czosnkowym masłem i skrop odrobiną oliwy.
  5. Włóż do piekarnika na 12–15 minut.
  6. Wyjmij, posyp świeżą zieleniną, opcjonalnie posyp płatkami chili. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem. Taki karmazyn pacyficzny wręcz rozpływa się w ustach.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇