PrzepisKuchnia polskaZamiast ziemniaków wybieram inne, tanie warzywo. Kopytka są o wiele smaczniejsze

Zamiast ziemniaków wybieram inne, tanie warzywo. Kopytka są o wiele smaczniejsze

Kiedy w moje zachłanne kulinarnych nowości ręce wpada przepis taki, jak ten, nie pozostaję mi nic innego jak postąpić według prostej instrukcji. Najpierw – przygotowanie. Następnie – degustacja. Aż w końcu: promocja. Kopytka marchewkowe zasługują przecież na to, by dowiedział się o nich świat. I ty również!

Kopytka marchewkowe, które pokochają dzieci
Kopytka marchewkowe, które pokochają dzieci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fotonaj

02.10.2024 15:47

Spośród wszystkich tradycyjnych dań Wielkopolski, zawsze największymi względami darzyłem kopytka. To dlatego jeszcze do niedawna nie wyobrażałem sobie, by w jakikolwiek sposób ingerować w oryginalny przepis – ten sam, którym posługiwała się kiedyś moja babcia, a przed nią jej mama. Mówi się jednak, że tylko krowa nie zmienia zdania. Dzisiaj mogę potwierdzić trafność tego porzekadła, a to wszystko za sprawą receptury, którą chcę ci pokazać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zamiast ziemniaków na kopytka?

Kopytka marchewkowe – czyli nasz dzisiejszy bohater – to doskonały przykład na to, że nawet najbardziej tradycyjne potrawy mogą ulegać pewnym zmianom. Czy chodzi o "ulepszenie" klasycznej receptury? O nie, na tak poważne deklaracje bym się nie zdecydował. Muszę jednak przyznać, że kopytka marchewkowe to miła odmiana, powiew świeżości w kuchni, a przy okazji świetny sposób na to, by obiadem zainteresować najmłodszych. W skrócie: oryginalne, urocze, niezwykle estetyczne i przede wszystkim pyszne danie, które można przygotować w kilka chwil.

Poniżej prezentuję przepis na kopytka marchewkowe, który sam zastosowałem i mogę go polecić bez cienia wątpliwości. Przygotowanie jest banalnie proste, a widok zajadających się pięknymi, pomarańczowymi kopytkami dzieci jest doprawdy bezcenny!

Kopytka marchewkowe

Składniki:

  • 500 g marchewek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz.

Zasmażka:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam je do garnka i zalewam zimną wodą. Dodaję łyżeczkę soli i gotuję warzywa do miękkości. Następnie odcedzam i studzę.
  2. Czas na tworzenie masy na kopytka marchewkowe. Najpierw przeciskam ugotowane warzywa przez praskę, a następnie mieszam z obiema mąkami.
  3. Doprawiam solą i pieprzem (u mnie tej drugiej przyprawy idzie jak na lekarstwo, ale to przez to, że "beneficjentami" tego kreatywnego przepisu mają być przede wszystkim dzieciaki), a potem zagniatam całość na plastyczną masę.
  4. Ciasto formuję w wałek i kroję go pod ukosem w romby. Gotuję przez 5 minut (czas liczę od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię) w osolonej wodzie.
  5. Podaję z zasmażką z masła i bułki tartej. Pycha!
kopytkaprzepis na kopytkamarchewka
Wybrane dla Ciebie