Zamiast do dżemu, używam do soku. Poprawi odporność i rozkręci trawienie

Kiedy sezon na owoce trwa, trzeba w pełni go wykorzystać. Ze śliwek można zrobić nie tylko powidła, ale również zamienić je w pyszny, domowy sok. To nie tylko smaczny napój, ale też remedium na wiele problemów.

Pyszny sok ze śliwekPyszny sok ze śliwek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż śliwki najczęściej lądują w powidłach, ciastach czy dżemach, to właśnie sok z tych owoców skrywa w sobie największe bogactwo właściwości zdrowotnych. Jego głęboki, fioletowy kolor i słodko-kwaśny smak to tylko wstęp do tego, co ma do zaoferowania naszemu organizmowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Właściwości soku ze śliwek

Sok ze śliwek to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera cenną witaminę C, która jest kluczowa dla budowania odporności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo znaleźć w nim można także witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, oraz witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu.

To, co wyróżnia sok śliwkowy na tle innych, to duża zawartość błonnika. To właśnie on sprawia, że sok ze śliwek jest doskonałym naturalnym środkiem na problemy z zaparciami. Działa delikatnie, ale skutecznie, pobudzając pracę jelit i wspomagając trawienie. Regularne picie soku śliwkowego może znacząco poprawić perystaltykę jelit i pomóc w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego.

Przepis na sok ze śliwek

Sok ze śliwek można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji rozgrzewającej idealnie sprawdzi się z dodatkiem cynamonu i goździków, natomiast schłodzony z kostkami lodu to doskonały sposób na orzeźwienie. Jest słodki, więc najlepiej rozcieńczyć go wodą lub dodać do herbaty.

Składniki:

  • 2 kg śliwek,
  • 1 kg cukru,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie umyj, osusz i pozbądź się pestek.
  2. W dużym garnku umieść śliwki. Wlej wodę i wsyp cukier.
  3. Gotuj całość na małym ogniu, stale mieszając, aż do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok. Gotuj przez około 30 minut, aż owoce zmiękną.
  4. Całość przecedź przez sitko wyłożone gazą, aby uzyskać klarowny sok.
  5. Gorący sok przelej do czystych, wyparzonych butelek i szczelnie zakręć. Odwróć butelki do góry dnem i poczekaj, aż wystygną. Dzięki temu sok będzie się dobrze przechowywał.

Przechowuj sok w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymaj go w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy