WAŻNE
TERAZ

Weto Nawrockiego ws. kryptowalut. Sejm zagłosował

Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety

Charakterystyczne drobne ziarenka sprawiają, że od razu na myśl przychodzi elegancki i drogi kawior, jednak jest to coś zupełnie innego. To o wiele prostszy, a przy tym zdrowy produkt, z którego przygotujesz wiele smacznych posiłków.

Wygląda jak kawior, a to warzywoWygląda jak kawior, a to warzywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Esin Deniz

Ten tajemniczy produkt to nic innego jak czarna soczewica, znana również jako beluga. Jej charakterystyczny wygląd szybko podsuwa skojarzenia z kawiorem, ale to roślina strączkowa.

Wywodząca się z Azji czarna soczewica zdobywa dziś popularność na całym świecie jako zdrowy i wartościowy element diety, a równocześnie smaczne dopełnienie wielu posiłków.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Czarna soczewica i jej właściwości

Czarna soczewica jest bogata w białko roślinne, co czyni ją doskonałym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Jednak to wcale nie oznacza, że tylko osoby rezygnujące z mięsa powinny się nią zainteresować. Dzięki wielu innym zaletom stanowi wartościowy produkt w diecie praktycznie każdego.

Ponadto zawiera sporą ilość błonnika, który reguluje pracę jelit i wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi. Czarna soczewica dostarcza również witamin i minerałów, takich jak żelazo, magnez czy witaminy z grupy B, wspierając odporność i pomagając w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Przygotowywanie czarnej soczewicy

To kuzynka znacznie popularniejszych w Polsce soczewicy zielonej i czerwonej, ale w porównaniu do nich znosi obróbkę termiczną znacznie lepiej i nie rozpada się z taką łatwością.

Czarna soczewica jest także wyjątkowo prosta w przygotowaniu: wystarczy ją opłukać, zalać wodą w proporcji 1:2 i gotować na małym ogniu przez około 20-25 minut. Ziarna pozostają zwarte i jędrne, dlatego świetnie sprawdzają się w daniach, które nie mają mieć jednolitej, miękkiej konsystencji. Potrawy z jej dodatkiem zyskują lepszą strukturę i są bardziej apetyczne.

Co można zrobić z czarnej soczewicy?

Z czarnej soczewicy można przygotować wiele apetycznych dań — od lekkich zup i sałatek, na przykład z awokado, quinoa i pieczonymi warzywami, aż po bardziej sycące obiady, takie jak tradycyjny lub bezmięsny gulasz do klusek śląskich, placków ziemniaczanych czy do podania z pieczywem.

Możesz też sięgnąć po inspiracje z kuchni azjatyckiej, z której soczewica beluga pochodzi, i przygotować gęsty sos dal na bazie cebuli, czosnku, imbiru, pomidorów, mleka kokosowego i przypraw. Jeśli wolisz pozostać przy bardziej europejskich smakach, możesz zrobić z niej kotlety. Wystarczy ugotowaną soczewicę wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem, dodać jajko, przyprawy oraz bułkę tartą, uformować kotlety i usmażyć je albo upiec.

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇