Wiesz ile naprawdę gotować kapustę kiszoną? Popełnisz błąd, a będzie za twarda lub straci smak

Kapusta kiszona jest nieodłącznym elementem naszej kuchni, zwłaszcza w okresie świątecznym. Wykorzystujemy ją do przygotowania różnego rodzaju potraw, takich jak bigos, farsz do pierogów czy krokietów. Chcemy, aby była miękka, a jednocześnie zachowała swój wyrazisty, aromatyczny smak. Jak długo powinniśmy ją gotować, aby osiągnąć taki efekt?

Kiszona kapusta z liściem laurowym i zielem angielskimKiszona kapusta z liściem laurowym i zielem angielskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Silvia Bogdanski
Paulina Hermann

Kapusta kiszona jest skarbnicą wielu cennych składników odżywczych. Zawiera między innymi witaminę A i C, a także potas. Niektórzy z nas z przyjemnością jedzą ją prosto z wiaderka, ale na jej bazie można przygotować wiele smacznych i zdrowych potraw. Przykładowo, kapuśniak czy bigos to dania, które często gościmy na naszych stołach. W okresie przedświątecznym, kapusta kiszona służy nam przede wszystkim do przygotowania farszu, którym wypełniamy pierogi, paszteciki czy krokiety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje

Jak długo gotować kapustę kiszoną?

Jeżeli na twojej liście świątecznych dań znalazły się pierogi z kapustą i grzybami, zanim przystąpisz do przygotowania farszu, musisz odpowiednio ugotować kapustę kiszoną. Dzięki temu podkreślisz jej smak i sprawisz, że idealnie połączy się z pozostałymi składnikami farszu. Wrzuć kapustę do lekko posolonej, wrzącej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Po ugotowaniu odcedź ją, wystudź i dodaj do farszu. Jeśli obawiasz się, że będzie zbyt kwaśna, przed wrzuceniem jej do garnka opłucz ją pod bieżącą wodą albo wymieszaj ze świeżą, poszatkowaną kapustą. Gotowana kapusta kiszona to doskonały dodatek do obiadu, nie tylko na święta.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona © Adobe Stock

Kapusta kiszona na święta i na dni powszednie - przepis

Przygotuj składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • dużą cebulę,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/4 szklanki wody,
  • majeranek, sól, pieprz.

Sposób wykonania: Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju. Następnie przerzuć ją do garnka, dodaj kapustę, wodę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj wszystko do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość. Ja zwykle dodaję po łyżeczce każdej z nich, ale ilość przypraw można dostosować do własnych upodobań.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier