Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Kiedy już słońce tak mocno nie grzeje, nareszcie można się zamknąć w kuchni i skupić na domowych przetworach. Ostatnio do grona moich ulubionych dołączyły niemki, czyli urocze mały grzybki podobne do pieczarek. Już się nie mogę doczekać, kiedy zrobię z nimi sosik tatarski do śledzia na Wigilię.
Marynowane niemki świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do sosu tatarskiego, ale także w charakterze samodzielnej przekąski. Możesz również dodać je do sałatki jarzynowej lub zrobić z nimi kolorowe koreczki na imprezę.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Niemki, znane także jako płachetki zwyczajne, bydlarki, turki czy rozety pomarszczone, to grzyby jadalne, bardzo podobne do pieczarek. Pod jasnym, srebrzystofioletowym kapeluszem u młodych owocników albo pod beżowobrązowym u starszych ukryte są blaszki, które jednak odstraszają mniej doświadczonych grzybiarzy. Trzeba uważać przy samodzielnych zbiorach, bo łatwo pomylić niemki z trującymi gatunkami grzybów z tej samej rodziny zasłonakowatych
Jak zrobić marynowane niemki?
Zadbaj o to, żeby słoiki na grzybki były idealnie czyste i suche. Sprawdź również nakrętki i wymień te, które mają nawet najmniejsze wyszczerbienia.
Składniki:
- 1 kg grzybów,
- 3 szklanki wody,
- 2 szklanki octu,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- dodatki: czosnek, gorczyca, liście laurowe, pieprz w ziarnach.
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie oczyść – najpierw na sucho, a potem przemyj krótko pod bieżącą wodą. Wrzuć do garnka z wrzącą wodą, dodaj łyżeczkę soli, zamieszaj i gotuj przez ok. 15 minut. Wyjmij grzyby na durszlak, po czym przełóż do czystych słoików.
- W osobnym garnku zagotuj zalewę – wodę z octem, cukrem i solą.
- Do każdego słoika z grzybami wrzuć 1 pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy, 1 liść laurowy i 2 ziarna pieprzu.
- Zalej grzybki gorącą marynatą i mocno zakręć.
- Postaw do góry dnem i otul ciepłym ręcznikiem. Tak opatulone pozostaw do wystygnięcia.
- Przed przełożeniem do spiżarki sprawdź, czy słoiki się zawekowały – jeśli nie, pasteryzuj w garnku lub piekarniku.
Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.