Żadne mrożonki i gotowce. Te chrupiące paluszki z łososia nie mają sobie równych

Kawałki aromatycznego łososia w przyprawach otulone chrupiącym ciastem to pyszny przepis na ciepła kolację, obiad z rybą w roli głównej czy imprezową przekąskę. Z obłędnym sosem z ogórkami i koperkiem podbije kubki smakowe.

Chrupiące paluszki łososioweChrupiące paluszki łososiowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ryby zdecydowanie za rzadko goszczą na naszych talerzach. Nie trzeba ograniczać się do klasycznego dorsza w panierce czy halibuta na parze. Kawałki łososia w chrupkim cieście filo szybko przekonają do siebie rybnych sceptyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem

Chrupiące paluszki z łososia

Chrupiące paluszki z łososia w cieście filo to przekąska, która zachwyca swoją lekkością i bogactwem smaków. Delikatne mięso łososia, otulone cienkimi warstwami chrupiącego ciasta filo to pyszny przepis na obiad lub przekąskę. Zwykłe paluszki rybne mogą się schować.

Sos na bazie jogurtu naturalnego, przecieru z ogórków kiszonych i koperku, doskonale uzupełnia smak łososia i ciasta filo. Jego świeży i orzeźwiający charakter przełamuje intensywność ryby. Na dodatek przygotujesz go w mgnieniu oka, szybko łącząc kilka prostych składników.

Składniki:

  • 500 g fileta z łososia,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • 300 g ciasta filo,
  • oliwa z oliwek do posmarowania ciasta.

Sos:

  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g przecieru z ogórków kiszonych,
  • 1/3 szklanki posiekanego świeżego koperku,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z łososia podziel na mniejsze kawałki o wielkości ok. 8 cm x 3 cm i przełóż do miski. Polej go oliwą, dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, imbir oraz czosnek i dokładnie wymieszaj.

Łosoś w marynacie
Łosoś w marynacie © Pyszności

Krok 2. Przygotuj sos. Do miski przełóż jogurt naturalny, dodaj przecier z kiszonych ogórków (lub bardzo drobno starte ogórki), posiekany koperek, sól oraz pieprz i wymieszaj. Odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły.

Dip ogórkowy
Dip ogórkowy © Pyszności

Krok 3. Arkusze ciasta filo przekrój na pół, na kawałki o wielkości ok. 24 cm x 35 cm. Posmaruj oliwą i zmarszcz. Połóż kawałek łososia i zawiń.

Zawijanie paluszków
Zawijanie paluszków © Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane paluszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 10 minut.

Łosoś w cieście filo
Łosoś w cieście filo © Pyszności

Krok 5. Gotowe paluszki serwuj w towarzystwie sosu. Smacznego!

Chrupiące paluszki z łososia
Chrupiące paluszki z łososia © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką