Zamiast mięsa kupuje szpinak. Robię z niego pyszny obiad na piątek

Choć klopsiki zwykle robi się z mięsa, to w piątek warto spróbować czegoś lżejszego i innego niż zwykle. Szpinak, który zazwyczaj ląduje w sałatkach, może zaskoczyć – i to bardzo pozytywnie. Wystarczy kilka prostych składników, żeby przygotować pyszny i zdrowy obiad, który nie tylko dobrze smakuje, ale i ładnie wygląda na talerzu.

Szpinakowe klopsiki to lekka i zdrowa alternatywa na obiadSzpinakowe klopsiki to lekka i zdrowa alternatywa na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Klopsiki ze szpinaku to nie tylko opcja na lekki obiad, ale również sposób na zaskoczenie bliskich przy stole – w końcu kto spodziewa się zielonych pulpetów? Odpowiednio przygotowane i przyprawione na stale zagoszczą w waszym jadłospisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku

Idealne klopsiki ze szpinaku

Klopsiki ze szpinaku mają to do siebie, że mogą być zbyt delikatne i łatwo się rozpadać podczas smażenia czy pieczenia. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, żeby utrzymać je w całości. Do masy możesz dodać namoczony w wodzie lub mleku kawałek chleba, który dobrze zbije składniki. Popularnym rozwiązaniem jest też ugotowana kasza jaglana, dosypanie mąki (np. pszennej lub kukurydzianej), bułki tartej — wszystko to pomaga związać masę i sprawić, że klopsiki będą bardziej zwarte i nie rozsypią się podczas obróbki. Jeśli zależy ci na podbiciu zawartości białka i przybliżeniu smaku do wersji mięsnej, warto dodać do masy tofu, które doskonale uzupełni składniki i wzbogaci danie o produkt który być może nie jest najpopularniejszy w waszej kuchni.

Przepis na klopsiki ze szpinaku

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 300 g czerstwego chleba,
  • 2 małe jajka,
  • 250 ml mleka,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczku koperku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój drobno cebulę i przysmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli. Wszystko wymieszaj.
  3. Gdy cebula się zarumieni, odstaw ją do ostygnięcia.
  4. Pokrój pieczywo na drobne kostki, zalej je ciepłym mlekiem, a potem dokładnie odciśnij nadmiar płynu.
  5. Szpinak dokładnie opłucz, osusz, a następnie zmiksuj wraz z 1-2 łyżkami wcześniej namoczonego pieczywa.
  6. Drobno posiekaj pół pęczku koperku.
  7. Dodaj cebulę, czosnek, jajka i koperek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.
  9. Zwilżonymi wodą lub natłuszczonymi olejem dłońmi formuj niewielkie kulki.
  10. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju na średnim ogniu.
  11. Smaż klopsiki, obracając je delikatnie, aż będą równomiernie zarumienione i chrupiące z każdej strony (około 6-8 minut).
  12. Klopsiki podawaj z dodatkami. Świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami i ulubionym sosem, na przykład pieczarkowym.
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć