Żadne mrożonki i gotowce. Te chrupiące paluszki z łososia nie mają sobie równych

Kawałki aromatycznego łososia w przyprawach otulone chrupiącym ciastem to pyszny przepis na ciepła kolację, obiad z rybą w roli głównej czy imprezową przekąskę. Z obłędnym sosem z ogórkami i koperkiem podbije kubki smakowe.

Chrupiące paluszki łososioweChrupiące paluszki łososiowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ryby zdecydowanie za rzadko goszczą na naszych talerzach. Nie trzeba ograniczać się do klasycznego dorsza w panierce czy halibuta na parze. Kawałki łososia w chrupkim cieście filo szybko przekonają do siebie rybnych sceptyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem

Chrupiące paluszki z łososia

Chrupiące paluszki z łososia w cieście filo to przekąska, która zachwyca swoją lekkością i bogactwem smaków. Delikatne mięso łososia, otulone cienkimi warstwami chrupiącego ciasta filo to pyszny przepis na obiad lub przekąskę. Zwykłe paluszki rybne mogą się schować.

Sos na bazie jogurtu naturalnego, przecieru z ogórków kiszonych i koperku, doskonale uzupełnia smak łososia i ciasta filo. Jego świeży i orzeźwiający charakter przełamuje intensywność ryby. Na dodatek przygotujesz go w mgnieniu oka, szybko łącząc kilka prostych składników.

Składniki:

  • 500 g fileta z łososia,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • 300 g ciasta filo,
  • oliwa z oliwek do posmarowania ciasta.

Sos:

  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g przecieru z ogórków kiszonych,
  • 1/3 szklanki posiekanego świeżego koperku,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z łososia podziel na mniejsze kawałki o wielkości ok. 8 cm x 3 cm i przełóż do miski. Polej go oliwą, dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, imbir oraz czosnek i dokładnie wymieszaj.

Łosoś w marynacie
Łosoś w marynacie © Pyszności

Krok 2. Przygotuj sos. Do miski przełóż jogurt naturalny, dodaj przecier z kiszonych ogórków (lub bardzo drobno starte ogórki), posiekany koperek, sól oraz pieprz i wymieszaj. Odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły.

Dip ogórkowy
Dip ogórkowy © Pyszności

Krok 3. Arkusze ciasta filo przekrój na pół, na kawałki o wielkości ok. 24 cm x 35 cm. Posmaruj oliwą i zmarszcz. Połóż kawałek łososia i zawiń.

Zawijanie paluszków
Zawijanie paluszków © Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane paluszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 10 minut.

Łosoś w cieście filo
Łosoś w cieście filo © Pyszności

Krok 5. Gotowe paluszki serwuj w towarzystwie sosu. Smacznego!

Chrupiące paluszki z łososia
Chrupiące paluszki z łososia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki