Najsmaczniejsza i najzdrowsza ryba. Można ją kupić w Polsce, choć nie jest to łatwe

Dorsz, łosoś, śledź czy może pstrąg? Która ryba najczęściej trafia na twój stół? To prawda, że są zdrowe i pożywne, ale jest jeden gatunek, który zdecydowanie bije je na głowę. To karmazyn pacyficzny, który w naszym kraju jest rzadko dostępny.

Karmazyn pacyficzny to najzdrowsza rybaKarmazyn pacyficzny to najzdrowsza ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Karmazyn pacyficzny (ryba różana lub czerwony okoń) został uznany za najzdrowszą rybę. Zajął pierwsze miejsce w rankingu opublikowanym przez Brytyjskie BBC. Ten gatunek ryby nie jest popularny w Polsce. Niewiele osób o nim słyszało, a większość dopiero pierwszy raz przeczytała jego nazwę. Mało tego, żeby go kupić, trzeba nieźle się natrudzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Karmazyn pacyficzny to król zdrowych ryb

Karmazyn pacyficzny to absolutna elita wśród ryb - nie tylko z nazwy, ale i z faktów żywieniowych. Zamieszkuje północne rejony Oceanu Spokojnego, preferując chłodne, głębokie i dobrze natlenione wody (50–800 m głębokości). Co sprawia, że ta ryba robi takie zamieszanie w świecie dietetyków?

  • bogactwo omega-3 – wspomaga serce, mózg i stawy, działa przeciwzapalnie,
  • witaminy D i B12 – poprawiają odporność i koncentrację, zapobiegają zmęczeniu,
  • składniki mineralne – jod, selen, fosfor i cynk, które wspierają pracę układu nerwowego i hormonalnego.

Regularne jedzenie tej ryby to nie tylko smakowy raj, ale realna inwestycja w zdrowie. Nic dziwnego, że BBC przyznało jej aż 89/100 punktów w międzynarodowym rankingu najzdrowszych ryb świata. W Polsce jest nadal mało znana, choć coraz częściej trafia do sklepów - przeważnie w formie zamrożonych filetów. Mięso jest delikatne, sprężyste, bez intensywnego zapachu, doskonałe do smażenia, pieczenia i grillowania.

Karmazyn pacyficzny to elita, ale mamy też inne zdrowe ryby

Czerwony okoń jest królem wśród ryb i nie ma ku temu żadnych wątpliwości. W Bałtyku pływa jednak mnóstwo gatunków, na które warto zwrócić uwagę. Do tych najzdrowszych należą:

  • śledź bałtycki - zwykły, niedoceniany superbohater z beczki. Zawiera dużo kwasów omega-3, witamin A, D, E oraz jodu. Tani, dostępny i bardzo zdrowy, twój mózg ci za niego podziękuje,
  • szprotka - mała ryba, wielka moc, coraz częstszy wybór dietetyków - niepozorna, a napakowana składnikami odżywczymi. Zawiera selen, witaminę D, białko i zdrowe tłuszcze,
  • dorsz bałtycki - chude mięso, niewielka ilość ości, wysoka zawartość białka, jodu, witaminy D. Dobry wybór dla dzieci i sportowców,
  • flądra - jej mięso jest chude i lekkostrawne, zawiera dużo selenu, jodu i witamin z grupy B. Idealna do smażenia lub pieczenia.


Na liście zdrowych ryb znajduje się też pstrąg hodowlany, którego nie da się złowić w Morzu Bałtyckim. Dlaczego? To ryba słodkowodna, preferująca górskie potoki, rzeki i jeziora. Jeśli znalazła się w Bałtyku, to jest to czysty przypadek. Uważaj na "łososia bałtyckiego". Faktycznie pływa po morzu, ale jest pod ochroną. W sklepie kupisz tylko hodowlanego łososia atlantyckiego.

Pieczony karmazyn z masłem czosnkowo-ziołowym i cytryną

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z karmazyna pacyficznego,
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego lub wiejskiego),
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte),
  • cytryna (1/2 w plasterkach, 1/2) na sok),
  • świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Filety opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Potem natrzyj solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut.
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek i zioła. Podsmaż dosłownie 1–2 minuty.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż filety. Na każdy połóż plasterki cytryny, polej czosnkowym masłem i skrop odrobiną oliwy.
  5. Włóż do piekarnika na 12–15 minut.
  6. Wyjmij, posyp świeżą zieleniną, opcjonalnie posyp płatkami chili. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem. Taki karmazyn pacyficzny wręcz rozpływa się w ustach.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło