Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości

Pojawiła się na straganach i kusi soczystą czerwienią, jednak nie znajduje aż tak wielu klientów. Wiele osób woli kupić suszoną, którą od razu można zajadać na przekąskę. Jednak to ze świeżej żurawiny zrobisz najlepsze specjały.

Wiele osób omija świeżą, bo nie wiemy, jak ją przerobićWiele osób omija świeżą, bo nie wiemy, jak ją przerobić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sezon na żurawinę zaczyna się z początkiem jesieni. Na razie ceny za te owoce są jeszcze wysokie, ale z początkiem października powinny już być bardziej przystępne. Dlatego warto już teraz pomyśleć nad daniami lub przetworami z żurawiną, które będą nam umilać jesienno-zimowy czas i wspierać naturalną odporność organizmu.

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Czy można jeść surową żurawinę?

Świeże owoce nie są trujące, więc teoretycznie można je spożywać. Jednak w praktyce nie jest to popularne, ponieważ są one praktycznie pozbawione słodyczy. Smak czerwonych kuleczek jest zdominowany przez kwaśno-gorzkie nuty, które mogą wywołać spory grymas na twarzy. Dlatego o wiele lepiej smakuje w przetworach lub sosach.

Jednak to w świeżych owocach jest najwięcej witaminy C, z czego warto zrobić użytek. Żurawinę możesz wrzucić do jesiennego naparu z imbirem i miodem. Dodaj sok z cytryny lub pomarańczy, a uzyskasz aromatyczny i rozgrzewający napój, który odważnie stawi czoła spadkom odporności.

Sos żurawinowy do pieczonego mięsa i pasztetu

Tego połączenia nie muszę nikomu tłumaczyć. Gęsty i słodko-kwaśny sos żurawinowy na stałe już zadomowił się w polskiej kuchni. Podajemy go do pieczonej gęsi na 11 listopada oraz kaczki czy pasztetów na święta. Polewamy nim grillowanego oscypka i smażony camembert. Dlatego, gdy już ceny za żurawinę spadną, warto kupić większą ilość do przerobienia na sos lub konfiturę. Słoiczki z domową konfiturą żurawinową możesz przygotować już teraz z myślą o świątecznych podarunkach.

Wybrane dla Ciebie
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀