PoradyZamiast pakować do słoiczków, wysusz i zmiel na proszek. Potem sobie podziękujesz

Zamiast pakować do słoiczków, wysusz i zmiel na proszek. Potem sobie podziękujesz

Kanie
Kanie
Źródło zdjęć: © WP

02.10.2024 12:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesienne grzybobranie to dla wielu Polaków jeden z najważniejszych momentów roku. Kania, jeden z najpopularniejszych grzybów w Polsce, cieszy się uznaniem zarówno wśród grzybiarzy, jak i kucharzy. Jednym ze sposobów wykorzystania kani w kuchni jest przygotowanie z nich aromatycznego proszku, który sprawdzi się jako przyprawa do zup czy sosów.

Czubajka kania to grzyb, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także sporymi rozmiarami. Czasami jednak kapelusz tego przysmaku nie rozwinie się całkowicie, co utrudnia przygotowanie popularnych kotletów. Okazuje się, że istnieje prosty sposób na otwarcie kapelusza tego grzyba.

Młode czubajki kanie charakteryzują się kapeluszem o kulistym, jajowatym kształcie. Jak można go otworzyć? Na początku oczyść trzon grzyba z mchu i liści. Następnie przygotuj miskę lub naczynie z niewielką ilością zimnej wody. Zanurz kanię w wodzie i zostaw na kilka godzin. Po tym czasie kapelusz się otworzy i będzie gotowy do dalszej obróbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Suszone kanie

Kanie suszone są świetnym dodatkiem/przyprawą do różnych dań, sosów, kaszy. - Gdy mamy ich nadmiar, warto je ususzyć, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby - pisze Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Jak przygotować suszone kanie? - Kapelusze kań oczyścić. Należy je oczyścić (najlepiej pędzelkiem) z piasku, mchu. Grzybów do suszenia nie myjemy. Kapelusze przekroić na pół. Najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców. Jeżeli takiej nie posiadamy, to w piekarniku nastawionym na 60-70 stopni (najlepiej z termoobiegiem), rozłożone na siatkach/rusztach przy uchylonych drzwiczkach - pisze blogerka.

Ususzone grzyby należy zmiksować i przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika np. słoika.

Kanie suszone
Kanie suszone© Królestwo garów | Picasa