Zakręcone ziemniaki z piekarnika z kurczakiem

Ziemniaki z piekarnika można przygotować na wiele sposobów. My tym razem postawiliśmy na zakręconą wersję w towarzystwie kurczaka ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. duże ziemniaki typ A
  2. 2 szt. piersi z kurczaka

Panierka

  1. 1 szkl. bułka tarta
  2. 1/2 szkl ser parmezan starty
  3. 1 łyżka oregano
  4. 1 łyżka tymianek
  5. 1 łyżka majeranek
  6. 1 łyżka czosnek w proszku
  7. 2 łyżki masło roztopione

Sposób przygotowania:

1. Podziel kurczaka na cienkie paski.

Obrazek

2. Nadziej ziemniaka na patyczek do szaszłyków. Następnie ponacinaj go tak, aby uzyskać spiralę.

Obrazek

3. Między powstałymi szparkami umieść pierś z kurczaka.

Obrazek

4. W miseczce połącz bułkę tartą, parmezan, oregano, tymianek, czosnek w proszku i majeranek. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Rozprowadź na kurczaku i ziemniakach roztopione masło. Potem posyp wcześniej przygotowaną mieszanką.

Obrazek

6. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯