Zamiast śledzi na wigilijnym stole stawiam inny produkt. Idealnie pasuje do octowej zalewy
Dla jednych to jeden z nieodłącznych przysmaków na wigilijnym stole, dla innych — wręcz przeciwnie. Śledzie albo się kocha, albo nienawidzi, a ja postanowiłam zamienić je na coś innego, o niebo lepszego.
Na wigilijnym stole śledzie pojawiają się w najróżniejszych odsłonach: w śmietanie, z żurawiną czy w occie. Dziś skupimy się na tej ostatniej wersji, choć w zupełnie nowej odsłonie. Nie każdy przepada za tym rodzajem ryby, ja również nigdy nie byłam jej największą fanką, więc gdy usłyszałam, że niektórzy zamiast śledzi serwują na święta boczniaki w occie, musiałam sprawdzić, czy rzeczywiście sprawdzą się lepiej niż tradycyjna wersja. Na szczęście, nie zawiodłam się.
Ziemniaczana babka z kurczakiem i pieczarkami. Pomysł na obiad prosto z piekarnika
Jak uzyskać rybny aromat w boczniakach?
Chociaż boczniaki dobrze sprawdzają się w roli zamiennika śledzi, to oczywiście nie są w stanie idealnie odwzorować ich smaku. Aby go nadać, należy użyć liścia nori lub ewentualnie glonów wakame. Jeśli glony kojarzą ci się jedynie z sushi i na myśl o nich czujesz niesmak, spokojnie — nie musisz się bać, że boczniaki zaczną smakować surową rybą, ponieważ efekt nie będzie aż tak intensywny, a jedynie pomoże naśladować smak śledzi.
Boczniaki à la śledzie w occie
Gdy już dodasz nori, nie musisz martwić się o resztę. Boczniaki mają włóknistą strukturę, a jeśli zależy ci, aby mniej przypominały grzyby, możesz wybrać te większe okazy i pokroić je w grubsze paski. Jeśli jednak zależy ci jedynie na smaku, a nie na efekcie wizualnym, to mniejsze sztuki też sprawdzą się świetnie, ponieważ dzięki swojemu niewielkiemu rozmiarowi bardzo dobrze wchłoną smak marynaty.
Przepis na boczniaki à la śledzie w occie
Składniki:
- 300 g boczniaków,
- 150 ml octu spirytusowego 10 proc.,
- 1 cebula, 1 marchew,
- 1 liść nori,
- 1 pęczek koperku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj boczniaki w osolonej wodzie przez kilka minut, a następnie odcedź je i dokładnie odsącz.
- Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki, cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki.
- Do garnka wlej wodę w ilości wystarczającej do przygotowania zalewy, dodaj marchew, cebulę, liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie oraz cukier i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty.
- Następnie dodaj ocet i porwany na mniejsze kawałki liść nori.
- Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Do słoja lub dwóch mniejszych słoików wkładaj warstwami boczniaki oraz warzywa z zalewy, posypując każdą warstwę posiekanym koperkiem.
- Całość zalej zimną zalewą, szczelnie zakręć i wstaw do lodówki na 3-5 dni.
- Przed podaniem odsącz boczniaki z zalewy, ewentualnie oprósz szczyptą pieprzu i udekoruj świeżą zieleniną.