Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis

Kiedy już słońce tak mocno nie grzeje, nareszcie można się zamknąć w kuchni i skupić na domowych przetworach. Ostatnio do grona moich ulubionych dołączyły niemki, czyli urocze mały grzybki podobne do pieczarek. Już się nie mogę doczekać, kiedy zrobię z nimi sosik tatarski do śledzia na Wigilię.

Niemki lub inaczej płachetki zwyczaje są świetne do marynowania Niemki lub inaczej płachetki zwyczaje są świetne do marynowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Marynowane niemki świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do sosu tatarskiego, ale także w charakterze samodzielnej przekąski. Możesz również dodać je do sałatki jarzynowej lub zrobić z nimi kolorowe koreczki na imprezę.

WZ-tka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem

Niemki, znane także jako płachetki zwyczajne, bydlarki, turki czy rozety pomarszczone, to grzyby jadalne, bardzo podobne do pieczarek. Pod jasnym, srebrzystofioletowym kapeluszem u młodych owocników albo pod beżowobrązowym u starszych ukryte są blaszki, które jednak odstraszają mniej doświadczonych grzybiarzy. Trzeba uważać przy samodzielnych zbiorach, bo łatwo pomylić niemki z trującymi gatunkami grzybów z tej samej rodziny zasłonakowatych

Jak zrobić marynowane niemki?

Zadbaj o to, żeby słoiki na grzybki były idealnie czyste i suche. Sprawdź również nakrętki i wymień te, które mają nawet najmniejsze wyszczerbienia.

Składniki:

  • 1 kg grzybów,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • dodatki: czosnek, gorczyca, liście laurowe, pieprz w ziarnach.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść – najpierw na sucho, a potem przemyj krótko pod bieżącą wodą. Wrzuć do garnka z wrzącą wodą, dodaj łyżeczkę soli, zamieszaj i gotuj przez ok. 15 minut. Wyjmij grzyby na durszlak, po czym przełóż do czystych słoików.
  2. W osobnym garnku zagotuj zalewę – wodę z octem, cukrem i solą.
  3. Do każdego słoika z grzybami wrzuć 1 pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy, 1 liść laurowy i 2 ziarna pieprzu.
  4. Zalej grzybki gorącą marynatą i mocno zakręć.
  5. Postaw do góry dnem i otul ciepłym ręcznikiem. Tak opatulone pozostaw do wystygnięcia.
  6. Przed przełożeniem do spiżarki sprawdź, czy słoiki się zawekowały – jeśli nie, pasteryzuj w garnku lub piekarniku.

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟