Babciny trik z PRL-u sprawia, że marchewka zachowuje najwięcej wartości i smakuje jak marzenie

Marchewka z groszkiem od lat pojawia się jako dodatek do pieczonych czy duszonych mięs. Dla jednych to prawdziwy przysmak z dzieciństwa, inni do dziś odwracają sie z niechęcią. Nasze babcie doskonale wiedziały, co robią, dodając do marchewki z groszkiem jeden składnik. To dzięki niemu było nie tylko smaczniej, ale też zdrowiej.

Marchewka z groszkiem - PysznościMarchewka z groszkiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | matrosskaxxx
Ewa Malinowska

Dzisiaj doskonale wiemy, że makaron powinien być al dente, a warzywa również smakują dobrze, gdy nie są zbyt miękkie. W PRL-u było jednak zgoła inaczej i w rezultacie na talerzach lądowała marchewka z groszkiem pod postacią papki. Jeśli dodamy do tego jeszcze zasmażkę z mąki, to może okazać się, że warzywna breja zdecydowanie zasługuje na to, aby o niej zapomnieć. Jeden z dodatków odgrywał jednak kluczową rolę i do dziś powinniśmy pamiętać o nim w czasie przygotowywania marchewki z groszkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Masło do marchewki z groszkiem - obowiązkowy dodatek

Jednym z największych skarbów marchewki jest beta-karoten, czyli witamina A. Odgrywa kluczową rolę w procesie wykorzystania białka przez organizm, wspomaga regenerację kości, zębów, włosów i paznokci. Jest ona również niezbędna do prawidłowego widzenia, zwłaszcza po zmroku, i zapobiega kurzej ślepocie.

Marchewka z groszkiem - najlepszy przepis.
Marchewka z groszkiem - najlepszy przepis. © Adobe Stock

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego, aby w pełni skorzystać z witaminowej oferty marchewki, powinno serwować się ją w towarzystwie odrobiny oliwy lub masła.

Marchewka z groszkiem na obiad

Nasze babcie, mniej lub bardziej świadomie, do marchewki z groszkiem dodawały masło. Dzięki temu nie traciliśmy wszystkiego, co tak cenne w tej sałatce. Warto wrócić do tego smaku i ożywić wspomnienia z dzieciństwa.

Patent na pyszny groszek z marchewką
Patent na pyszny groszek z marchewką © Adobe Stock | DarSzach

Składniki:

  • 3 - 4 marchewki,
  • 1 puszka groszku,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Odcedź i po przestudzeniu pokrój w kostkę lub plasterki.
  3. Do marchewki dodaj groszek i przełóż całość do rondelka.
  4. Dorzuć masło i podgrzewaj.
  5. W wodzie rozrób mąkę i wlej do garnka, gdy nie będzie już w niej grudek.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀