PrzepisDania mięsneZamiast kotletów robię roladę. Teraz rodzina nie chce słyszeć o zwykłych mielonych

Zamiast kotletów robię roladę. Teraz rodzina nie chce słyszeć o zwykłych mielonych

Rolada z mięsa mielonego i boczku
Rolada z mięsa mielonego i boczku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | koss13

02.10.2024 16:14, aktual.: 02.10.2024 16:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mięso mielone to nie tylko kotlety, pulpety, włoskie bolognese czy farsz do gołąbków. Wystarczy odrobina kreatywnego myślenia, by z tego produktu stworzyć coś totalnie oryginalnego. W moim przypadku jest to wyjątkowa rolada, w której zakochał się już każdy, kto jej próbował.

Mięso mielone to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych produktów w każdym sklepowym dziale mięsnym. Ma to oczywisty związek, z tym że istnieją dziesiątki – jeśli nie setki – przepisów, dzięki którym mięso takie w łatwy sposób możemy przerobić na pożywny i smaczny obiad. A zwykłe kotlety mielone zaledwie otwierają tę wyjątkową listę; w jej zakamarkach zaś można znaleźć też takie rewelacyjne pozycje, jak rolada, o której chcę ci dzisiaj opowiedzieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczywiście mięso mielone nie jest jedynym bohaterem tego przepisu. Rolada potrzebuje jeszcze czegoś, co nada jej odpowiedniego kształtu, a za to posłużył mi boczek. Cały proces nie jest przesadnie trudny, a efekt z całą pewnością jest warty wszelkiego zachodu. Taka rolada może posłużyć jako zimny poczęstunek podczas rodzinnych zjazdów, ale doskonale sprawdza się również jako podane na ciepło mięso na obiad. O jej przeznaczeniu zadecydujesz sam; ja tymczasem zamieszczam poniżej sprawdzony przepis.

Rolada z mięsa mielonego i boczku

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • 100 ml mleka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach.

Farsz:

  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek zaczynam od namoczenia bułki i podsmażenia na niewielkiej ilości tłuszczu posiekanej cebuli i czosnku.
  2. Następnie łączę te składniki z mięsem mielonym, doprawiam solą i pieprzem, wbijam jajko i całość mieszam.
  3. Na drugiej patelni podsmażam składniki na farsz: posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki i natkę pietruszki. Doprawiam, a potem przekładam farsz na sito, by obciekł z nadmiaru wody i tłuszczu.
  4. Boczek rozkładam na papierze do pieczenia. Teraz na plastry wykładam mięso mielone. U góry zostawiam cienki pasek wolnej przestrzeni, która posłuży mi do "sklejenia" całości.
  5. Następnie delikatnie zawijam całość w roladę. Umieszczam ją w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piekę przez godzinę w 190°C. Gotowe!
roladaprzepismięso mielone