Zamiast pakować do słoiczków, wysusz i zmiel na proszek. Potem sobie podziękujesz

Jesienne grzybobranie to dla wielu Polaków jeden z najważniejszych momentów roku. Kania, jeden z najpopularniejszych grzybów w Polsce, cieszy się uznaniem zarówno wśród grzybiarzy, jak i kucharzy. Jednym ze sposobów wykorzystania kani w kuchni jest przygotowanie z nich aromatycznego proszku, który sprawdzi się jako przyprawa do zup czy sosów.

KanieKanie
Źródło zdjęć: © WP

Czubajka kania to grzyb, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także sporymi rozmiarami. Czasami jednak kapelusz tego przysmaku nie rozwinie się całkowicie, co utrudnia przygotowanie popularnych kotletów. Okazuje się, że istnieje prosty sposób na otwarcie kapelusza tego grzyba.

Młode czubajki kanie charakteryzują się kapeluszem o kulistym, jajowatym kształcie. Jak można go otworzyć? Na początku oczyść trzon grzyba z mchu i liści. Następnie przygotuj miskę lub naczynie z niewielką ilością zimnej wody. Zanurz kanię w wodzie i zostaw na kilka godzin. Po tym czasie kapelusz się otworzy i będzie gotowy do dalszej obróbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Suszone kanie

Kanie suszone są świetnym dodatkiem/przyprawą do różnych dań, sosów, kaszy. - Gdy mamy ich nadmiar, warto je ususzyć, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby - pisze Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Jak przygotować suszone kanie? - Kapelusze kań oczyścić. Należy je oczyścić (najlepiej pędzelkiem) z piasku, mchu. Grzybów do suszenia nie myjemy. Kapelusze przekroić na pół. Najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców. Jeżeli takiej nie posiadamy, to w piekarniku nastawionym na 60-70 stopni (najlepiej z termoobiegiem), rozłożone na siatkach/rusztach przy uchylonych drzwiczkach - pisze blogerka.

Ususzone grzyby należy zmiksować i przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika np. słoika.

Kanie suszone
Kanie suszone © Królestwo garów | Picasa
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem