PrzepisSałatkiBabciny trik z PRL-u sprawia, że marchewka zachowuje najwięcej wartości i smakuje jak marzenie

Babciny trik z PRL‑u sprawia, że marchewka zachowuje najwięcej wartości i smakuje jak marzenie

Marchewka z groszkiem - Pyszności
Marchewka z groszkiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | matrosskaxxx
22.02.2024 08:14

Marchewka z groszkiem od lat pojawia się jako dodatek do pieczonych czy duszonych mięs. Dla jednych to prawdziwy przysmak z dzieciństwa, inni do dziś odwracają sie z niechęcią. Nasze babcie doskonale wiedziały, co robią, dodając do marchewki z groszkiem jeden składnik. To dzięki niemu było nie tylko smaczniej, ale też zdrowiej.

Dzisiaj doskonale wiemy, że makaron powinien być al dente, a warzywa również smakują dobrze, gdy nie są zbyt miękkie. W PRL-u było jednak zgoła inaczej i w rezultacie na talerzach lądowała marchewka z groszkiem pod postacią papki. Jeśli dodamy do tego jeszcze zasmażkę z mąki, to może okazać się, że warzywna breja zdecydowanie zasługuje na to, aby o niej zapomnieć. Jeden z dodatków odgrywał jednak kluczową rolę i do dziś powinniśmy pamiętać o nim w czasie przygotowywania marchewki z groszkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masło do marchewki z groszkiem - obowiązkowy dodatek

Jednym z największych skarbów marchewki jest beta-karoten, czyli witamina A. Odgrywa kluczową rolę w procesie wykorzystania białka przez organizm, wspomaga regenerację kości, zębów, włosów i paznokci. Jest ona również niezbędna do prawidłowego widzenia, zwłaszcza po zmroku, i zapobiega kurzej ślepocie.

Marchewka z groszkiem - najlepszy przepis.
Marchewka z groszkiem - najlepszy przepis.© Adobe Stock

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego, aby w pełni skorzystać z witaminowej oferty marchewki, powinno serwować się ją w towarzystwie odrobiny oliwy lub masła.

Marchewka z groszkiem na obiad

Nasze babcie, mniej lub bardziej świadomie, do marchewki z groszkiem dodawały masło. Dzięki temu nie traciliśmy wszystkiego, co tak cenne w tej sałatce. Warto wrócić do tego smaku i ożywić wspomnienia z dzieciństwa.

Patent na pyszny groszek z marchewką
Patent na pyszny groszek z marchewką© Adobe Stock | DarSzach

Składniki:

  • 3 - 4 marchewki,
  • 1 puszka groszku,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Odcedź i po przestudzeniu pokrój w kostkę lub plasterki.
  3. Do marchewki dodaj groszek i przełóż całość do rondelka.
  4. Dorzuć masło i podgrzewaj.
  5. W wodzie rozrób mąkę i wlej do garnka, gdy nie będzie już w niej grudek.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także