Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis

Kiedy już słońce tak mocno nie grzeje, nareszcie można się zamknąć w kuchni i skupić na domowych przetworach. Ostatnio do grona moich ulubionych dołączyły niemki, czyli urocze mały grzybki podobne do pieczarek. Już się nie mogę doczekać, kiedy zrobię z nimi sosik tatarski do śledzia na Wigilię.

Niemki lub inaczej płachetki zwyczaje są świetne do marynowania Niemki lub inaczej płachetki zwyczaje są świetne do marynowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Marynowane niemki świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do sosu tatarskiego, ale także w charakterze samodzielnej przekąski. Możesz również dodać je do sałatki jarzynowej lub zrobić z nimi kolorowe koreczki na imprezę.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Niemki, znane także jako płachetki zwyczajne, bydlarki, turki czy rozety pomarszczone, to grzyby jadalne, bardzo podobne do pieczarek. Pod jasnym, srebrzystofioletowym kapeluszem u młodych owocników albo pod beżowobrązowym u starszych ukryte są blaszki, które jednak odstraszają mniej doświadczonych grzybiarzy. Trzeba uważać przy samodzielnych zbiorach, bo łatwo pomylić niemki z trującymi gatunkami grzybów z tej samej rodziny zasłonakowatych

Jak zrobić marynowane niemki?

Zadbaj o to, żeby słoiki na grzybki były idealnie czyste i suche. Sprawdź również nakrętki i wymień te, które mają nawet najmniejsze wyszczerbienia.

Składniki:

  • 1 kg grzybów,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • dodatki: czosnek, gorczyca, liście laurowe, pieprz w ziarnach.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść – najpierw na sucho, a potem przemyj krótko pod bieżącą wodą. Wrzuć do garnka z wrzącą wodą, dodaj łyżeczkę soli, zamieszaj i gotuj przez ok. 15 minut. Wyjmij grzyby na durszlak, po czym przełóż do czystych słoików.
  2. W osobnym garnku zagotuj zalewę – wodę z octem, cukrem i solą.
  3. Do każdego słoika z grzybami wrzuć 1 pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy, 1 liść laurowy i 2 ziarna pieprzu.
  4. Zalej grzybki gorącą marynatą i mocno zakręć.
  5. Postaw do góry dnem i otul ciepłym ręcznikiem. Tak opatulone pozostaw do wystygnięcia.
  6. Przed przełożeniem do spiżarki sprawdź, czy słoiki się zawekowały – jeśli nie, pasteryzuj w garnku lub piekarniku.

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie

Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka
Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu