Żadne mrożonki i gotowce. Te chrupiące paluszki z łososia nie mają sobie równych
Kawałki aromatycznego łososia w przyprawach otulone chrupiącym ciastem to pyszny przepis na ciepła kolację, obiad z rybą w roli głównej czy imprezową przekąskę. Z obłędnym sosem z ogórkami i koperkiem podbije kubki smakowe.
Ryby zdecydowanie za rzadko goszczą na naszych talerzach. Nie trzeba ograniczać się do klasycznego dorsza w panierce czy halibuta na parze. Kawałki łososia w chrupkim cieście filo szybko przekonają do siebie rybnych sceptyków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem
Chrupiące paluszki z łososia
Chrupiące paluszki z łososia w cieście filo to przekąska, która zachwyca swoją lekkością i bogactwem smaków. Delikatne mięso łososia, otulone cienkimi warstwami chrupiącego ciasta filo to pyszny przepis na obiad lub przekąskę. Zwykłe paluszki rybne mogą się schować.
Sos na bazie jogurtu naturalnego, przecieru z ogórków kiszonych i koperku, doskonale uzupełnia smak łososia i ciasta filo. Jego świeży i orzeźwiający charakter przełamuje intensywność ryby. Na dodatek przygotujesz go w mgnieniu oka, szybko łącząc kilka prostych składników.
Składniki:
- 500 g fileta z łososia,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- 300 g ciasta filo,
- oliwa z oliwek do posmarowania ciasta.
Sos:
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 100 g przecieru z ogórków kiszonych,
- 1/3 szklanki posiekanego świeżego koperku,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filet z łososia podziel na mniejsze kawałki o wielkości ok. 8 cm x 3 cm i przełóż do miski. Polej go oliwą, dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, imbir oraz czosnek i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Przygotuj sos. Do miski przełóż jogurt naturalny, dodaj przecier z kiszonych ogórków (lub bardzo drobno starte ogórki), posiekany koperek, sól oraz pieprz i wymieszaj. Odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły.
Krok 3. Arkusze ciasta filo przekrój na pół, na kawałki o wielkości ok. 24 cm x 35 cm. Posmaruj oliwą i zmarszcz. Połóż kawałek łososia i zawiń.
Krok 4. Tak przygotowane paluszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 10 minut.
Krok 5. Gotowe paluszki serwuj w towarzystwie sosu. Smacznego!