Zamiast mięsa kupuje szpinak. Robię z niego pyszny obiad na piątek
Choć klopsiki zwykle robi się z mięsa, to w piątek warto spróbować czegoś lżejszego i innego niż zwykle. Szpinak, który zazwyczaj ląduje w sałatkach, może zaskoczyć – i to bardzo pozytywnie. Wystarczy kilka prostych składników, żeby przygotować pyszny i zdrowy obiad, który nie tylko dobrze smakuje, ale i ładnie wygląda na talerzu.
Klopsiki ze szpinaku to nie tylko opcja na lekki obiad, ale również sposób na zaskoczenie bliskich przy stole – w końcu kto spodziewa się zielonych pulpetów? Odpowiednio przygotowane i przyprawione na stale zagoszczą w waszym jadłospisie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku
Idealne klopsiki ze szpinaku
Klopsiki ze szpinaku mają to do siebie, że mogą być zbyt delikatne i łatwo się rozpadać podczas smażenia czy pieczenia. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, żeby utrzymać je w całości. Do masy możesz dodać namoczony w wodzie lub mleku kawałek chleba, który dobrze zbije składniki. Popularnym rozwiązaniem jest też ugotowana kasza jaglana, dosypanie mąki (np. pszennej lub kukurydzianej), bułki tartej — wszystko to pomaga związać masę i sprawić, że klopsiki będą bardziej zwarte i nie rozsypią się podczas obróbki. Jeśli zależy ci na podbiciu zawartości białka i przybliżeniu smaku do wersji mięsnej, warto dodać do masy tofu, które doskonale uzupełni składniki i wzbogaci danie o produkt który być może nie jest najpopularniejszy w waszej kuchni.
Przepis na klopsiki ze szpinaku
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku,
- 300 g czerstwego chleba,
- 2 małe jajka,
- 250 ml mleka,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczku koperku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pokrój drobno cebulę i przysmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli. Wszystko wymieszaj.
- Gdy cebula się zarumieni, odstaw ją do ostygnięcia.
- Pokrój pieczywo na drobne kostki, zalej je ciepłym mlekiem, a potem dokładnie odciśnij nadmiar płynu.
- Szpinak dokładnie opłucz, osusz, a następnie zmiksuj wraz z 1-2 łyżkami wcześniej namoczonego pieczywa.
- Drobno posiekaj pół pęczku koperku.
- Dodaj cebulę, czosnek, jajka i koperek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.
- Zwilżonymi wodą lub natłuszczonymi olejem dłońmi formuj niewielkie kulki.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju na średnim ogniu.
- Smaż klopsiki, obracając je delikatnie, aż będą równomiernie zarumienione i chrupiące z każdej strony (około 6-8 minut).
- Klopsiki podawaj z dodatkami. Świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami i ulubionym sosem, na przykład pieczarkowym.