PrzepisWłóż do słoiczków i ukiś jak ogórki. Przysmak, jakich mało

Włóż do słoiczków i ukiś jak ogórki. Przysmak, jakich mało

Kiszonki nie tylko z ogórków - Pyszności; foto: Canva
Kiszonki nie tylko z ogórków - Pyszności; foto: Canva

19.07.2023 06:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To warzywo często ląduje w rosole, a bardzo rzadko w solance. A szkoda! Kiedy raz spróbujesz takiej kiszonki, prawdopodobnie stwierdzisz, że bije ona na głowę ogórki czy kapustę. Ten przysmak po prostu musisz poznać.

W kwestii kiszonek Polacy coraz częściej lubią schodzić z utartych ścieżek i eksperymentować z nowymi warzywami.To bardzo zdrowe podejście, ponieważ takie produkty spożywcze charakteryzują się nie tylko genialnym smakiem, ale i rewelacyjnymi właściwościami prozdrowotnymi. Takie doświadczenia kuchenne warto więc robić — podziękuje ci za nie zarówno organizm, jak i kubki smakowe.

Kiszenie przeróżnych warzyw i owoców to też popularna metoda w Kraju Kwitnącej Wiśni. Japończycy chwalą się swoim "tsukemono", a Polacy ewidentnie mają ochotę im dorównać. To dlatego pojawiają się u nas coraz ciekawsze przepisy. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że podczas gdy słyszałeś już o kiszonych pomidorach, cytrynach, burakach czy rzodkiewkach, to nie przyszło ci nigdy do głowy, żeby zastosować tę metodę konserwacji do... pora. 

Kiszony por, hit tego lata - Pyszności; foto: Canva
Kiszony por, hit tego lata - Pyszności; foto: Canva

Nie daj się zwieść pierwszej myśli, która mogła cię teraz nawiedzić. Kiszony por to prawdziwy smakołyk, który posmakuje nie tylko fanom kiszonek. Doskonale sprawdza się w sałatkach, ale również jako dodatek do dań z grilla. Jego smak jest nie do opisania, dlatego musisz po prostu zakasać rękawy i wcielić poniższy przepis w życie.

Kiszony por

Składniki:

  • 1 młody por,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pora pozbaw zewnętrznych, grubych liści. Teraz musisz go dokładnie umyć, bo w środku może czyhać sporo piasku.
  2. Umytego pora pokrój w plastry. Słoik umyj i wyparz — to podstawa udanej kiszonki.
  3. Czas na przygotowanie solanki. Zastosuj proporcję: 1 litr wody na 1 łyżkę soli. Zagotuj i odłóż do ostudzenia.
  4. Do czystego słoika włóż teraz pociętego pora, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Całość zalej ostudzoną solanką.
  5. Słoik mocno zakręć i odstaw do fermentacji. Kiszony por będzie gotowy już za trzy dni. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także