Zalewam wrzątkiem i piję przed snem. Koleżanki zazdroszczą mi szczupłej sylwetki

Mimo że odchudzanie zaczynamy zazwyczaj przed latem, żeby zrzucić zimowe ciało, to o sylwetkę powinniśmy dbać przez cały rok. Warto więc zadbać o zbilansowany jadłospis, bez katowania się za małą ilością kalorii i niebezpiecznymi dietami "cud". Możemy też wprowadzić zioła do codziennego menu. Idealnym wyborem będzie kozieradka.

Napar z imbiruKozieradka - napar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Paulina Hermann

Kozieradkę możemy wykorzystać na różne sposoby. Najbardziej popularne są wcierki do włosów, dzięki którym możemy mieć bujną czuprynę. W kuchni jest świetną rośliną i bazą do prozdrowotnego naparu. Liście i kiełki wykorzystujemy też w sałatkach i posypujemy nimi kanapki. Możemy też nimi doprawić różne gotowane i pieczone dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Roślina ta ma również wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim wzmacnia odporność organizmu, ma działanie przeciwzapalne oraz pomaga obniżyć poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych skóry i wspiera walkę z nadprogramowymi kilogramami.

Kozieradka na odchudzanie. Jak zrobić napar?

Bożą trawkę można pić na dwa różne sposoby: rano lub wieczorem. Musimy pamiętać, że napar z kozieradki wzmacnia łaknienie, a przed snem nie będziemy musimy z nim walczyć, gdyż niedługo potem zaczniemy zasypiać. Do herbatki warto dodać trochę imbiru, by zniwelować intensywny zapach kozieradki.

Kozieradka
Kozieradka © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Jak przygotować taki napar? Łyżeczkę nasion rośliny oraz imbir wrzucamy do szklanki. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i przykryj talerzykiem lub spodeczkiem. Odstawiamy na kilka minut (najlepiej 7-8), a następnie wypijamy. Przy regularnym piciu i odpowiednim żywieniu oraz aktywności fizycznej, zaczynają pojawiać się ciekawe efekty.

Chociaż kozieradka jest świetna, to musimy zwrócić uwagę na pewną kwestię. Nie powinno łączyć się jej z lekami przeciwzakrzepowymi. Substancje zawarte w roślinie wchodzą w reakcje z medykamentami. Jeśli chcecie zacząć kurację, musicie zasięgnąć opinii lekarza.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej