Zamiast mięsa kupuje szpinak. Robię z niego pyszny obiad na piątek

Choć klopsiki zwykle robi się z mięsa, to w piątek warto spróbować czegoś lżejszego i innego niż zwykle. Szpinak, który zazwyczaj ląduje w sałatkach, może zaskoczyć – i to bardzo pozytywnie. Wystarczy kilka prostych składników, żeby przygotować pyszny i zdrowy obiad, który nie tylko dobrze smakuje, ale i ładnie wygląda na talerzu.

Szpinakowe klopsiki to lekka i zdrowa alternatywa na obiadSzpinakowe klopsiki to lekka i zdrowa alternatywa na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Klopsiki ze szpinaku to nie tylko opcja na lekki obiad, ale również sposób na zaskoczenie bliskich przy stole – w końcu kto spodziewa się zielonych pulpetów? Odpowiednio przygotowane i przyprawione na stale zagoszczą w waszym jadłospisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku

Idealne klopsiki ze szpinaku

Klopsiki ze szpinaku mają to do siebie, że mogą być zbyt delikatne i łatwo się rozpadać podczas smażenia czy pieczenia. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, żeby utrzymać je w całości. Do masy możesz dodać namoczony w wodzie lub mleku kawałek chleba, który dobrze zbije składniki. Popularnym rozwiązaniem jest też ugotowana kasza jaglana, dosypanie mąki (np. pszennej lub kukurydzianej), bułki tartej — wszystko to pomaga związać masę i sprawić, że klopsiki będą bardziej zwarte i nie rozsypią się podczas obróbki. Jeśli zależy ci na podbiciu zawartości białka i przybliżeniu smaku do wersji mięsnej, warto dodać do masy tofu, które doskonale uzupełni składniki i wzbogaci danie o produkt który być może nie jest najpopularniejszy w waszej kuchni.

Przepis na klopsiki ze szpinaku

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 300 g czerstwego chleba,
  • 2 małe jajka,
  • 250 ml mleka,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczku koperku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój drobno cebulę i przysmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli. Wszystko wymieszaj.
  3. Gdy cebula się zarumieni, odstaw ją do ostygnięcia.
  4. Pokrój pieczywo na drobne kostki, zalej je ciepłym mlekiem, a potem dokładnie odciśnij nadmiar płynu.
  5. Szpinak dokładnie opłucz, osusz, a następnie zmiksuj wraz z 1-2 łyżkami wcześniej namoczonego pieczywa.
  6. Drobno posiekaj pół pęczku koperku.
  7. Dodaj cebulę, czosnek, jajka i koperek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.
  9. Zwilżonymi wodą lub natłuszczonymi olejem dłońmi formuj niewielkie kulki.
  10. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju na średnim ogniu.
  11. Smaż klopsiki, obracając je delikatnie, aż będą równomiernie zarumienione i chrupiące z każdej strony (około 6-8 minut).
  12. Klopsiki podawaj z dodatkami. Świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami i ulubionym sosem, na przykład pieczarkowym.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇