Wiesz ile naprawdę gotować kapustę kiszoną? Popełnisz błąd, a będzie za twarda lub straci smak

Kapusta kiszona jest nieodłącznym elementem naszej kuchni, zwłaszcza w okresie świątecznym. Wykorzystujemy ją do przygotowania różnego rodzaju potraw, takich jak bigos, farsz do pierogów czy krokietów. Chcemy, aby była miękka, a jednocześnie zachowała swój wyrazisty, aromatyczny smak. Jak długo powinniśmy ją gotować, aby osiągnąć taki efekt?

Kiszona kapusta z liściem laurowym i zielem angielskimKiszona kapusta z liściem laurowym i zielem angielskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Silvia Bogdanski
Paulina Hermann

Kapusta kiszona jest skarbnicą wielu cennych składników odżywczych. Zawiera między innymi witaminę A i C, a także potas. Niektórzy z nas z przyjemnością jedzą ją prosto z wiaderka, ale na jej bazie można przygotować wiele smacznych i zdrowych potraw. Przykładowo, kapuśniak czy bigos to dania, które często gościmy na naszych stołach. W okresie przedświątecznym, kapusta kiszona służy nam przede wszystkim do przygotowania farszu, którym wypełniamy pierogi, paszteciki czy krokiety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje

Jak długo gotować kapustę kiszoną?

Jeżeli na twojej liście świątecznych dań znalazły się pierogi z kapustą i grzybami, zanim przystąpisz do przygotowania farszu, musisz odpowiednio ugotować kapustę kiszoną. Dzięki temu podkreślisz jej smak i sprawisz, że idealnie połączy się z pozostałymi składnikami farszu. Wrzuć kapustę do lekko posolonej, wrzącej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Po ugotowaniu odcedź ją, wystudź i dodaj do farszu. Jeśli obawiasz się, że będzie zbyt kwaśna, przed wrzuceniem jej do garnka opłucz ją pod bieżącą wodą albo wymieszaj ze świeżą, poszatkowaną kapustą. Gotowana kapusta kiszona to doskonały dodatek do obiadu, nie tylko na święta.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona © Adobe Stock

Kapusta kiszona na święta i na dni powszednie - przepis

Przygotuj składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • dużą cebulę,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/4 szklanki wody,
  • majeranek, sól, pieprz.

Sposób wykonania: Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju. Następnie przerzuć ją do garnka, dodaj kapustę, wodę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj wszystko do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość. Ja zwykle dodaję po łyżeczce każdej z nich, ale ilość przypraw można dostosować do własnych upodobań.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀