Dodaj odrobinę do wody i pij codziennie. Dzięki temu opóźnisz procesy starzenia

Woda z miodem jest bardzo prosta w przygotowaniu, a ma mnóstwo zalet. Oprócz tego, że jest słodka, to jeszcze zawiera wiele składników odżywczych i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Woda miodowa jest idealnym napojem na początek dnia. Zobacz, jak ją prawidłowo przyrządzić.

ObrazekWoda z miodem to źródło witamin (ADOBE)
Paulina Hermann

Naturalny miód to prozdrowotny dodatek. O jego właściwościach wiedzieli już nasi dawni przodkowie i chętnie z nich korzystali. Chociaż zawiera dużo węglowodanów prostych (głównie fruktozy, maltozy i glukozy), to jest o wiele lepszy od cukru. Zawiera bowiem witaminy, głównie A, C i większość z grupy B oraz pierwiastki, na przykład potas, wapń i żelazo.

Woda z miodem to idealny początek dnia. Które kwestie są najważniejsze?

Wiemy, że tego słodkiego dodatku nie możemy jeść za dużo (ze względu na wysoką kaloryczność), dlatego idealnym rozwiązaniem będzie rozpuszczenie go w letniej lub lekko ciepłej wodzie (najlepiej o temperaturze 40 stopni Celsjusza). Napój nie może być gorący ani broń Boże wrzący. Chyba nie chcemy zniszczyć najważniejszych właściwości miodu?

Nie musimy też kupować specjalnego rodzaju, do napoju nadają się zarówno lipowe, akacjowe, jak i wielokwiatowe. Jedyny warunek jest taki, by woda z miodem zawierała jedynie naturalne składniki. Do naparu możemy też dodać trochę cytryny, cynamonu, imbiru, pomarańczy lub nawet pieprzu.

Obrazek
Woda z miodem to idealny początek dnia (PIXABAY)

Woda miodowa - dlaczego warto ją pić?

Jeśli chcemy zaobserwować pozytywne skutki, musimy pamiętać o regularności w jej spożywaniu. Woda miodowa przede wszystkim:

  • ma właściwości nawadniające,
  • poprawia odporność,
  • wspiera oczyszczanie organizmu,
  • przeciwdziała starzeniu się skóry,
  • działa przeciwbakteryjnie,
  • wspomaga pracę układu pokarmowego,
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Wodę miodową możemy wypić obojętnie o jakiej porze dnia, ale najlepiej wybrać poranek, gdy żołądek jest jeszcze pusty. Napój nawodni organizm i pobudzi mózg do pracy. Woda z miodem może być przygotowana z samego rana i wypita ciepła. Pamiętajcie jednak o odpowiedniej temperaturze!

Lepiej będzie jednak zrobić to w dzień poprzedzający. Dlaczego tak jest? Aktywują się wtedy wszystkie składniki antybakteryjne, z których miód słynie.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska