Zamiast ziemniaków wybieram inne, tanie warzywo. Kopytka są o wiele smaczniejsze

Kiedy w moje zachłanne kulinarnych nowości ręce wpada przepis taki, jak ten, nie pozostaję mi nic innego jak postąpić według prostej instrukcji. Najpierw – przygotowanie. Następnie – degustacja. Aż w końcu: promocja. Kopytka marchewkowe zasługują przecież na to, by dowiedział się o nich świat. I ty również!

Kopytka marchewkowe, które pokochają dzieciKopytka marchewkowe, które pokochają dzieci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fotonaj

Spośród wszystkich tradycyjnych dań Wielkopolski, zawsze największymi względami darzyłem kopytka. To dlatego jeszcze do niedawna nie wyobrażałem sobie, by w jakikolwiek sposób ingerować w oryginalny przepis – ten sam, którym posługiwała się kiedyś moja babcia, a przed nią jej mama. Mówi się jednak, że tylko krowa nie zmienia zdania. Dzisiaj mogę potwierdzić trafność tego porzekadła, a to wszystko za sprawą receptury, którą chcę ci pokazać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację

Co zamiast ziemniaków na kopytka?

Kopytka marchewkowe – czyli nasz dzisiejszy bohater – to doskonały przykład na to, że nawet najbardziej tradycyjne potrawy mogą ulegać pewnym zmianom. Czy chodzi o "ulepszenie" klasycznej receptury? O nie, na tak poważne deklaracje bym się nie zdecydował. Muszę jednak przyznać, że kopytka marchewkowe to miła odmiana, powiew świeżości w kuchni, a przy okazji świetny sposób na to, by obiadem zainteresować najmłodszych. W skrócie: oryginalne, urocze, niezwykle estetyczne i przede wszystkim pyszne danie, które można przygotować w kilka chwil.

Poniżej prezentuję przepis na kopytka marchewkowe, który sam zastosowałem i mogę go polecić bez cienia wątpliwości. Przygotowanie jest banalnie proste, a widok zajadających się pięknymi, pomarańczowymi kopytkami dzieci jest doprawdy bezcenny!

Kopytka marchewkowe

Składniki:

  • 500 g marchewek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz.

Zasmażka:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam je do garnka i zalewam zimną wodą. Dodaję łyżeczkę soli i gotuję warzywa do miękkości. Następnie odcedzam i studzę.
  2. Czas na tworzenie masy na kopytka marchewkowe. Najpierw przeciskam ugotowane warzywa przez praskę, a następnie mieszam z obiema mąkami.
  3. Doprawiam solą i pieprzem (u mnie tej drugiej przyprawy idzie jak na lekarstwo, ale to przez to, że "beneficjentami" tego kreatywnego przepisu mają być przede wszystkim dzieciaki), a potem zagniatam całość na plastyczną masę.
  4. Ciasto formuję w wałek i kroję go pod ukosem w romby. Gotuję przez 5 minut (czas liczę od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię) w osolonej wodzie.
  5. Podaję z zasmażką z masła i bułki tartej. Pycha!
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇