Włóż do słoiczków i ukiś jak ogórki. Przysmak, jakich mało

To warzywo często ląduje w rosole, a bardzo rzadko w solance. A szkoda! Kiedy raz spróbujesz takiej kiszonki, prawdopodobnie stwierdzisz, że bije ona na głowę ogórki czy kapustę. Ten przysmak po prostu musisz poznać.

ObrazekKiszonki nie tylko z ogórków - Pyszności; foto: Canva

W kwestii kiszonek Polacy coraz częściej lubią schodzić z utartych ścieżek i eksperymentować z nowymi warzywami.To bardzo zdrowe podejście, ponieważ takie produkty spożywcze charakteryzują się nie tylko genialnym smakiem, ale i rewelacyjnymi właściwościami prozdrowotnymi. Takie doświadczenia kuchenne warto więc robić — podziękuje ci za nie zarówno organizm, jak i kubki smakowe.

Kiszenie przeróżnych warzyw i owoców to też popularna metoda w Kraju Kwitnącej Wiśni. Japończycy chwalą się swoim "tsukemono", a Polacy ewidentnie mają ochotę im dorównać. To dlatego pojawiają się u nas coraz ciekawsze przepisy. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że podczas gdy słyszałeś już o kiszonych pomidorach, cytrynach, burakach czy rzodkiewkach, to nie przyszło ci nigdy do głowy, żeby zastosować tę metodę konserwacji do... pora. 

Obrazek
Kiszony por, hit tego lata - Pyszności; foto: Canva

Nie daj się zwieść pierwszej myśli, która mogła cię teraz nawiedzić. Kiszony por to prawdziwy smakołyk, który posmakuje nie tylko fanom kiszonek. Doskonale sprawdza się w sałatkach, ale również jako dodatek do dań z grilla. Jego smak jest nie do opisania, dlatego musisz po prostu zakasać rękawy i wcielić poniższy przepis w życie.

Kiszony por

Składniki:

  • 1 młody por,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pora pozbaw zewnętrznych, grubych liści. Teraz musisz go dokładnie umyć, bo w środku może czyhać sporo piasku.
  2. Umytego pora pokrój w plastry. Słoik umyj i wyparz — to podstawa udanej kiszonki.
  3. Czas na przygotowanie solanki. Zastosuj proporcję: 1 litr wody na 1 łyżkę soli. Zagotuj i odłóż do ostudzenia.
  4. Do czystego słoika włóż teraz pociętego pora, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Całość zalej ostudzoną solanką.
  5. Słoik mocno zakręć i odstaw do fermentacji. Kiszony por będzie gotowy już za trzy dni. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła