Włóż do słoiczków i ukiś jak ogórki. Przysmak, jakich mało
To warzywo często ląduje w rosole, a bardzo rzadko w solance. A szkoda! Kiedy raz spróbujesz takiej kiszonki, prawdopodobnie stwierdzisz, że bije ona na głowę ogórki czy kapustę. Ten przysmak po prostu musisz poznać.
19.07.2023 06:07
W kwestii kiszonek Polacy coraz częściej lubią schodzić z utartych ścieżek i eksperymentować z nowymi warzywami.To bardzo zdrowe podejście, ponieważ takie produkty spożywcze charakteryzują się nie tylko genialnym smakiem, ale i rewelacyjnymi właściwościami prozdrowotnymi. Takie doświadczenia kuchenne warto więc robić — podziękuje ci za nie zarówno organizm, jak i kubki smakowe.
Kiszenie przeróżnych warzyw i owoców to też popularna metoda w Kraju Kwitnącej Wiśni. Japończycy chwalą się swoim "tsukemono", a Polacy ewidentnie mają ochotę im dorównać. To dlatego pojawiają się u nas coraz ciekawsze przepisy. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że podczas gdy słyszałeś już o kiszonych pomidorach, cytrynach, burakach czy rzodkiewkach, to nie przyszło ci nigdy do głowy, żeby zastosować tę metodę konserwacji do... pora.
Nie daj się zwieść pierwszej myśli, która mogła cię teraz nawiedzić. Kiszony por to prawdziwy smakołyk, który posmakuje nie tylko fanom kiszonek. Doskonale sprawdza się w sałatkach, ale również jako dodatek do dań z grilla. Jego smak jest nie do opisania, dlatego musisz po prostu zakasać rękawy i wcielić poniższy przepis w życie.
Kiszony por
Składniki:
- 1 młody por,
- 1 liść laurowy,
- kilka ziaren pieprzu,
- kilka ziaren gorczycy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Pora pozbaw zewnętrznych, grubych liści. Teraz musisz go dokładnie umyć, bo w środku może czyhać sporo piasku.
- Umytego pora pokrój w plastry. Słoik umyj i wyparz — to podstawa udanej kiszonki.
- Czas na przygotowanie solanki. Zastosuj proporcję: 1 litr wody na 1 łyżkę soli. Zagotuj i odłóż do ostudzenia.
- Do czystego słoika włóż teraz pociętego pora, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Całość zalej ostudzoną solanką.
- Słoik mocno zakręć i odstaw do fermentacji. Kiszony por będzie gotowy już za trzy dni. Smacznego!