PrzepisWyprasuje zmarszczki jak botoks. Wystarczy dodać odrobinę do herbaty

Wyprasuje zmarszczki jak botoks. Wystarczy dodać odrobinę do herbaty

Przyprawy najczęściej wykorzystujemy w kuchni, by wzbogacić smak potraw. Dzięki nim zwyczajne dania smakują o wiele lepiej. Okazuje się, że możemy doprawiać też napoje, na przykład herbatę. Dzięki niektórym dodatkom możemy nie tylko podkręcić jej smak, ale i poprawić jej wartości odżywcze. Wypróbuj tajską herbatę.

Herbata tajska ma wiele właściwości prozdrowotnych (pixabay.com)
Herbata tajska ma wiele właściwości prozdrowotnych (pixabay.com)

08.05.2023 10:42

Nawet najzwyklejsze przyprawy potrafią zdziałać cuda. Jedne wspomagają procesy trawienne, kolejne ułatwiają gojenie ran, a jeszcze inne toczą walkę z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do starzenia skóry. Wprowadzenie ziół do naszej diety może mieć pozytywne skutki dla naszego organizmu. Dzięki nim możemy zamienić zwyczajny napar w magiczną i prozdrowotną herbatę tajską. Regularne picie tej mikstury sprawi, że poczujecie się o wiele lepiej.

pexels.com
pexels.com

Herbata tajska to źródło minerałów i witamin. Ma wiele zalet

Wystarczą tylko trzy przyprawy, by zwykłą cejlońską herbatę zamienić w prozdrowotny napój. Herbata tajska jest słodko-korzenna i ma bogaty smak, a to tylko jedna z zalet. Napar wspomaga pracę jelit, ma działanie antynowotworowe. Spowalnia również starzenie się organizmu - regularne picie napoju zniweluje zmarszczki. Mało tego, stanowi skuteczną broń w walce z przeziębieniem i grypą oraz zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Ponadto jest pomocna w odchudzaniu i ma działanie przeciwbólowe. Herbata tajska jest źródłem wielu witamin, flawonidów i polifenoli, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wszystko to dzięki anyżowi i kardamonowi.

Jak zrobić herbatę tajską? Przyprawy podkręcą jej smak

Napar ma wyróżniającą się barwę i smak, którego nie da się zapomnieć. Przygotowanie jej nie jest trudne i zajmie kilkanaście minut. Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • łyżki liściastej herbaty cejlońskiej,
  • pół litra wrzącej wody,
  • dwóch łyżek gęstego mleka kokosowego,
  • łyżki cukru trzcinowego,
  • łyżeczki mielonego kardamonu,
  • łyżeczki cukru trzcinowego.
flickr.com
flickr.com

Na początku w dzbanku umieśćcie herbatę, cukier i obie przyprawy. Wszystko zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dolej też mleczko kokosowe i ponownie zamieszaj. Herbata tajska będzie gotowa do spożycia po 10-15 minutach. Na sam koniec możesz dorzucić kilka kostek lodu i cieszyć się mrożonym naparem.

Wybrane dla Ciebie