Wyprasuje zmarszczki jak botoks. Wystarczy dodać odrobinę do herbaty

Przyprawy najczęściej wykorzystujemy w kuchni, by wzbogacić smak potraw. Dzięki nim zwyczajne dania smakują o wiele lepiej. Okazuje się, że możemy doprawiać też napoje, na przykład herbatę. Dzięki niektórym dodatkom możemy nie tylko podkręcić jej smak, ale i poprawić jej wartości odżywcze. Wypróbuj tajską herbatę.

Herbata tajska ma wiele właściwości prozdrowotnychHerbata tajska ma wiele właściwości prozdrowotnych (pixabay.com)
Paulina Hermann

Nawet najzwyklejsze przyprawy potrafią zdziałać cuda. Jedne wspomagają procesy trawienne, kolejne ułatwiają gojenie ran, a jeszcze inne toczą walkę z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do starzenia skóry. Wprowadzenie ziół do naszej diety może mieć pozytywne skutki dla naszego organizmu. Dzięki nim możemy zamienić zwyczajny napar w magiczną i prozdrowotną herbatę tajską. Regularne picie tej mikstury sprawi, że poczujecie się o wiele lepiej.

Przyprawy nadają herbacie smaku i pozytywnych właściwości
pexels.com

Herbata tajska to źródło minerałów i witamin. Ma wiele zalet

Wystarczą tylko trzy przyprawy, by zwykłą cejlońską herbatę zamienić w prozdrowotny napój. Herbata tajska jest słodko-korzenna i ma bogaty smak, a to tylko jedna z zalet. Napar wspomaga pracę jelit, ma działanie antynowotworowe. Spowalnia również starzenie się organizmu - regularne picie napoju zniweluje zmarszczki. Mało tego, stanowi skuteczną broń w walce z przeziębieniem i grypą oraz zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Ponadto jest pomocna w odchudzaniu i ma działanie przeciwbólowe. Herbata tajska jest źródłem wielu witamin, flawonidów i polifenoli, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wszystko to dzięki anyżowi i kardamonowi.

Jak zrobić herbatę tajską? Przyprawy podkręcą jej smak

Napar ma wyróżniającą się barwę i smak, którego nie da się zapomnieć. Przygotowanie jej nie jest trudne i zajmie kilkanaście minut. Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • łyżki liściastej herbaty cejlońskiej,
  • pół litra wrzącej wody,
  • dwóch łyżek gęstego mleka kokosowego,
  • łyżki cukru trzcinowego,
  • łyżeczki mielonego kardamonu,
  • łyżeczki cukru trzcinowego.
Herbata tajska ma bogaty smak
flickr.com

Na początku w dzbanku umieśćcie herbatę, cukier i obie przyprawy. Wszystko zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dolej też mleczko kokosowe i ponownie zamieszaj. Herbata tajska będzie gotowa do spożycia po 10-15 minutach. Na sam koniec możesz dorzucić kilka kostek lodu i cieszyć się mrożonym naparem.

Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć