Zamiast pakować do słoiczków, wysusz i zmiel na proszek. Potem sobie podziękujesz

Jesienne grzybobranie to dla wielu Polaków jeden z najważniejszych momentów roku. Kania, jeden z najpopularniejszych grzybów w Polsce, cieszy się uznaniem zarówno wśród grzybiarzy, jak i kucharzy. Jednym ze sposobów wykorzystania kani w kuchni jest przygotowanie z nich aromatycznego proszku, który sprawdzi się jako przyprawa do zup czy sosów.

KanieKanie
Źródło zdjęć: © WP

Czubajka kania to grzyb, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także sporymi rozmiarami. Czasami jednak kapelusz tego przysmaku nie rozwinie się całkowicie, co utrudnia przygotowanie popularnych kotletów. Okazuje się, że istnieje prosty sposób na otwarcie kapelusza tego grzyba.

Młode czubajki kanie charakteryzują się kapeluszem o kulistym, jajowatym kształcie. Jak można go otworzyć? Na początku oczyść trzon grzyba z mchu i liści. Następnie przygotuj miskę lub naczynie z niewielką ilością zimnej wody. Zanurz kanię w wodzie i zostaw na kilka godzin. Po tym czasie kapelusz się otworzy i będzie gotowy do dalszej obróbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Suszone kanie

Kanie suszone są świetnym dodatkiem/przyprawą do różnych dań, sosów, kaszy. - Gdy mamy ich nadmiar, warto je ususzyć, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby - pisze Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Jak przygotować suszone kanie? - Kapelusze kań oczyścić. Należy je oczyścić (najlepiej pędzelkiem) z piasku, mchu. Grzybów do suszenia nie myjemy. Kapelusze przekroić na pół. Najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców. Jeżeli takiej nie posiadamy, to w piekarniku nastawionym na 60-70 stopni (najlepiej z termoobiegiem), rozłożone na siatkach/rusztach przy uchylonych drzwiczkach - pisze blogerka.

Ususzone grzyby należy zmiksować i przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika np. słoika.

Kanie suszone
Kanie suszone © Królestwo garów | Picasa
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯